måndag 21 mars 2016

AIK utjämnade i SHL-jakten

(Micke Lindqvist och Christian Sandberg jublar efter 1-0. Notera särskilt Sandbergs galna blick. Den viljan skojar man inte bort! FOTO Jesper Zerman.)

”Kanske vår bästa match för säsongen”. Så sammanfattade Roger Melin AIKs insats mot Karlskrona i match två.

Det är lätt att förstå honom. Att det spelats nattiné för ett par dagar sedan märktes inte då AIK kom ut som en tornado och satte tonen direkt med en rasande fart och en vilja att ta en smäll och ge ut en smäll i varje enskild spelares byte.

 
( Fredrik Hynning dubbeljobbar FOTO Jesper Zerman.)

Backcheckningen och snabbheten att bilda mur framför Robin Rahm vid varje avblåsning nere hos AIK målvakten var påtagligt intensiv. Det var ”aggressivt spel” när det är som bäst. Inte fult men bara jäkligt jobbigt att möta.

Karlskrona såg… rätt bleka ut. Skotten säger inte allt men 17-4 på mål i AIKs favör speglar matchbilden bra. Där AIK tog initiativ stod Karlskrona och tittade på.

( AIK var steget före matchen igenom. Jesper Zerman.)

AIK, bra påeldat av hemmapubliken, behövde en match för att ta sig in i serien. Nu är man i högsta grad ett hot. Frågan är dock om man orkar och kan behålla samma intensitet på bortaplan – det är ett måste för att tjuva en match och gå upp i SHL.

Samtidigt är ju AIK:s hemmaplansfacit enormt. Tre förluster vid full tid, mot Tingsryd, Vita Hästen och en helt betydelselös match mot Pantern i sista grundserieomgången är inget man snackar bort.

( Jonathan Andersson FOTO Jesper Zerman.)

Att AIK vann trots att viktiga kuggar som Gustaf Lindvall (skadad), Robin Kovacs (avstängd) och Markus Lauridsen (skadad) inte kunde delta är starkt.

Robin Rahm är riktigt bra, så länge han inte får någon skada är det lugnt på den fronten för AIK.  Forwards med målsinne har AIK rätt gott om. Visst betyder Kovacs mycket men där finns andra som kan kliva fram som Jesper Bratt, Micke Lindqvist, Messy osv osv. 

Att backen Lauridsen, som har styrt upp försvaret och anfallen hela säsongen är kanske det tyngsta avbräcket då AIK har rätt unga backar i övrigt.

Jag kollade läget med den danske landslagsstjärnan efter matchen. Han lät försiktigt positiv inför matchen på onsdag. Det är  ingen långtidsskada i alla fall, om jag förstod rätt.

 
 ( FOTO Jesper Zerman.)

AIK- KARLSKRONA 2-1  (0-0, 2-0, 0-1)
Matchen:  MMMM+
Målvakterna: Robin Rahm, AIK och Johan Holmqvist, Karlskrona
Publik: 7 317
Domare:  Patric Bjälkander och Daniel Winge

( En sån match som Messy Jonsson trivs i. FOTO Jesper Zerman.)

BÄST I AIK  
MMM Micke Lindqvist, f,  Christian Sandberg, f  
MM Robin Rahm, mv, Jesper Bratt, f
Marcus Jonsson, f, Andreas Hjelm, b

BÄST I KARLSKRONA: Johan Holmqvist, mv

( FOTO Jesper Zerman.)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-
ANDRA PERIODEN
1-0 (00.45) Micke Lindqvist (Jonte Andersson, Daniel Olsson Trkulja) Spel 5 mot 4.
2-0 (17.10) Marcus Messy Jonsson (utan assist)

TREDJE PERIODEN
 2-1 (12.23) Alexander Bergström (Joel Kellman)

SKOTTEN I MATCHEN:  36-18  (17-4, 10-5, 9-9)

 ( Johan Holmqvist vs AIK i mestadelen av matchen. Här Jesper Bratt. FOTO Jesper Zerman.)

UTROPSTECKNET!
Är egentligen två: Johan Honken Holmqvist! Och Messy Jonsson!
Visst, 2-0 målet är säkert något som Karlskronakeepern grämer sig lite för men han radade även upp den ena stensäkra plocken och paraden efter den andra. Det kunde lätt ha stått 4-0 efter första då det var AIK mot ”Honken” så det är knappast han som ska ta på sig förlusten.
Messy: är ju en sådan spelare som bara älskar de här matcherna (hör gärna intervjun). Han är inte störst, inte snabbast men hjärtat och passionen är av enorm storlek och ingen jobbar hårdare. Ingen. Kul således att just han fick avgöra med sitt sjunde mål för säsongen, två månader sedan han senast nätade och efter att ha kämpat sig tillbaka från en hel del skador.

( Sandberg och Lindqvist. FOTO Jesper Zerman.)

FRÅGETECKNET?
Hur domarna INTE kunde se crosscheckingen i ansiktet på Christian Sandberg är en gåta.
Särskilt som den vevades i slowmotion tre gånger på jumbotronen. Domarsupervisorn tog upp frågan med domarna efter matchen men nöjde sig med de två minuter som delades ut. Känns lite märkligt, det var ju en riktig ful smäll.
Men. Domarna tappade även åt andra hållet. De tappade framför allt matchen och frågan är om det inte behövs ett par nya ögon till nästa match.

( FOTO Jesper Zerman.)

Citatet
”Vi möter ett AIK som är mycket mer taggade än vi. Det är ödestimmar för KHK:s framtid. Ska vi spela vidare i SHL måste vi få fram den hockey som vi kan spela. Vi har 48 timmar på oss att hitta tillbaka”

(Karlskronatränaren Pelle Hånberg var ödmjuk efter förlusten som gav 1-1 i matcher i jakten på en SHL-biljett.)

Inga kommentarer: