lördag 1 oktober 2011

DJURGÅRDEN-VÄXJÖ 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)


 (Full fart framåt på Daniel Tjärnqvist. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Matchen: MM
Målvakter: Gustaf Wesslau, Djurgården 95,45 % och Martin Gerber, Växjö, 93,94 %
Publik: 6 090
Domare: Wolmer Edqvist och Mikael Sjökvist  (tredje matchen den här veckan för Wolmer på Hovet! Men med ny domarpartner varje gång.)


Bäst i DIF
MMM Mathias Tjärnqvist, f
MM Gustaf Wesslau, mv
M John Norman, f.

Bäst i Växjö: Martin Gerber,mv

PERIOD ETT

 (Hyll till Sven Tumba!. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... Fin hyllning av Sven Tumba inför matchen där Djurgårdens ordförande Mats Larsson bland annat höll ett fint tal och nämnde hur Tumba som liten grät när isen smälte på våren... och hur han alltid levt och spelat efter den fina devisen: ”hockey ska vara roligt”. Tumba var ju DIF trogen under karriären men har betytt mycket för svensk ishockey som helhet. Vila i frid Tumba!

...Varsin fin chans i inledningen av första, sedan böljade det liksom bara på. Ett anfall hit ett dit, typ.

... Mathias Tjärnqvist och Växjös Nisse Andersson rammade gemensamt en av linjemännen som på något sätt ändå lyckades hoppas upp längs sargen och spelet kunde fortsätta som inget hade hänt.

...Ingen Andreas Holmqvist eller David Printz i DIF, småskadade båda, Erik Gustafsson och Philip Holm ersatte. Jonas Almtorp fortsatt sjuk, men Daniel Brodin gjorde en helt okej säsongsdebut. Och Marcus Nilson var tillbaka från magsjukan.

(Liam Reddox vs Patrick Cehlin. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... Tomi Kallio var framme och puttade på Wesslau vid en avblåsning. Kändes märkligt att inte se en Frölundatröja på Kallio.

... Nära Växjömål efter en sargstuds bakom Wesslau som fick dra på en 360 graders vändning, hann tillbaka, fick på ett benskydd när Växjö försökte få in returen på den första räddningen. Wesslau fick slita hårt där och hann med någon slags skruv på väg ner på isen också där han tog pucken.

.. En ganska snabb period som liksom bara rann på utan några större höjdpunkter. DIF försökte dra upp farten, Växjö försökte ta ner den. Ungefär så.

PERIOD TVÅ
... Växjö fick spelet dit de ville i inledningen av andra också. När Djurgården drog på sig lagstraff på grund av för många spelare såg Hardy Nilsson riktigt bister ut.

... Två utvisningar på rad för Djurgården, och hård press av Växjö ner mot DIF-kassen där Wesslau räddade några ”på håret”lägen.

 
(Mattias Carlsson nära att näta. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

... tilltrasslad situation under en av de numerära underlägena för DIF, där Wesslau fastnade i antingen målburen eller om det var en Växjöspelares klubba med grillan och inte kom upp men det löste sig ändå.

...1-0 (13.41) Mattias Carlsson (John Norman, Pontus Åberg). DIF hade precis rett ut pressen, fått ner spelet i Växjös zon, när Norman tar tag i pucken bakom målet, trampar framåt och lägger in den i slottet där Carlsson kommer in från kanten. Snyggt.

 (Måljubel för Marcus Nilson och brorsorna Tjärnqvist. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

...2-0 (16.13) Marcus Nilson (Mathias Tjärnqvist)  Spel 5 mot 4. Tjärnqvist jr, ska spela upp pucken, en Växjöspelare backen Jeremias Augustin - bryter uppspelet och ska rensa men lyckas istället lägga en indianare – dit där Tjärnqvist ville ha pucken – nämligen rätt in i slottet fram till Marcus Nilson.

... Fint friläge för Mathias Tjärnqvist som dock blir upphakad av Växjöcentern Erik Josefson. Det blir straff,  och in kommer Pontus Åberg, 18 år – som ju avgjorde straffläggningen senast för att lägga straffen.

 (Åberg har precis missat straffen FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

... Men han missar, tar en lite sväng, ska lyfta upp pucken men får inte till det utan skjuter rätt på Gerbers utvinklade benskydd istället. Borde kanske kört den mellan benen? Den brukar han sätta...


TREDJE PERIODEN

... Blött på isen några minuter in på tredje. Ofta risig is på Hovet och Globen. Dags att byta aggregat? Eller köra ismaskinen lite tidigare?

… Djurgården hade pp i sex av de sju första minuterna av tredje perioden. Men pp-spelet gick minst sagt i baklås.

 (Josef Boumedienne. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... Nytt fint friläge för Mathias Tjärnqvist, som den här gången kom in lite från kanten och försökte sig på en backhand. Men Gerber var med.

... 2-1 (13.20) Liam Reddox (Johan Johnsson, Björn Karlsson) Lite kalabalik framför mål, pucken går på Växjöspelaren och in. Wesslau signalerade för hög klubba, det blev videogranskning och dömt mål.

… Växjö jagade på slutet, DIF rensade och rensade. Växjö plockade målvakten i sluminuterna och Tommi Kallio hade ett skott tätt över ribban men Djurgården höll undan, mycket tack vare Wesslau.

…Sammanfattningsvis en seg historia där Djurgården lyfta sig under andra och avgjorde matchen. Man var nära att tappa den samma på slutet när Växjö släppte handbromsen och jagade kvittering. Starkt ändå av DIF att vinna med tanke på hur spelet såg ut.

Skotten i matchen: 33-22  (7-9, 14-6, 12-7)

7 kommentarer:

Mattias sa...

Djurgården spelade också nationalsången innan matchen. Vet du varför Marie? Har hockeyligan kommit med hot?

Metal Machine sa...

Marie: Skotten: 33-22. Mathias Franzén måste ha varit osynlig, för jag såg honom då inte. Menar du Mattias Carlsson eller Mathias Tjärnqvist, månne?

Kevin sa...

Denna Franzén är ett mysterium! Någon annan Mathias får man hoppas att du menar...?

Marie Hallman sa...

Mattias: Hot tror jag inte men DIF är ju delägare i Hockeyligan, där har alla klubbar gemensamt beslutat att ha nationalsång så jag antar att de andra klubbarna tycker att DIF ska följa det beslut de själva varit med och tagit. VIll man ändra ska det väl tas nya beslut.

MM och Kevin: Jag råkade döma om Tjärnqvist till Franzén på ETT ställe, stod Tjärnqvist överallt annars men jag såg det där i går kväll redan och ändrade. Ni fattar inte hur trött jag är, ibland frikopplar skallen bara.

Anonym sa...

Skön seger. Man angående nationalsången så tycker jag att det var ett trist beslut av DIF, den hör till. Men jag tror inte att hockeyligan var inblandad att den spelades i lördags. DIF har ju sagt att den ska spelas i samband med högtidliga matcher (derbyn och slutspel) Att den sjöngs igår var väl en del av hyllningen av Sven Tumba? Jag tyckte att Mats Larsson sa något i stil med "för att hedra Sven Tumba..." precis innan nationalsången började. Men jag står i klacken, då kan man höra fel ;)

Berra

Anonym sa...

Och med hur många tusen saltade dif publiksiffran den här gången då? I derbyt var det ju omkring 3500, var det lika många denna gång?

Metal Machine sa...

Marie: Äh, ta't lugnt. Det är mänskligt att fela. Håller inte med dig om att Tjärna var bra, men du har såklart rätt till din åsikt.

Anonym 2: Avundsjuk?