måndag 21 maj 2012

Silly season AIK: Rosén ut och Pirnes in


 
(Rosén åker vidare mot Växjö och ett femårskontrakt. FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Så var då Roséngate äntligen över. Och det blev som AIK ville. Växjö fick enligt välunderrättade källor betala fem miljoner kronor till Gnaget för elitseriens poängkung som var under kontrakt med AIK.

Jag har sett lite varianter på uträkningar här och där över vad Växjö påstås betala ”egentligen” och exakt hur Växjö löser sin räkning vet jag inte. Det enda jag vet är att AIK, enligt mina välunderrättade källor, fick de fem miljoner kronor som man satte som prislapp.

Hur Växjö löste det och nu framöver löser sitt löfte till Rosén om en dryg fyrdubbling av den lön han fick i AIK vet bara parterna själva. 

Lokaltidningen Smålandsposten skriver att: ” Med stor sannolikhet har Rosén själv accepterat en lägre lön under kontraktets inledande period för att affären ska möjliggöras och han själv ska lyckas undvika att bli ettårsfall.”

Om det är korrekt vet jag inte men Smålandsposten  har säkert bra koll på det där. Sedan fick Växjö som det verkar lite lätt panik när de insåg att de skulle bli tvungna att a )betala fem miljoner och inte cirka två som de hade hoppats och tänkt sig till AIK samt b) att ersättningen till AIK skulle göra att det skulle bli tufft att leva upp till löftet om en månadslön runt 400 000 kronor till Rosén i fem år.

Men det är ju Växjös huvudvärk inte AIK:s och tyvärr är alla inblandade parter belagda med munkavle så några exakta detaljer är svåra att få fram.

Jag försökte verkligen övertala AIK:s ordförande Peter Mellqvist att lätta på förlåten i en öppen intervju till bloggen men han svarade bara att ”tyvärr, enligt kontraktet har alla tystnadslöfte så jag kan varken svara på dina frågor eller ge några kommentarer överhuvudtaget om kontraktet” vad jag än frågade. Han ville tyvärr inte kommentera de turer som varit heller.

Det enda han sa utöver det var ”snart är batteriet i telefonen slut” samt:

-Vi är nöjda med avtalet. Vi fick vad vi ville. Sedan vad det är i kronor eller vad det innebär överhuvudtaget kan jag inte kommentera. Tyvärr. Men vi är nöjda. Det är vi.”

AIK hade, enligt vad mina andra, anonyma källor säger, inga problem med att vänta ut Växjö och Rosén. De hade råd att ha honom som ett ettårsfall så till slut hade Växjö inget annat val än att casha upp det som AIK ville ha. Om Växjö nu skulle kunna leva upp till sina löften gentemot Robban och det ville de uppenbarligen.

Nu hoppas jag (Marie) att Robert och hans flickvän får det bra i Växjö. Jag tycker han är en grymt bra spelare, han har alla möjligheter att spela på hög nivå länge och jag hoppas han får förutsättningar att göra det.

Robert själv har skickat ut ett pressmeddelande i dag. Där står följande:
” Hej!
Med anledning av de spekulationer som uppstått runt den aktuella situationen mellan mig, AIK och Växjö Lakers vill jag och min sambo med detta meddelande klargöra bakgrunden till det som har hänt. 
Anledningen till att jag har valt att avbryta mitt kontrakt med AIK är inte att min sambo längtar hem. Vi båda har gillat föreningen AIK, supportrar och lagkompisar på alla sätt och har trivts i Stockholm.
Valet att flytta till Växjö är mitt. Min sambo har epilepsi och har fått mer och mer problem under det senaste året. Det har gjort det väldigt jobbigt att lämna henne ensam, vilket givetvis även gjort att jag har mått dåligt över situationen och den här situationen är ohållbar i ett år till.
Ishockeyn är mitt intresse och jobb, men familjen kommer alltid vara viktigast. Både jag och min sambo har rötterna i Växjö och när vi nu flyttar hem kommer vi att ha släkt och vänner i vår absoluta närhet som kan ge den trygghet och support vi behöver.
Jag vill tacka AIK för den gångna säsongen där jag fick chansen att utvecklas både som spelare och individ.
Jag hoppas alla har förståelse för mitt val att gå vidare och jag önskar AIK lycka till i framtiden! 
Hälsningar
Robert Rosèn

Det är ju stort att Robban sätter familjen så högt. Jag hoppas som sagt det går bra för honom och hans sambo. En fråga man ställer sig är dock  vad som händer om Växjö åker ur, kommer de ha råd med det här jättekontraktet då? Men det är å andra sidan Växjös egen huvudvärk i så fall.

Robert kommer enligt det pressmeddelande som Växjö har lagt ut, inte att spela i Växjös två matcher mot Gnaget på Hovet kommande säsong.

Mellqvist hävdade att han inte kunde kommentera den grejen heller men den står i Växjös pressmeddelande och då är det klart att det är så det blir. Klokt kan man tycka, jag tror han hade fått det sjukt jobbigt på Hovet.

Till de som hotat Rosén vill jag dock samtidigt säga– lägg ner den idiotin! Oavsett hur arg/besviken/sur/kränkt AIK-supportrarna känner sig över en sån här historia (och jag förstår känslorna men ändå!) så är det aldrig en ursäkt nog för att  hota någon.

Jag är så less på detta eviga hotande hit och dit. Fattar inte vad det ska lösa för problem. Frågar ni mig så är det bara jävligt onödigt och helt poänglöst. Det löser verkligen inget för någon.

Tyvärr har ju Växjös ordförande öst bränsle på brasan genom sitt och klubbens agerande bland annat när AIK - grund av tekniskt sjabbel - råkade lägga ut en video av misstag. Den videon skulle läggas ut först när dealen var officiell  var det tänkt men något blev fel i hanteringen och AIK var enligt mina källor väldigt irriterade själva på att videon kom ut. 

Växjö utnyttjade tyvärr den blunden och drog dealandet kring Roberts prislapp ett varv till i förhoppning om att AIK skulle sänka priset. Det gjorde de inte. Då gick Växjö ut i ett märkligt tvinslag och kastade skit på AIK - det kände verkligen onödigt som läget var

Oavsett det har Växjö, enligt mina källor, brutit mot alla gentlemans agreement som finns kring kontrakten i Hockeyligans klubbar. En oskriven regel har till exempel varit att vill man ta över ett gällande kontrakt, vill en spelare lämna så går man raka vägen till klubben – först. Sedan kontaktar man spelaren om man får ett ja av klubben där kontraktet finns. Och så kommer man överens och betalar det som prislappen står på. Som man brukar göra vid affärer. Växjö valde en annan väg, bakvägen, göra dealen med spelare först och hoppas AIK skulle acceptera en blygsam ersättning. Det gjorde man inte. Man fick sina fem mille. 

Intressant blir ju att se vad som händer framöver. Kommer fler klubbar hänga på Växjös agerande och vad kommer Växjö säga när de blir utsatta för samma sak själva i så fall? Eller kommer samtliga klubbar snacka ut sinsemellan och med alla i båten på vilka regler som gäller?

Vi får se.

Nu värvar AIK Esa Pirnes på ett tvåårskontrakt. Mellqvist ville inte kommentera den dealen heller men mer av anledningen att det inte är hans bort. Det är Gozzis och han är bortrest och kan inte svara den här veckan.

Men så här står det i AIK:s pressmeddelande:
– Det känns väldigt bra att Esa väljer AIK. Vi har jagat en spelskicklig center och med Esa får vi det. Han är en duktig passningsspelare och kommer bland annat bli viktig i powerplay, säger sportchefen Anders Gozzi.

Min största tanke var, vad i helvete? Karln är ju 35. Men nu har ju Pirnes gjort bra ifrån sig under de senaste åren också så det kanske inte spelar någon roll men vi får se. Jag gör som alltid, ger spelaren en rejäl chans så får det bli hiss eller diss senare.

Men Pirnes ska tydligen inte ses som någon ensam ersättare till Rosén utan AIK letar en forward till. Om de lyckas visar sig det med.

19 kommentarer:

Putte sa...

Marie: Du har ju vidhållit samma linje genom hela den här affären med Rosén. Jag tycker det är oerhört beklagligt att du inte är mer öppen i sinnet än vad du är. Att du stöttar AIK, visst, har man klubben nära sitt hjärta så är man färgad. Men det får inte gå över rim och reson. Det du inte tagit till dig över huvudtaget i den här soppan är att Växjö aldrig, någonsin över huvudtaget initialt har haft någon som helst kontakt med Rosén, inte alls. Det är Rosén som kontaktat Växjö i frågan, Punkt!

Eftersom 5 miljoner är den enda summa som nämnts i den här affären (från AIK) så får vi väl då anta att den stämmer då. Men du säger att Växjö räknat med 2 eller 2.5 milj. Det där är påhitt från stockholm. Växjö fick tidigt en prislapp från AIK på Rosén. Med den prislappen sätter Växjö sig ner för att titta över hela situationen och se hur man kan pussla ihop detta. För man är inte beredd att betala 5 milj för Buy-Out och 300.000 i lön/mån. Man vet vad AIK kräver, sen ska Robban ha lön. Detta tar ju givetvis tid att pussla ihop. Varför det sedan drar ut ytterligare på tiden Marie, har inget med att man ska pruta eller något, utan man sätter ner foten kort och gott från Växjös håll och poängterar att det finns ett visst speciellt schema för att offentliggöra en ny spelare, och det gäller även AIK.

Läs uppräkningen på MrMadhawk.se, den lär vara ganska nära sanningen. Alltså betalar Robban själv en stor del av Buy-Outen med en betydligt lägre lön. Du skulle behöva besöka Växjö och VD:n Anders Öman. Jag tror du skulle ändra lite uppfattning om den här historien då.

Marie Hallman sa...

Putte: Jag förstår att du är färgad som den Växjösupporter du är. Men det innebär inte att du har rätt. Du har köpt Växjös version rakt av, okej. Det får du stå för. Jag har info som säger emot det du tror på.

Du tror på vad Växjö säger, jag tror på vad mina källor har uppgett för info. Så är det bara.

Att det tar tid att pussla ihop lönen (400 000/månad) plus fem mille är självklart. Men hade Växjö gått rätt väg, dvs till AIK först och sedan gjort upp något tillsammans med AIK och Robban så hade inte Växjö hamnat i den sits de gjorde när det nu blev ett tufft pussel på grund av den sits man satte sig själv i.

Jag tycker det är lite magstarkt att lägga all skuld på att övergången skedde på ett bakvänt sätt på Robban som du och övriga Växjösupportrar gör.

Jag tycker Växjö borde ta ett större ansvar i det här än att låta den villfarelsen florera. De borde stå upp för vad de vill, dvs köpa hem Robban.

Men det blir väl svårt, för då erkänner man ju att man har gjort fel. Och det kommer Öhman aldrig medge. Tyvärr. sånt är livet.

Pelle sa...

Vilket jävla skitsnack från Lökers. Och jag ger inte så mycket som en femöring för "snyftbrevet" som TOFFELN Rosén ljugit ihop på deras hemsida.

Sunt förnuft säger. Om du har problem, då går du väl till din nuvarande arbetsgivare och berättar vad det är som tynger dig och sedan gör ni allt tillsammans för att finna en lösning. Inte fan går du till din FÖRRFÖRRA arbetsgivare och ber denna lösa situationen åt dig.

I "snyftbrevet" står det ju också att om att hans tjej varit sjuk under en längre tid. Då borde hon ju ha varit det under tiden i Örnsköldsvik också. Men då funkade det ju hur bra som helst att flytta till Stockholm efter det.

Nej det här med epilepsiköret är en kraftig efterhandskonstruktion för att Firmans tunga pojkar inte ska sätta efter henne som de har hotat med att göra och vanställa hennes ansikte etc.

Det mest pinsamma för Rosén själv är ju att han inte VÅGAR visa sin nuna i Hovet kommande säsong och att han inte är herre i sitt eget hus. Hade han varit det hade han fullföljt sitt kontrakt och hade inte puckot accepterat det hade det bara varit för henne att dra. Toffel är bara förnamnet.

Men tro ICKE att vi glömt detta till kommande säsonger. Rosén kommer att få det svårt att visa sig i Hovet någonsin i framtiden och Stockholm överhuvudtaget.

Anonym sa...

AIK kommer inte att behöva möta VLH efter att AIK ramlat ur ES, därefter kommer det att handla om att tävla och idrott inte om hulganism.

Jack sa...

Putte representerar verkligen Löker$ supportrar i ett nötskal. Lättlurade och naiva som med gapande mun och tefatsstora ögon sväljer allt de matas med från Lakershåll.

För det är ju solklart att Roséns brev och hela den officiella Växjö-historien är en efterkonstruktion av rang. T.ex. Om det nu varit så illa, och han mått så dåligt - varför stod då Rosén själaglad i tidningarna/TV bara några veckor innan han drog och hojtade om hur bra det var i Stockholm och att han ville förhandla om ett långtidskontrakt med AIK? (Vilket jag också antar var triggern som fick Växjö att agera som de gjorde).

Det finns massor av varianter av epilepsi. De flesta är iofs obehagliga men inte farliga på något sätt. Det finns dock någon allvarligare variant som är t.o.m. med kan vara livshotande - men hade hon haft den, tror ni verkligen på fullt allvar att AIK inte hade varit medvetna om det då? Och hade de varit medvetna om detta, och att hon var så sjuk som det hävdas, så hade AIK garanterat behandlat frågan på ett helt annat sätt i media. Gozzi hade inte uttryckt sig som han gjorde (att flickvännen bara "haft hemlängtan", "mått dåligt" eller vad det hänvisats till) och han och Mellqvist hade inte gått i taket på det sätt de gjorde nu. Nu var det uppenbarligen inte så illa att det ens hade varit värt att nämna för AIK. Hur illa kan det då vara?

Det är naturligtvis tråkigt att hon är sjuk, och jag ifrågasätter inte det - men i det här fallet har det bara fungerat som ett svepskäl för Laker$ taskspel. Vi har just serverats ännu en rejält kryddad "sanning" från Växjö-håll. En till i en radda som börjar bli rätt lång nu.

Nästa fråga sen är ju Växjös dopade finanser men det är ett annat ämne som får tas på annan plats.

Niklas Persson sa...

Jag brukar ju ha svårt för när fans hojtar och gastar och blir upprörda när spelare byter klubbar.

Men!

Här kan jag trots att jag är Djurgårdare ha full förståelse för AIK fansen ilska och irritation.

Det är ju parodi av Rosen själv. Varför skriva nytt kontrakt och vadå en vecka senare komma på att tjejen har epelepsi och att man måste flytta hem? Låter ju lite efterhands konstruerat.

Sen att hota honom och hans tjej, är ju att gå för långt. Tycker jag.

Anonym sa...

Marie. du är trött på hot skriver du. Jag undrar vilka hot som har förekommit? Är de dem som är skrivna på ett forum? Hur vet ni att det är AIK:are som har hotat? Det är jäkligt lätt att skriva saker utan att ha ett uns bevis för någonting.

Putte. Snälla du. Varför skulle Johan Svensson ha alla korrekta uppgifter?

Skriv inte att någon är färgad för du är så genomsyrads av Växjö att det är otroligt genomskinligt. Vad hade Lökers för val? Betala eller så blev Rosén ett ettårsfall, svårare än så är det inte och om Lökers o rosén har en uppgörelse sins emellan så spelar det knappast någon roll. Växjö har betalt AIK 5 milj oavsett vad Johan Svensson skriver

Mathias sa...

För det första, hoten som du nämner har TV4 Växjö hittat....på olika AIK forum!! Löjligt är namnet att ens kalla det hot när folk mitt i all frustration skrivit "hora, slyna, jag hoppas att du skadar dig" "ect ect" på internet!

Sedan som redan nämnt är det väldigt konstigt att Rosén kontaktar Växjö istället för att prata med AIK om sin familjesituation, som förmodligen hade gått att lösa. Allt är så förbannat amatörmässigt skött från Evertsson/Öhman/Agenten/Rosén. Hade inte Rosén varit så jävla korkad och istället gått till AIK hade allting varit löst, och det på ett mycket trevligare sätt.

Brevet har man svårt och tro på när han säger att det har varit så här länge bla bla. Varför, VARFÖR ville du förlänga med AIK då? Så tydligt att det är en efterhandskonstruktion..

Det ryktas även om att man tvingats lägga ned förskolor för att finansiera värvningen av pojken.

Kan berätta att videotabben var helt och hållet SHL fel som sköter all mediauppladdning från klubbarna.

Anonym sa...

Dealen med att Rosen inte får spela mot AIK bara i Stockholm har solklart att göra med att de skulle uppstår problem på läktaren... För vi vet alla hur vissa AIK fans är när det finns så en "hatobjekt" på isen.

Snack om att Rosen inte skulle kunna ta pressen... Han skulle ser det som motivation! Nej, detta är gjord för att skydda pappa + son kombinationen på läktaren tror jag.

Anonym sa...

Putte/

Vad jag förstår har Marie mer sympatier för DIF än AIK så den retoriken håller inte.

Eftersom de flesta "uttalanden" från Växjö-håll verkar vara efterhandskonstruktioner är det knappast någon utanför Växjö kommun som tar dem på allvar.

Ni kommer få det jobbigt när era spela slutar "trivas".

Anonym sa...

.....Vem vågar ta över ko-pojkens kontrakt i värsta fall? Är Växjö medvetna om risken och konekvenserna av degradering? Ska bli kul att följa fortsättningen.

