torsdag 13 oktober 2011

Nygårds " Det finns en spelare som vi för dialog med"


(Kurt Davis har fortfarande problem med en axel. Kan eventuellt spela i någon av helgens matcher. FOTO GUSTAF BRUNDIN)

Det har tagit lite tid men nu så har jag äntligen hunnit med att ta ett snack med Pär Nygårds om värvningsläget. Det har ju ljusnat lite i takt med den fina fansinsamlingen ”Fansens lirare” där man häromdagen kunde berätta att man redan samlat in över 300 000 kronor. Stort! Och häftigt att se vilket engagemang det finns hos SSK-fansen.

Förhoppningen är att nå 400 000 kronor – och det är ju grymt bra. Frågan är dock hur långt pengarna räcker på den krassa spelarmarknad som råder. SSK har ju sedan tidigare krokarna ute efter en bra center och förhoppningar finns nu så klart att klubben ska ha råd med en andra värvning också.  Men Nygårds vill inte elda på de förhoppningarna:

– Nej, ”Fansens lirare” är ett jättebra initiativ så klart, sedan vet jag inte hur mycket det kan hjälpa till. Om vi hittar en dyr spelare så kan det ha en stor betydelse men eftersom vi inte har en klar spelare att räkna in där än så är det svårt att säga.

Har ni sagt att ni ska satsa på att få in två spelare nu när ni får hjälp av fansen?
– Nej det har vi inte gjort än i alla fall men det beror så klart på hur mycket de får in. Just nu, så har vi tänkt oss en spelare, det är de pengarna som vi har att röra oss med men sedan får vi se vad fansens lirare kan ge och vad vi hittar för spelare, om det eventuellt gå att få loss mer pengar från styrelsen eller inte. Jag kan inte svara på det nu.

Målet med insamlingen är 400 000 kronor.
– Ja det är fantastisk men tyvärr så räcker det inte så långt ändå. En bra elitspelare vill ha minst 150 000-200 000 kronor i månaden – exklusive sociala avgifter. Så 400 000 är mycket pengar och vi uppskattar det verkligen men sett till vad en bra elitspelare kostar så är det inte så mycket. Speciellt inte om man räknar med att han ska ha betalt i sju månader, från oktober till april, säger Nygårds och fortsätter:

– Att bra elitseriespelare tjänar 225 000 i månaden – exklusive sociala avgifter – är inte ovanligt, så man måste förstå att marknaden ger utrymme för orealistiskt höga löner på de som är lediga och då kommer de inte komma till oss som har fått skära ner budgeten rejält.

Men letar spelare, det gör SSK.  Det finns dock inga mängder att välja och vraka mellan utan det gäller att ha alla kontaktytor öppna och leta guldkorn:

– Vi har inte gjort någon lista, det finns inte 10-15 spelare att tillgå precis, men nu har det faktiskt dykt upp EN spelare på marknaden. Men han står under kontrakt och vill lämna klubben så det är ju en grej som måste lösas först i så fall, säger Pär Nygårds och fortsätter:

– Jag vill inte gå in på var spelaren finns men det behöver inte vara en spelare i Sverige, det kan vara någon både här eller utomlands, men han har visat intresse i alla fall. Så det finns en spelare som vi för en dialog med. Sedan om det blir något eller inte det får vi se.

Hur stor chans att det löser sig med just den här spelaren?
– Det vet jag inte, det låter lite positivt i alla fall och det är en spelare som vi har kontakt med. Sedan får man se. Det kanske blir något, eller kanske inte.

Hur lång tid kan det ta om det blir något?
– Ja det blir ju inte klart nu direkt i alla fall. Det beror ju på den klubb han är i också, det kan ta alltifrån några dagar till att det blir klart i slutet av oktober, eller i november eller inte alls. Vi får se.

Vilken typ av spelare är det ni letar efter?
– Vi har sagt att vi vill ha en kreativ center. Vi vill ha en playmaker som kan skapa men det är inte bara vi som letar. Djurgården letar också till exempel så det är inte så lätt att hitta en sån spelare. Men ibland så kan det vara en spelare under kontrakt som blir ledig, då kan det vara en schism med tränaren eller så tycker han att han får för lite speltid eller om det är en spelare som är i en liga, till exempel AHL där man inte ser någon framtid. Sedan hur en spelare löser kontraktet är olika. Det kan bli en buyout från nuvarande klubbens sida, som det blev med Månsson och då får spelare göra vad han vill. Eller det kan bli att man tar över vissa delar av lönen eller lite andra lösningar. Det är lite olika.

Hur det är i det aktuella fallet är inget som Nygårds av förklarliga skäl kan gå ut och berätta. Och det gäller som sagt att priset matchar plånboken. Det är ju många som har undrat om man inte kan ta Puttepengarna, dvs den lön som SSK inte betalar längre till Putte Carlsson och lägga på en ny spelare, rakt av.

– Jo men då blir det ingen dyr spelare, säger Nygårds och fortsätter:

– Jag kan inte berätta vad våra spelare tjänar eller vad vi har gjort för uppgörelse med HV71 men om man tror att vi kan hitta en bra elitseriespelare för allsvenska pengar, eller någon som är en jättebra allsvensk spelare, då kan jag säga bara att så funkar det inte.

Att SSK har en kort trupp, det vill säga få spelare och därmed är sårbara vid skador, det är som det är konstaterar Nygårds. Mot Leksand hade SSK bara sex backar att tillgå varav två – Lööv och Ytterell gör sin första seniorsäsong.

– Jomen det är ju skador och det har ju till exempel Djurgården med, de har ju använt juniorer när de haft fyra seniorbackar borta. Det är väl inte något lag som har mer än åtta backar och det är svårt med en budget som gick så jättemycket neråt som vår gjorde att ha åtta-nio jättebra backar, det går inte.

När det gäller just de skadade backarna är läget följande:

– Kurt (Davis) har ont i en axel, det är tveksamt om han är med i morgon (fredag), men han kanske eventuellt är med på söndag eller onsdag. Kalteva – vet jag inte när han kan spela. Han har problem med en höftböjare, den är den som man använder att dra fram benet med när man skjuter ifrån i skridskoåkningen och där är svårare att säga ett datum.  Men det är dumt att starta för tidigt, så vi får se.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Center??? Borde det inte vara viktigare att ta in en rutinerad chefsback i stället?

Anonym sa...

... och den spelaren är Rok Ticar, misstänker jag ;)

richardlj sa...

DIF letar oxå??? Vad letar dom? Borde jaga back men här antyds playmaker/center.
Nyfiken.

Anonym sa...

Det största misstaget av SSK var att inte förlänga med Joakim Eriksson, jääävlar vad nytta dem skulle ha av han i denne gärdsgårdsserie.

Anonym sa...

En back? Somna om!
Bra av Nygge att antyda att pengarna från fansens inte kommer betyda något.. Kul för Myran att driva detta i 2 veckor till..

Smart Hallman?

Anonym sa...

Jocke Eriksson? Ja satan va skönt att vi slapp honom, en kille som mässar om hur alla ska spela när han är totalt kass på isen själv. Blev snabbt rätt kyligt i omklädningsrummet.

Vill du ha en kille med 150.000:-/mån för att han tekar bra?
Är glad att DU inte sköter värvningarna!

Marie Hallman sa...

Anonym: Det bästa vore väl en av varje men nu ser det inte ut så.

Anonym: Vet inte. Men han känns tänkbar om inte annat för att han är bra polare med Ziga och Sabo.

Richardlj: Ja han hade hört det av Järlan så... men de måste väl leta när de inte vet hur det blir med Zibbe.

Anonym: Jag tror också att han hade kunnat tillföra en hel del i allvenskan.


Anonym: Förstår inte vad du menar. Tycker inte han antyder någonting. Han säger som det är, att 400 000 inte räcker till att betala lönen för en kanonspelare i sju månader MEN att detta fina initiativ (som SSK är glada och tacksamma för) kan hjälpa till att få extra spets på den center man söker. Gott så. Tror folk har rätt bra koll på vad en spelare kostar i dag så det han säger borde inte vara någon överraskning.

Pizza-Dragan sa...

Om folk tror vi kan värva Bremberg och Nyllet då har dom nog inte så bra koll som du gör sken av i ditt svar.

Nygge hyllar verkligen Fansens Lirare 2011 och det är en succsé av sällan skådat slag.
Holmerin gör ett hästjobb för klubben.

En intervju med honom kanske skulle gå att ordna?
Vad driver honom, vad tycker han om resultatet, kommer det hända något mera den tid som är kvar på insamlingen?

Anonym sa...

Jag vet nog vad Nygårds anledning tlll den svala inställningen till "Fansens lirare" bottnar i. Och det är att det ju utåt är rätt pinsamt av SSK att behöva ta hjälp av supportrarna för att värva spelare. Det är ju ett stort underbetyg åt Nygårds själv som sportchef och föreningens medarbetare i övrigt som misslyckats kapitalt både med att ta fram ekonomiska medel för att kunna värva spelare på egen hand.
Och ser man rent krasst på det så är det ju faktiskt pinsamt att några supportrar på ett par veckor lyckas bättre i att ragga fram pengar till nyförvärv än vad Nygårds tillsammans med marknadsavdelningen klarat av på flera sommarmånader... därav den svala inställningen från Nygårds sida. Denna insamling inkompetensförklarar ju delvis honom själv och hans arbete.

Marie Hallman sa...

Pizza dragan: ja nygge gillar det verkligen! Så är det. Sedan måste ju folk förstå att en toppspelare kostar väldigt mycket mer än 400 000 kronor och det fattar förhoppningsvis de flesta.

Anonym: jag förstår inte vad de menar med att han har en sval inställning. Han tycker ju det är skitbra att få 400 000 extra att förstärka kassan med! Men han är realist också, han vet vad det kostar och vill inte inge falska förhoppningar. Men hur du får det till allt du skriver begriper jag inte.

SSKarn sa...

Jag tror snarare att det är Anonym (den negativa är de anonyma) som har en jäkligt pessimistisk syn på livet i sig. Vad jag kan läsa mig till så antyder inte Nygge på något sätt att Fansens Lirare är ett onödigt projekt, tvärtom har jag hört honom nämna i andra forum att han är mycket glad och tacksam för detta initiativ.
Jag tycker det är tråkigt när folk som Anonym går runt och sprider negativ energi omkring sig när laget behöver ALLA sina fans som mest. Somna om Anonym!

Marie Hallman sa...

SSKarn: håller med dig!