måndag 7 mars 2016

Det som hände i helgen... en kort kort summering av läget

(DIF behöver mer av den här varan - dvs målfirande  - på tisdagen för att ta en direktplats och slippa ett ovisst play in. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Blev ont om tid även i helgen och nu börjar allt om så bara några korta rader om matcherna i fredags och lördags och söndags… i serieordning.

Djurgården: Hade en tung torsdag i Skellefte och fyllde på med ännu en torsk i lördags i Luleå.  Efter 0-3 i Skellefteå trots skottövertag (31-22) på mål kom 1-4 i Coop Arena denna gång med underläge i skott (29-38).


Micke Tellqvist vaktade målet i Skellefteå, Mantas Armalis i Luleå.  Men med endast en kasse framåt känns det väl mer som att det är offensivt än bakåt som det har brustit i de två senaste matcherna.

Men värst för DIF var nog att Färjestad tog två segrar mot Brynäs i back to back mötena fredag och lördag och att Växjö slog Modo i torsdags. Detta sammantaget ledde nämligen i sin tur till att Djurgården skickades ner under slutspelsstrecket och att man nu är sjua med en omgång kvar att spela av grundserien.

Brynäs, Örebro och HV71 kommer få spela play in. Det är redan klart. Och ingen av dem kan passera DIF längre utan för DIF blir det antingen play in med hemmaplansfördel i serien som avgörs i bäst av tre eller en direktplats till kvartsfinalen.

Växjö har just nu den platsen, en poäng före DIF. ¨Båda lagen har +7 i målskillnad så det gäller att vinna och helst även vinna stort på tisdag då sista omgången spelas. Växjö möter då Luleå hemma (som slåss för att ha hemmafördel i kvartarna) medan DIF tar emot ett redan kvartsfinalklart Färjestad på Hovet. Den här ramsan, full fart framåt – håll tätt bakåt känns minst sagt aktuell…

(Gustaf Lindvall har bara släppt in tre mål på de tre första ronderna av den allsvenska finalen. Två i första matchen (tredje kom i tom kasse) ingen i andra och ett mål senast. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK:  Tog ledningen i den allsvenska finalen då man vann ännu en hemmamatch, nu med 2-1 mot Tingsryd.

Finalen (som ju egentligen är ett kval till kvalet mot Karlskrona om en plats i SHL) går vidare i kväll i Nelson Garden Arena (nåja, arena är väl att ta i men så heter isladan nu för tiden).  

Jesper Frödén inledde målskyttet senast, 7.46 i första.  Andra perioden bjöd på för många spelare på isen, roughing, checking to the head utförd av Eric Norin som även fick matchpenalty och missar kvällens match.

Var någon mer rouging och lite interference också i mittakten och en kvittering. Inte oväntat genom stjärntrion Eric Castonguay framspelad av Denny Kearny och Drew Paris. En trio att se upp för i kväll om AIK tänker sig avgöra detta redan i fjärde  matchen av fem.

Avgörandet i lördags kom i tredje perioden, då Emil Lundberg efter bara 24 sekunder satte pucken i mål trots att AIK hade såväl Christian Sandberg som Robin Kovacs på utvisingsbänken. Starkt!

Och Gustaf Lindvall!! Ett enda insläppt mål på de två hemmamatcherna och totalt endast tre insläppte mål på de tre hittills spelade matcherna i den allsvenska finalen. Så urstark han är! Och vilken zon han är i. Kändes verkligen när vi pratades vid i torsdags. Han var där men ändå inte. Mer i bubblan än i intervjun om man säger så. Så som han ska vara just nu!

/(Fredric Weigel är en av SSK-spelarna som klivit fram och fört SSK till kvalserien till HockeyAllsvenskan. Här fångad i somras FOTO Privat)

SSK: Gjorde en repris på matchserien mot Halmstad när man nu mötte Kristianstad, dvs förlorade stort på bortaplan, vann med uddamålet i första hemmamatchen och gav inte bort någonting utan körde över motståndet i andra hemmamatchen och tog sig därmed till kvalserien till HockeyAllsvenskan.

Är många i SSK som klivit fram när det varit som allra vassast knivsegg mot halsen. Fredric Weigel, Henrik Thegel, Anton Holm,  Johan Skinnars, Lucas Carlsson, Henrik Nyberg, Sebastian Höglund och så målvakterna. Med flera.

Visst, i de där första bortamatcherna har allt för många vikt ner sig allt för lätt men hemma. Där är det ett helt annat lag som kliver ut på isen tydligen.

SSK har ju ett fantastiskt hemmastöd. Jag får inte ut ljudet och trycket här på bloggen men som en jämförelse… så har SSK snittat 3 278 personer på sina hemmamatcher medan hälften av de andra lagen i de play off som varit inte ens kommit upp till 1000 personer.

Skövde har varit näst bäst i klassen med 2 162 åskådare i snitt, Troja trea med 1 884.

Nu väntar alltså en gammal hederlig kvalserie (tjohoooo!) där sex lag slåss om två platser. SSK inleder borta mot Troja-Ljungby på torsdag. Sedan väntar Sundsvall hemma, Borlänge borta, Västervik hemma och Asplöven borta.

 Serien vänder därefter och avslutas för SSKs del då följaktligen med Troja Ljungby hemma, Sundsvall borta, Borlänge hemma, Västervik borta och Asplöven hemma.Inga kommentarer: