torsdag 29 oktober 2015

AIK krossade serieledarna

(Du tänker höger. Mighty Malte har redan tänkt höger, vänster, upp, ner, bakom, framför och du bara... hinner inte med. FOTO JESPER ZERMAN)

Västerås inledde målskyttet genom att trycka in en retur efter endast 03.58 av första. Men. AIK har ju Mighty Malte Strömwall. Som noterades för en assist (vid 2-1 i pp) och för både 5-1 och 6-1.

Det är lätt att bli bedårad. Herregud, sjutton mål på sexton matcher. Det är ändå ett slags kvitto på att killen är bra.

(Gustaf Lindvall fick förnyat förtroende och tackade med en fin match igen.  FOTO JESPER ZERMAN)

Hur han kunde hamna i flyttsvängen som han gjorde förra säsongen ter sig här och nu som märkligt. Visst det är HockeyAllsvenskan och inte SHL men det driv, den passion, den braka-rakt-på-mål-hockey som Malte Strömwall spelare borde kunna ta honom en bit framåt även i högsta ligan.

Jag bara älskar spelare som är starka – både i kroppen men också mentalt och tekniskt – som Malte Strömwall är. När han får pucken, låser den vid klubban, skyddar den perfekt samtidigt som han fräckt och frejdigt dundrar som ett skenande ånglok in på mål så kan man ju inte bli annat än glad.

Ibland känns det nästan som att motståndarna står och tittar på. Som idag då ingen av de gästande Västeråsspelarna såg ut att ens vara nära att kunna stoppa honom. Det var mer grå, grå än svart o gult över VIK:s spel.

(Steen och Strömwall är lite målglada.  FOTO JESPER ZERMAN)

Det förtar dock inte AIK:s insats. AIK gjorde serieledarna bleka med bättre fart, mer disciplinerat spel, mer kreativitet, mer lojalt uppoffrande jobb (läs Steen, Lundberg och Hynning – satan vad de sliter) och uppenbarligen mest vilja.

Det kan låta sådär när spelare säger att vi ville vinna mer än de andra i kväll. Men i den här matchen var det tydligt vilka som hade det mentala övertaget och det var AIK.

(Kör bara kör.  FOTO JESPER ZERMAN)

Några noterbara stats:

Backen Markus Lauridsen maler på. Tung som fan att möta tror jag och en bra nyckel till fina uppspel. Spelade 23.25, sköt fem skott på mål – flest av alla tillsammans med underskattade Emil Lundberg.

(Markus Lauridsen plockar fram mer och mer av de verktyg som fick AIK att värva honom.  FOTO JESPER ZERMAN)

Nummer 51 är rätt oflashig men ack så nyttig. Mot Västerås vann Emil Lundberg elva av femton tekningar, sköt fem skott på mål, bidrog med ett mål och en assist och är en sån där spelare som motståndarna inte riktigt kan sätta fingret på. En man bör bevaka extra? Eller inte? Hur var det nu? Sedan smäller det till när gästerna minst av alla anar det.

(Malte Strömwall. Killen du inte vill möta med fel tröja på. FOTO JESPER ZERMAN)

Kul att se AIK öka farten i takt med att målen trillade in också. Det är lätt att slå av på takten efter 3-1 och 4-1 men AIK körde på. Bra ledarskap bakom det tror jag.

Två spelare var ombytta men spelade inte en enda sekund (enligt statistiken) och det var backen Jacob Spångberg och forwarden Calle Åsell. Synd tycker jag som gillar båda spelarna.

Noll mål, noll assist, endast ett skott på mål. Men Robin Kovacs har så sjukt mycket bra hockey inom sig. Det bubblar där. Det kommer.

Kul att en annan junior – Jesper Bratt tar för sig. Inget stort ”namn” men här finns mycket outnyttjad potential att gräva fram. En assist i dag – det gillas.


2 kommentarer:

the_dancer sa...

Fråga:

Är statistiker som istid per spelare etc tillgänglig för den gemene supporter?
I så fall, vart hittar man det?

Arne.

Marie Hallman sa...

Hej arne förlåt sent svar!! I HockeyAllsvenskan hittar du den på swehockey.se, hämta upp en spelad match på swehockey.se och klicka på reports så hittar du allt möjligt där. I SHL finns statistiken från varje match om du klickar upp en match och kollar på statistikfliken under liverapportering. HOppas du förstår och hittar, lite svårt när man inte kan peka med fingret!!! :) Marie