Anonym sa...

Sanningen ligger nog, som vanligt, någonstans mittemellan...

Tror inte Rosén har så mycket att vinna på att gå till Växjö varför epilepsihistorien inte helt får anses vara tagen ur luften. Förresten tror jag inte heller han är speciellt skraj för AIK-busarna, det är ju inte den ryska maffian direkt...
/Brasse

Marie Hallman sa...

Pelle och jack: Epilepsin kan ju ha blivit värre. Det står ju så i brevet. Sedan håller jag med om att han gick fel väg, borde ha gått till AIKs ledning först som jag skriver i inlägget. Allt gick fel väg nu, hade det gått den riktiga vägen hade så klart AIK gjort vad de hade kunnat för att hjälpa till men de fick inte ens chansen till det.

Niklas: ja det blev fel på många sätt detta.

anonym: Jag tänker både på att man har hotat hans tjej men också på de hot som en del DIF spelare fick ta under kvalserien som (och som jag fått berättat personligen för mig men inte skrivit om). Jag tycker hela grejen med att så for man blir arg så ska man hota känns så hopplöst förlegad.Vad är det för samhälle om det ska vara så? Samtidigt är det någon handfull personer som håller på så här, inte fler men ändå. De som gör det får gärna lägga ner coh tagga ner.

Mathias: om hot se ovan. jag anser också att det skötts illa detta av Växjösidan. Och vad jag vet så är det fem mille som gäller till AIK oavsett hur sedan Växjö löser sina och Robbans förehavanden

Anonym: Enligt vad jag har hört så var det AIKs krav, bland annat av säkerhetsskäl. Man kände inte att man kunde garantera säkerheten. Plus att Växjö inte ska få ha fördel mot AIK genom att ha honom på isen.

Anonym: Jag tycker det är lika kul när det går bra för både AIK o DIF! Men det är inte det jag bygger mina tankar på utan de uppgifter jag har fått.

anonym: ja det blir dyrt med runt 400 000 i månaden om man åker ur, men de kanske har HA klausul?

Brasse: en lönehöjning på nästan fyra gånger dagens lön är väl ett rätt bra skäl.

Anonym sa...

"Enligt vad jag har hört så var det AIKs krav, bland annat av säkerhetsskäl. Man kände inte att man kunde garantera säkerheten. Plus att Växjö inte ska få ha fördel mot AIK genom att ha honom på isen.
"

Aha ok, men jag köper ändå inte fördel-delen =) 2 av 5 matcher, och bara i Stockholm

AIK - VLH (Får inte spela)
VLH - AIK (Får spela)
AIK - VLH (Får inte spela)
VLH - AIK (Får spela)
AIK - VLH (Får spela)

Jag tycker att det är jättebra att de tänker på säkerheten iaf, men jag undrar lite om de inte bara vill undvika imagoproblem och större poliskostnader. För AIK har väl redan de största poliskostnader eller? Kan inte vara lätt att tänka att man kan undvika kostnader till DIF matcher i år, medans det dycker upp ett nytt "hatobjekt" som kostar pengar. Däremot var det väl DIF matcher som höjde publikssiffror lite mer. Jag kan tänka mig att det är en stor huvudvärk att det kostar så mycket medan de bara snittar 5500 i en stad så stor som stockholm.

Cartman sa...

Det finns en sak som inte diskuterats här och som är den sak som får mig att tro AIKs version före Växjös. Varför i hela friden skulle Robert Rosén sjukskriva sig från träningen med AIK för att åka ner till Växjö och supa offentligt på krogen?
Det gör man inte om man försöker sköta detta snyggt och korrekt. Jag kan inte få ihop det på annat sätt än att han ljuger, och även fortsätter att ljuda i media.

Punkt slut.

Cartman sa...

"ljuga" ska det stå. Slarvfel.

Anonym sa...

Håller med föregående talare. Att han sjukskrev sig ökar inte hans och Växjös trovärdighet precis. Sedan i SR:s videointervju så ser han skitskraj ut, precis som en liten pojke som skolkat från skolan. Att han sedan är i Växjö och festar är så jävla skamligt.

Anonym sa...

Jag skulle oxå längta hem om jag fick 400000:- i månaden

shompa sa...

Rosén klarar inte av att inte ljuga. Om han hade problem i STHLM så skulle han inte suttit och snackat förlängning. Hade han varit en man och ärlig så skulle detta varit en annan sak.
När han får proffkontrakt i Amerika så kommer familj mm inte vara så viktiga längre.