söndag 8 november 2015

Tingsryd bröt segersviten

(Gustaf Lindvall kämpade på, men utan så värst mycket hjälp. FOTO JESPER ZERMAN/ARKIVBILD)


Jaha ja. Vad i hela världen gick runt i skallen på utespelarna i AIK under period ett och två?

AIK var nästan surrealistiskt dåliga och bjuckade publiken på flashback från förra säongen. Ett långt lag, spel en och en, bra ös framåt om än med för dålig träffsäkerhet i skotten och en helt huvudlös defensiv.


Eller nej. Ingen defensiv alls.

Målvakten Gustaf Lindvall tog efter matchen på sig de tre insläppta målen. Det var väldigt generöst gjort då han fick noll och intet hjälp av sina utespelare.

Vid 0-1 hade i och för sig AIK lite otur då pucken styrdes in via Simon Fredrikssons grilla.
Sånt händer.

Men vid 0-2 och 0-3 var det som ett öppet salsgolv framför Lindvall där Tingsryd kunde valsa runt.

Det var tappade puckar, tappat fokus, tappade koncepter och vid 0-3 var det en AIK-spelare bakom kassen, en var ute vid tekningscirkeln och resten? Det vete fan men det var soprent framför Lindvall.
Då är det knepigt att vara målvakt i hockey.

Robin Rahm kom in efter 12.02 av andra och höll nollan – men vid det laget ledde gästerna med 3-0 och gick mer inför att bevaka sin ledning än att utöka den.

Så kan det gå.

**

Mitt tips till AIK-fansen.
Stryk ett streck, glöm och gå vidare.
Det kommer ett bottennapp eller två under en säsong.

Nu saknades Markus Lauridsen, Messy Jonsson, Eric Norin, Robin Kovacs och Jesper Bratt med fler men det är ingen förklaring till att det såg ut som det gjorde i period ett och två.

AIK kan ju så mycket bättre än så här.

Och till skillnad från förra årets träskvandring kommer Melin och Gozzi inte tillåta två såna här magplask på rad. Det törs jag lova.

**
Jonathan Lemán fick en rejäl smäll i ryggen. Nära sargen var det också och AIK-backen fick en faceplant mot plexiglaset så att blodvite uppstod (undrar hur det är med näsan där).

Kändes väl som en checking from behind och två minuter tycker jag men det tyckte inte domaren.
Märkligt. En blodpöl på isen brukar ju sällan gå obemärkt förbi men nu var det jaha ja.

***
Jesper Frödén åkte även han på en mindre lyckad propp. Och hade rejält ont efteråt. Hoppas ispåsen hjälper, han är bra när han väl spelar.


Apropå skador så var Messy skadad, en överkroppsskada som han fick efter en smäll senast. Hans energi hade behövts på isen. Lite oklart när han är tillbaka i spel så det är upp till övriga att tagga till lite Messystyle nu.

***

AIK - TINGSRYD 2-3  (0-2, 0-1, 2-0)
Matchen: MM
Målvakterna:  Gustaf Lindvall, AIK 81,25% & Robin Rahm, AIK 100 % och Johannes Jönsson, Tingsryd 95,12 %
Publik: 4 694
Domare: Daniel Winge

BÄST I AIK
MMM Nicklas Heinerö, f
MM Jesper Frödén, f
M Calle Åsell, f

BÄST I TINGSRYD: Eric Castonguay, f,  och Johannes Jönsson, mv,

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (01.37) Eric Castonguay (Måns Hermansson, Joakim Högberg)
0-2 (14.32) Patrik Nilsson (Jonathan Johnsson, Niklas Enberg) Spel 4 mot 5

ANDRA PERIODEN
0-3 (30.33) Eric Castonguay (Kari Sihvonen, Markus Persson)

TREDJE PERIODEN
1-3 (04.52) Nicklas Heinerö (Christian Sandberg)
2-3 (17.53) Jesper Frödén (Nicklas Heinerö, Oscar Steen)

SKOTTEN I MATCHEN:  41-32  (13-12, 17-7, 11-13)

UTROPSTECKNET!
Tingsryd! Och tvåmålsskytten Eric Castonguay! Lyckades med det sju andra lag misslyckats med – slå AIK och bryta hemmavinstsviten som nu stannade på sju raka vinster på Hovet. Den här gången.

Castonguay var en intressant bekantskap måste jag säga. Och kollar man in statsen (här påElitprospects.com) så förstår man varför killen såg ut som en målsökande robot när han närmade sig AIK-målet. Snabb på rören också.

Den 28-årige franskkanadensaren gjorde 73 poäng i norska ligan förra säsongen (22+51) på 41 seriematcher. Han har meriter från AHL, ECHL och CHL – det vill säga mindre ligor i Nordamerika, samt spel i Frankrike och Norge. Ligger efter kvällens match på fjortonde plats i poängligan med 15 pinnar (4+11).FRÅGETECKNET?
Defensiven? Någon som såg var den tog vägen sådär lagom till nedsläpp? Så här yra i bollen har inte AIK sett ut sedan någon av plattmatcherna förra säsongen.

Lite typiskt var det ju att det hände när AIK hade lyckats locka mycket publik till Hovet. Publik som kanske undrade hur i hela världen AIK kan leda serien med det här spelet… men. Det här är inte det spel AIK brukar ha. Det här var ettrig offensiv men i de två första perioderna utan tanke, utan samlat lag, en och en, och helt utan tanke på backcheck och hemjobb. Typ.

Spelet i tredje var mer likt det spel AIK har haft så här långt – bara för Gnaget att hoppas att publiken lämnade med det på näthinnan.


Citatet
”När vi är bra så är vi riktigt bra. Du såg ju själv. Att vi ligger där uppe i tabellen och har tagit 36 poäng är inga tillfälligheter. Vi har ju inte hämtat ut de 36 poängen på posthuset i Tingsryd”
(Tingsryds tränare Magnus Sundqvist till Hockeybladet om sitt lags prestation i matchen. Tingsryd ligger trea i tabellen efter segern mot AIK.)

Inga kommentarer: