lördag 1 oktober 2011

Wesslau " De kom inte så särskilt hårt heller"


 (Wesslau fick tre pinnar med sig. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Inget höjdarspel men tre poäng blev det för Djurgården ändå trots att det – som vanligt numera – blev en halvdann start för Djurgårdens del.

– Varför det blir så? Åh jag har ingen aning men visste jag det hade jag sagt det till grabbarna.  Men då har vi lite sparkapital där genom att öppna hårdare, säger Gustaf Wesslau.


Djurgårdsmålvakten summerade matchen med betyget:
– Ganska avslaget var det va?!

Och fortsatte:
– Men det var inte jäkligt avslaget för det blev bättre i andra men det var inte bra i första perioden heller – som vanligt. Så kör vi bra i andra, får in två mål, sedan i tredje… jag vet inte. De (Växjö) kom inte så särskilt hårt heller. Vi väntar väl på att de ska gå lite hårdare och vi kan inte skapa chanser heller även om vi trycker på hårdare än vad de gör. 

( FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Den egna insatsen var:
– Ganska bra. Jag släppte bara in ett mål det är jag ganska nöjd med. Vi har väl släppt in några mål i början men jag vet inte, det är inte det att vi spelar så dåligt i Djurgården tycker jag. Vi släpper väl lite över två kassar per match, det är bara att de andra lagen är så bra defensivt och har så bra målvakter så det kanske ser lite värre ut än vad det är. Men vi släpper faktiskt inte in så mycket mål ändå tycker jag.

Det var inte så långt ifrån första nollan för säsongen nu?
– Nämen äh. En nolla hit och dit men tre poäng var det i alla fall, det var det!

Första perioden blev mållös, i andra drog Djurgården iväg till 2-0 och hade kunnat ha 3-0 kort därpå om Pontus Åberg hade satt den straff som Djurgården fick efter att Mathias Tjärnqvist hade blivit hakad på väg mot målet under ett friläge.

I tredje var dock ställningskriget tillbaka till dess att Växjö reducerade och Wesslau visade med tydliga gester att det nog var en hög klubba. Men videgranskningen gav Växjö rätt och 2-1 stod sig.

– Men jag tyckte det var hög klubba på den som styrde in pucken. Jag tyckte den gick högt så jag tänkte hoppa och ta den i bröstet, det var lite klumpigt utav mig jag skulle ha stått kvar men nu gick jag. Nu gick den rakt mellan benen, det var en styrning halvvägs. Det var det jag tyckte de skulle ringa på och det gjorde de också och det var förmodligen inte hög klubba ändå eftersom det blev mål då.

Men du såg väldigt bestämd ut?
– Ja eftersom jag hoppade så var min känsla att pucken gick jättehögt! Å andra sidan gick den inte lika högt halvvägs fram till målet som jag trodde den gjorde. Men äh det är inte så mycket att prata om nu. Vi vann ju. Sedan trodde jag att det var hög klubba då men det var det väl inte (enligt videomåldomaren).
Så här långt har Gustaf Wesslau vaktat målet i nästan alla matcher. Enda undantaget var bortamatchen mot Luleå då Sandberg spelade från start.

– Det känns skönt att ha fått spela alla matcher utom en, det är kul att spela många matcher, det gillar jag

Är du etta nu då?  
– Nej det tror jag inte, du vet ju hur Hardy slänger in juniorer från höger till vänster det såg du ju redan förra matchen, det gäller nog samma sak på målvaktspositionen också så att jag… jag får fortsätta släppa in max ett mål eller noll mål för att behålla min plats tror jag.

 (Var är pucken?? FOTO ANDREAS GRANDIN)

Hur har det gått för dig hittills tycker du?
– Det är väl godkänt, varken bu eller bä, det kan bli bättre men känns ganska stabilt ändå. Det har inte varit så många dåliga returer heller, så det känns ganska lugnt men det finns alltid mycket att jobba på, serien är lång.

Segern var Djurgårdens första minisvit, övriga vinster har ju följts av en förlust och tvärtom. Wesslau hittar en hemjobbande förklaring:

– De här två senaste matcherna har vi spelat riktigt bra defensivt och inte släppt till så många farliga lägen, det är väl nyckeln. Det är väl så det ser ut i elitserien nu för tiden att alla deffar som fan och har bra målvakter. Spelar vi också på det så kommer vi också få långa streaker.

Vad sa Hardy i omklädningsrummet inför trejde?
-Han sa att nu får det vara slut på de här dåliga förstaperioderna. Och det var vi alla överens om. Jag vet inte om vi var illa ute men det kan bli mycket bättre i alla fall.

Det känns som att ni ändå tappade igen efter en stund av tredje perioden:
- Ja men det blir väl så att man väntar sig en press från dem och då uteblir den då blir det lite, jaha vad fan ska vi göra nu då, säger Wesslau med ett snett leende.

 ( FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Eftersom både David Printz och Andreas Holmqvist har saknats i några matcher så har juniorer fått täcka upp och ta dem platserna. Efter första matchen var det många som skällde på kidsen men det känns fel tycker Djurgårdsmålvakten:

– Alla är så bra av juniorerna som kommer upp, det spelar rutinerat och tar för sig. Sedan har vi våra backcoacher där, de har en bra stab som hjälper dem. Det är inte lätt att komma in och spela när man precis har debuterat.

De har fått mycket skit, kidsen, känner du själv att de kommer in i det mer och mer?
– Ja, oh ja! De dubblar sin insats varje gång. Det är fantastiskt hur många ungdomar som Djurgården får fram. Det är imponerande, eller som Tim Eriksson sa senast så verkar det finnas hur många som helst att plocka av från de som kommer underifrån och det håller oss andra på tå!

Wesslau fick en fråga om nyss avlidne Sven Tumba, legendaren inom Djurgården och inom svensk hockey i sin helhet. Fråga var han mindes om Tumba. Nu har Wesslau inte sett Tumba spela men:

– Det är en av Djurgårdens största genom tiderna, en riktig ikon för klubben så det är klart det ska hedras med en tyst minut och kommas ihåg, det är en stor ikon. Jag har inte sett honom spela men han har ju inte gått obemärkt förbi, han är ju en av de stora i svensk idrott också.2 kommentarer:

Linus sa...

Tack för denna! Wesslau är skön.

"Så här långt har Gustaf Wesslau vaktat båset i nästan alla matcher."

Tvärtom Marie :)

Marie Hallman sa...

Linus: Tack själv!!! Ska såklart vara vaktat målet jag har ändrat, bra att du sa till!!