söndag 16 november 2014

Förlust på straffar trots drömstart

(Förlust på straffar trots drömstart. Det finns en del att jobba på. FOTO JESPER ZERMAN)


24 sekunder tog det, sedan skyfflade Christian Sandberg in 1-0 till Gnaget. En drömstart för AIK och nye tränaren Peter Nordström.

Men. AIK har haft en hel del drömstarter den här säsongen. Svårigheten har legat i att hålla matchen ut och nej det gick inte nu heller, trots att Oliver Kylington var nära att bomba in 2-0 någon minut eller två efter Sandbergs tidiga ledningsmål.

(Robin Kovacs öste på. FOTO JESPER ZERMAN)

När Björklövens rutinerade Stefan Öhman kvitterade till 1-1 krävdes videogranskning och en liten debatt mellan domarna som – inte verkade helt eniga om huruvida den Björklövenspelare som landade på  Robin Rahm och därmed hindrade honom föll på eget grepp eller bliv fälld/ditknuffad av AIK:are.

Om det ska dömas mål eller inte beror ju på hur spelaren hamnade på målvakten och till slut togs beslutet att Lövenspelaren fått  ”hjälp” av en AIK:are att falla över Rahm.
Känns spontant, sett från läktaren som ganska tveksamt men så blev domen.

Den kvitteringen blev – som också har hänt i AIK under hösten  ett litet energitapp som laget sedan omgrupperar sig ifrån. Men själva omgrupperingen gör att det tappas fart och tid och då är vi tillbaka till det är ojämna.


(Robin Kovacs öste på. FOTO JESPER ZERMAN)

Liksom AIK var i andra där man åter hittade ny kraft, spelade riktigt bra men så flyger Haglins klubba upp  ansiktet på Tommy Wargn så att det sprutar blod från både mun och näsa och så åkte AIK:s energinivå ny berg och dalbana ner i källaren innan den tog ny sats och jobbade sig uppåt mot slutet av perioden då David Lillieström Karlsson körde fint o skott via stolpe, målvaktens skridsko och in till 2-1 i slutminuterna av andra.

2-2 kallduschen bara 43 sekunder in i tredje följt av rivjärnjävliga 2-3 i shorthand av Emil Lundberg skickade AIK neråt igen. Sedan kämpar man – som i alla matcher jag har sett och det är nästan alla hemmamatcher i alla fall – på riktigt bra och in  matchen.

(Blodet rann när Warg fick Hagelins klubba i ansiktet men det var som tur var bara ytliga skador på läppar och näsa. FOTO JESPER ZERMAN)


Oliver Kylingtons 3-3 kvittering var ju så bra att jag undrar om inte Håkan Loob och kompani börjar fila på ett kom hem nu brev till den (från Färjestad) inlånade AIK-backen. Det var för övrigt ett gäng NHL-scouter på plats för att spana in Kylington. Någon gick innan kvitteringen och han lär gräma sig för jäklar vilket prickskytte gallerungen bjöd på det. Hockeygodis av allra bästa sort.

Att bonuspinnen sedan hamnade hos Löven får tillskrivas AIKs mindre bra straffar. Lite för mycket tveksamhete och fippel gjorde att ingen av de tre AIK-skyttarna lyckades överlistan förre Djurgårds (och SSk för all del) målvakten Johan Mattsson.
Robin Rahm som gjorde sin säsongsdebut – har ju rehabat den fot han skadade under en av de första matcherna i augusti – var lite ringrostig i spelet men att Löven avgjorde på straffarna kan han inte lastas för.

Lucas Sandströms straff var riktigt bra. Han var dessutom den ende som prickade målet och det med ett distinkt och framför allt bestämt skott.

Rahm hade även en minst sagt avgörande räddning i andra där Löven kunde gått ifrån till 3-1 i slutet av mittenakten men det skottet stoppade Rahm som höll AIK kvar i matchen även vid fler tillfällen.

(Kylington bar en del ryggsäckar FOTO JESPER ZERMAN)

Så för att summera – det var som vanligt. En del höjdare och en del djupa dalar i matchen. En för ojämn nivå och en blandning av såväl ängslan och frustration som ungdomlig entusiastisk kreativitet och kör bara kööööörr. Inte stabilt direkt och där har Nordström verkligen något att jobba med. 
 (Men satan vilket mål!. FOTO JESPER ZERMAN)


AIK - BJÖRKLÖVEN 3-4  (1-1, 1-0, 1-2, 0-0, 0-1)
Matchen:  MMM
Målvakterna: Robin Rahm, AIK 86,21 procent och Johan Mattsson, Björklöven 90 %
Publik: 4 085
Domare: Pierre Schilken

BÄST I AIK
MMM Oliver Kylington, f  
MM  Patric Blomdahl, f
M Dennis Nordström, f

BÄST I BJÖRKLÖVEN:  Stefan Andersson, b

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (00.24) Christian Sandberg (Yared Hagos, Robin Kovacs)
1-1 (13.23) Stefan Öhman (Per Hållberg, Felix Maegaard-Scheel)

 ANDRA PERIODEN
2-1 (18.41) David Lillieström Karlsson (Dennis Nordström, Oliver Kylington)

TREDJE PERIODEN
2-2 (00.43) Stefan Andersson (Mark Hurtubise, Per Hållberg) Spel 5 mot 4
2-3 (05.32) Emil Lundberg (Stefan Andersson) Spel 4 mot 5
3-3 (16.20) Oliver Kylington (Robin Olsson, Victor Ekarv) spel 5 mot 4

ÖVERTID
-

STRAFFAR
3-4 GWG Lucas Sandberg

SKOTTEN I MATCHEN:  -  (7-4, 12-9, -)

(Sandberg gav AIK ett drömstart. FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Vilken kalasstart för nye tränaren Peter Nordström – i alla fall i matchen – då AIK tog ledningen efter 24 sekunder. Målet var inte det vackraste man sett, det såg ut som att Christian Sandberg typ skyfflade  (tänker er skottar lite snö på ett avigt sätt) in 1-0 målet bakom Johan Mattsson i Lövenkassen. Men såna mål är ju heller aldrig fel, bra start!

FRÅGETECKNET?
Hur mycket och hur snabbt kommer nye tränaren Peter Nordström lyckas ändra på AIKs spel? I dag var det, liksom övriga matcher, på tok för ojämnt. Det blandas friskt mellan riktigt bra och herregud vad händer liksom. Kan han få in stabilitet och bara höja lägstanivån så är mycket vunnet för AIK.

Citatet
”Ingen aning – jag fick besked i morse. Du får kolla med tränarna”
(Robin Rahm gjorde säsongsdebut i målet. En och annan undrade dock varför målvakten Christian Engstrand inte ens stod som back up i båset. Citatet ovan är ett svar på min fråga till Engstrand om just detta. Men kontrakt har han fortfarande, eller hade i alla fall när den här texten skrevs åtminstone.)
Inga kommentarer: