torsdag 13 oktober 2011

Daniel Tjärnqvist " Det går inte bara att hålla igen"


 
(Daniel Tjärnqvist var nöjd med både spel, pp, Åberg och stundens ingivelse. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det var inte målet som avgjorde, snarare spiken i Linköpingskistan. Men det var kvällens och kanske ett av säsongens snyggaste mål då Daniel Tjärnqvist passade ner till ena stolpen, istället för att skjuta som alla trodde.

Sedan styrde Marcus Nilson skottet vidare till Kristofer Ottosson som direktsköt ett vackert avslut. Men intränat var det inte. Trion har faktiskt inte tränat på det en enda gång:

– Nej men det blev ganska lyckat när de var lite utspridda. Och jag såg mackan framför mål så, jag sa just det. Man behöver inte skjuta i alla lägen utan det går ju för honom att hitta någon, som han gjorde med Ottosson också, berättar Daniel Tjärnqvist.

Målet, kan ni se här på highlights på hockeyligan.se och det är ju lite lustigt att ett så snyggt mål bara kommer spontant. Å andra sidan är det just såna mål, de som bryter mönstret som verkligen behövs mot alla bra målvakter och försvar:

– Ibland så blir det så där, man rör sig och jobbar man hårt då kommer de här chanserna. Jag tycker vi har jobbat alldeles för dåligt i power play förut. Vi har riktigt skapat någonting. Men nu så tycker jag att i dag så skapade vi kanske det mesta vi har gjort hittills i år.

Men det är sällan man ser någon medvetet passa istället för att skjuta i det läget där ni står?
– Ja men, det är så där. Ibland lyckas man ibland inte.

Stundens ingivelse?
– Jamen det är ju det. Man tar det på situationen som man läser det då, konstaterar Daniel Tjärnqvist.

Djurgården inledde strålande med snabba fötter, aggressivt spel, hög forechecking och skön attityd. Men… sedan kom det som så ofta en dipp i andra. Vad beror det där på?
– Nej jag vet inte… jag tycker  att vi tappar i anfallszonen lite grann. Vi fick många utvisningar med oss när vi låg i anfallszonen sedan så kom de och la sig i vår försvarszon och då blir det ju att oftast så åker man dit på en utvisning till slut och därför får de övertag och power play som vi hade ganska mycket i första perioden och som gjorde att vi hade övertaget då, det fick de lite grann likadant i andra, eller i början av den.

Men det känns som tempot går tvär ner?
– Ja det är det som vi försöker träna på och prata om att vi ska försöka hålla upp tempot hela tiden och försöka ha en hög lägstanivå.

Varför är det så svårt då?
– Nämen ibland så blir det så här eftersom, det händer olika situationer i matcher. Och ibland så kan det sätta sig en liten orosgrej när man har gjort det förut. Så det gäller att jobba bort det och det tycker jag att vi skötte hyfsat i dag även fast vi hade en dipp i andra så börjar det gå åt rätt håll.

I periodpausen sa Mackan Nilson till och med att det var eran bästa period hittills (alltså den första perioden). Då borde man ju ha det som ett självförtroende med sig tycker jag?
– Jo men vi… det blir som jag sa innan, vi har inte spelat så bra förut tycker jag. Vi har spelat jättedåligt emellanåt så att även bra och dåliga situationer har man ju med sig vidare i matcherna. Men jag tycker det ser mycket bättre ut. Jag tycker att vi jobbar mer och försöker få de här svackorna mer och mer sällan.

Vad sa ni inför tredje? för där fick ni upp tempot och spelet igen?
– Ja, där fick vi upp det igen och vi sa bara att vi skulle köra som i första. Vi måste våga spela, det går inte att bara hålla igen, det kan vara det som har gjort att vi har fått de här svackorna förut, att vi har blivit lite passiva. Men vi måste fortsätta spela som vi kan och som vi gör i första och med det kommer ju tryggheten också när man har mycket puck och känner att man har mycket övertag, säger Daniel Tjärnqvist.

Mario Kempe och Christian Eklund tog emot en framspelning av Josef Boumedienne och gick rakt på mål redan efter 2.40 och satte tonen för tredje perioden med sitt 3-1 mål. Men alla andra målskyttar får ursäkta.

Det går inte att komma ifrån att junioren Pontus Åberg, han som tränarna inte hade tänkt sig skulle vara kvar som ordinarie, drog i gång målskyttet med sitt fem mål för säsongen. Han gjorde det med ett distinkt skott, trots en knivig vinkel och i ett lite oväntat läge.

(En svårstoppad Pontus Åberg flyger fram. Johan Åkerman får agera vattenskidåkare. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

När jag ber Daniel Tjärnqvist, 35, säga något om Pontus Åberg, 18, då spricker backveteranen upp i ett soligt leende.

– Ja… det är kul, he, he. Jag tycker han har skött sig suveränt. Jag tycker att alla våra yngre killar har varit jättebra. Vi har inte fått de resultaten vi har velat och vi hade ju kort om backar här och jag tycker att de var ruggigt bra och tog för sig mycket och de spelade som… de visade att de ville vara med och lira och tog för sig. Och Åberg är en ruggig målskytt, så vi får bara servera han puckarna så kan han nog göra ännu fler mål.

Du har ju sett en del spelare komma fram…
– Ja absolut! (Nytt stooooort leende) 

Hur bra tror du han kan bli?
– Det ser lovande ut, he, he. Jättelovande! Det är bara att jobba på för honom som han gör jättebra redan nu tycker jag så kommer det att lösa sig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har Dif spolat den blå dräkten helt och hållet till denna säsong?

Anonym sa...

Hade den som dräkt i European T !

Marie Hallman sa...

Anonym x 2: Det hade dem ja.Tror inte de har spolat den i es men jag ska lyssna lite med Johan och JOhan.