tisdag 4 november 2014

Islossning för AIK mot Karlskrona

(Ryan Mckiernan hade en fin kväll. FOTO JESPER ZERMAN)


AIK fick en kalasstart, vann med 5-2 mot ett av topplagen, bjöd på rolig (och än ibland lite huvudlös) hockey. På läktarna? Runt 2000. Skulle jag tippa. Antalet sålda biljetter uppgavs ligga på 2 428 personer.

All cred till de AIK-fans som var där. De som ser AIK nu är de trogna, de riktigt lojala. De som har AIK ända in i ryggmärgen.


(Dennis Nordström fokuserar inför tekning.  FOTO JESPER ZERMAN)

De andra som säger sig hålla på AIK då? Jag begriper inte varför de skiter i sitt hockeylag, som faktiskt bjuder på rätt rolig hockey. Och det som stör kanske allra mest är det spridande av skitsnack kring lagets inställning som pågår på ett och annat AIK-forum.

Visst, AIK ligger sist. AIK har förlorat en jäkla massa matcher. Det stämmer och jag kan förstå att en del fans tappar sugen på grund av detta. Samtidigt så är det väl nu man som supporter har chans att göra störst skillnad?!

Att vara en i högen av 6 -7 000 på läktaren är ju kul men det är när allt ställs på sin spets man kan påverka som allra mest. Det är då ens stöd märks som mest.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Och det finns en missuppfattning – som sprids på forum av folk som uppenbarligen inte sett en enda match – och det är att det skulle vara samma sega, hängiga inställning och attityd på isen i år som det var under större delen av förra säsongen för AIK.

Det är det inte. Den som påstår något liknande måste antingen ha haft världens otur och prickat in de två matcher då den här upplagan sett lite hängig ut. Eller så sprider man bara skitsnack. För är det något man absolut inte kan anklaga detta gäng för så är det uppgivenhet eller slokande huvuden.

Spelet är tvärtom väldigt optimistiskt. Det är fullt ös, in och bara kör och det är ju just att man inte kan hålla sig kall i vissa lägen som har straffat sig. Det är kämpa, jobba, slita, peppa, åka, trampa, åka, trampa, skapa chans på chans som det här laget bjuder på i varje match.

Det är nya tag, bita ihop, gasa ännu hårdare i underläge som de står för. Att det sedan blir berg och dalbana både i matcher och mellan olika matcher beror till stor del på oerfarenhet som blandat med resultaten av missarna skapat lite ängslighet i vissa lägen.

Så jag tycker det är dags att de som sprider det skitsnacket skakar av sig dammet och masar sig till Hovet och ser vilken fart och vilken glöd det finns i det här laget.

Klaga på missarna, klaga på resultaten, men påstå inte att glöden saknas för det är ju inte sant!

**
Med det sagt. Är det något man kan klaga på så är det att laget är lite felbyggt. AIK har få backar, de flesta unga och orutinerade. Det gör det lite svårt att hålla en jämn hög nivå i matcherna men de tar steg framåt tycker jag.

**
Mot KHK fick AIK en kalasstart. Först en stolpträff sedan 1-0 Robin Kovacs och direkt på det 2-0 efter en vunnen tek bakåt, några skär in och pang.

 (You talking to me? FOTO JESPER ZERMAN)

Och ja, det var huvudet under armen hockey – tidvis - idag också – men – jag när AIK får spelet att stämma framåt är det hur roligt som helst att titta på. Galen fart och tänk om AIK skulle lyckas få utdelning på alla chanser man skapar?

Man borde egentligen sätta sig och räkna alla chanser och lägen där det står mååååål stämplat men som inte blir något.

Att det inte blir något beror ofta på att det saknas en andra våg, ett understöd som kan plocka upp returer och skapa tryck genom att man biter sig fast. Nu blir det många soloraider men där finns potential i kubik för AIK. Får man till ett bättre samspel och ett bättre tryck runt motståndarmålet så borde fler av alla dessa fina chanser gå in.

**
Christian Engstrand har varit bra under sin tid i AIK och vilken kväll han hade mot KHK. Det var galna räddningar med både mask och benskydd – vid ett tillfälle nästan i tvärspagat.  Och när AIKs defensiva spel i boxplay ibland liknade plockepinn var Engstrand omutlig.

 Att han dessutom nästan sköt pucken i tom kasse, från sitt eget mål i slutminuterna var ju bara en kul bonus. AIK-målvakten lyfte nu istället iväg pucken i en båge som ändrade lite riktning och gled strax utanför det tomma KHK-målet. Men ändå. Att han ens försökte måste ju applåderas.

 (Sandberg. FOTO JESPER ZERMAN)

En annan sak man måste gilla… när en spelare som Christian Sandberg lägger in högsta växeln och bara blåser ifrån sina motspelare för att i nästa sekvens sätta in en rejält skönt grinig tackling. Man kan ju bara önska att det hände oftare.

**
Robin Kovacs! Tar steg för steg framåt. Killen är trots allt bara 17 men är just nu glödhet. Skapar och skapar och skapar. Och nätar. Starkt.

 
 (Robin Kovacs. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK – KARLSKRONA 5-2  (2-0, 1-1, 2-1)
Matchen: MMM (lite High Chaparall emellanåt men det är kul det med ibland)
Målvakterna: Christian Engstrand, AIK 93,55 % och Patrick Galbraith, Karlskorna 85,71 %
Publik:  2 428 sålda biljetter
Domare: Patric Bjälkander

(Engstrand nära att bli målskytt - fick fira segern i stället FOTO JESPER ZERMAN)

BÄST I AIK   
MMM  Christopher Bengtsson, f
MM Christian Engstrand, mv
Ryan Mckiernan, b

BÄST I KARLSKRONA:  Jonathan Pudas, b och Niklas Lihagen, f

(Målglädje. FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (1.57) Robin Kovacs (Ryan McKiernan, Jordan Hendry) Spel 5 mot 4
2-0 (2.22) Marcus Jonsson (Jonathan Andersson)

(Messy har gjort 2-0. FOTO JESPER ZERMAN)

ANDRA PERIODEN
3-0 (05.15) Ryan McKiernan (Yared Hagos)
3-1 (09.11) Kristoffer Söder (Jonathan Pudas, Mattias Granlund)

TREDJE PERIODEN
 4-1 (02.01) Yared Hagos (Robin Kovacs, Patric Blomdahl)
4-2 (06.11) Jonathan Pudas (Alexander Viklund, Maksim Matushkin)
5-2 (19.12) Victor Ekarv (Fredrik Hynning) mål i tom bur.

(Ekarv. FOTO JESPER ZERMAN)

SKOTTEN I MATCHEN:  29-31  (15-9, 6-15, 8-7)

UTROPSTECKNET!
Christopher Bengtsson! Lånet från Modo hade härlig speed under fötterna, skapade massor med lägen och även det inte blev mål var han ett ständigt orosmoment för KHK-försvaret och Galbraith i deras kasse. Hans tempoökningar drog även med sig några AIK-spelare i samma riktning. Riktigt bra!.

 (Movember. FOTO JESPER ZERMAN)

FRÅGETECKNET?
Nummer 88? AIK spelade i gula retrotröjor med AIK på snedden över bröstet och en liten mustasch över siffrorna på armarna. Inget konstigt med det förutom att Yared Hagos plötsligt hade nummer 88 på ryggen. Varför? Ingen aning sa Hagos, fråga Jocke (materialaren). Han svarade i sin tur att Hagos tröja fastnat i posten. Och Mathias Franzén som spelat med 88 är ju inte kvar i klubben så Hagos fick låna det numret de här matchen. Nästa match blir 88:an ett extra nummer istället.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Citatet
”Det blir dyrt men det är det värt!”

(AIK:s VD Tomas Johansson höll ett brandtal inför matchen där han lovade spelarna en bättre middag om de vann. Sagt och gjort och bara att öppna plånboken någon dag här under uppehållet för Johansson.)

FLER FINA BILDER AV JESPER ZERMAN FRÅN MATCHEN HITTAR NI HÄR

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har en bra poäng i att det är många som klagar. Många lever kvar i orealistiska förväntningar och verkar inte kunna acceptera att det är här vi är. Det enda som kan hjälpa är att fortsätta att gå på matcher och att stötta laget på ett _positivt_ sätt.

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja jag fattar inte hur de som sitter hemma och gnäller över laget funkar.
Med de här publiksiffrorna kommer det inte finnas pengar till förstärkningar. så är det bara.
Det blir en ond spiral där folk, som uppenbarligen inte verkar vilja gå på matcherna sitter hemma och klagar över sånt de (inte alla men många) inte har koll på vilket gör att än fler tvekar att gå osv.
Trist som fan