tisdag 29 maj 2012

Sommarintervju Johan Andersson: " Sällan varit så taggad för en sommarträning som nu "


(Johan i AIK-overall efter en match mot SSK i Templet säsongen 2010-2011. Nu väntar en hel säsong i SSK:s domäner. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)


Det hann bara gå fem seriematcher - sedan var förra säsongen förstörd av en fotskada. Nu vill Johan Andersson njuta av hockeylivet igen:

– Jag har sällan varit så taggad för en sommarträning som nu, säger SSK-forwarden.

Det blev totalt sju matcher för Timrå förra säsongen. De två sista matcherna i grundserien – varav en på bänken – och så fem matcher i inledningen av säsongen innan olyckan slog till.

Eller som Johan själv sammanfattar det:
– Det var ett skitår för mig personligen!

I femte matchen av elitserien förlorade Timrå med 5-0 mot Frölunda borta. Men den smällen var inget mot det som hände Johan Andersson.

En helt random krock på isen, en helt oskyldig olyckshändelse, slutade med en fotskada som förstörde hela säsongen. En Frölundaspelare landade på Johans fot och den del av fotleden som håller ihop vadbenet med skenbenet – tyvärr just den del som styr allt i foten – gick sönder.

– Jag kände direkt att det var något allvarligt, att det inte var en vanlig stukning minns Johan.

Efter ändlösa rehabpass var det dags för comeback på annandagen. Då slog Johan Andersson upp samma fotskada igen och fick operera foten istället för att spela hockey.

– Det sög, det gjorde det. Det var jätteskittråkigt. Man får pengar för att spela hockey så kan man inte bidra med något. Det var ett skitår för mig personligen, konstaterar 25-åringen.

Som hade det jobbigt mentalt när rehabdagarna blev oändliga, Timrå radade upp förluster och parkerade på jumboplatsen samtidigt som det blev skriverier om kalabalik i föreningen.

– Men jag fick stöd av lagpolarna och speciellt av läkarteamet. Det var viktigt, konstaterar Johan Andersson.

Fast det finns faktiskt en bra sak med en skitsäsong – man blir mer taggad än någonsin ever:
– När man är borta från hockeyn så länge så kommer man på att det är väldigt kul att spela. Det kanske man glömmer om man inte är skadad. Men när man är det så kommer man på att det här är något man tycker är väldigt, väldigt kul och något man saknar när man inte får hålla på.

Kan det bli slentrian annars, när vardagen rullar på och man spelar match efter match?
– Ja det tror jag alla gånger att det kan bli. Det är lätt att man glömmer bort hur kul det kan vara.

Så någon nytta har du kanske haft av den där skadan om man nu kan säga så?
– Det tror jag absolut. Jag har sällan varit så taggad för en sommarträning som jag har varit i år.
Och hittills känns valet av nygamla klubben SSK:
– Väldigt bra!

Varför blev det SSK?
– Dels för att jag spelat där i en massa år innan, känner många i laget och har haft (nuvarande sportchefen) Per Nygårds som (junior)tränare i fyra-fem år. Jag känner honom väl och vet att han är en duktig hockeymänniska. Sedan har jag en massa gamla kompisar i laget och jag tror att laget kan bli riktigt bra i år.

Hur blir det för dig då, att gå från elitserien till allsvenskan menar jag?
– Det blir nog tufft. Jag tror att hockeyallsvenskan är bättre än många tror. Jag tror inte man kan komma ner och tro att man ska kunna glida runt och vara någon skön lirare. Alla är så duktiga nu i hockeyallsvenskan, det är ingen myt utan så är det. Vi kommer inte ha någon lätt match. Det är inte som 2005-2006 när SSK var nere och gick upp direkt, då vann vi ju varje match med 5-0 typ och satte poängrekord men det är andra tider nu. Det är andra förutsättningar, nu kommer varje match att vara jättejobbig för alla lag, konstaterar Johan Andersson.

Han har spelat kvalserie med både SSK (som junior, såg alla matcher från läktaren), med Almtuna 2010 och Timrå i vintras och har således både kämpat för att hålla sig kvar respektive gå upp.

Och det var faktiskt Almtuna som slog Rögle i näst sista omgången 2010 samtidigt som SSK tog den poäng som höll dem kvar och AIK i matchen mot SSK fick de två pinnar som gav Gnaget chansen att gå upp i allra sista omgången.

Men vad har han lärt sig då? Som SSK kan dra nytta av i en eventuell kvalserie?
– Ja du… det finns så mycket, alla säger att det är viktiga saker hit och dit. Jag tror det har mycket med tur att göra om jag ska vara ärlig.

Vad gjorde till exempel ni i Timrå som DIF inte gjorde?
– Jag vet inte men vi möttes två gånger och uppe i Timrå så var de bättre men vi vann och klarade oss kvar medan de åkte ut. Det är så otroligt små marginaler, sedan hade vi en bra målvakt i Jocke Lundström. Han spelade sina bästa matcher för säsongen i kvalserien, det var starkt av honom och tacksamt för oss andra.

Ni plockade ju poäng i de första matcherna – de sju första faktiskt – men hur viktigt är en bra start?
– Mentalt var det nog jätteviktigt. Vi fick ju en chockstart och låg under med 1-3 efter första perioden i första matchen mot Bofors men lyckades vända. Det var viktigt, säger Johan Andersson.

Men under intervjun är han också tydligt att det som varit, har farit. Kan vi prata mer om SSK! Säger när bloggen vill prata Timrå, fot och kvalserie. Det är i SSK som både kroppen och knoppen är nu för Johan.

Och sommarträningen har varit lite annorlunda mot vad han är van vid även om det inte är några revolutionerande grepp som Bettina Strömwall (tränaren Johan Strömwalls fru) tagit med sig in i SSK

– Alla fystränare har ju sitt tänk hur det ska vara och Bettina har lite annat tänk. Det är inte samma hockeytänk kanske som förr, inte det här att köra tills man spyr. Just det håller på att dö ut. Det är lite mer tanke bakom det man gör nu. Man kanske tittar mer på andra idrotter och på vad de gör för att bli starka, snabba och tar efter dem.
  
Vad gör ni då?
– Vi cyklar mycket, kör inte så mycket löpning. Men vi jobbar mycket med pulsklockor och sådär. Vi gjorde ett bra test på Bosön där vi fick ut exakta värden hur det ligger till med uthållighet, mjölksyra och sånt hos alla.

Men SSK-spelarna får göra mer än träna. De har fått ragga säsongskortskunder också och bland annat ringa upp tidigare säsongare och hälsa de välkomna tillbaka…

– Det är kul!

Blir de paffa?
– Ha, ha, det vet jag inte, lite kanske?! De som känner igen en blir väl kanske det. Vi frågar vad de tycker om SSK och varför de inte har förlängt och så. Men framför allt så hoppas jag att de ser att det här bevisar att vi tycker det är viktigt att de kommer och tittar. För vi tycker det är viktigt att de är här och förhoppningsvis kan vi spela så bra hockey att de vill komma och titta lite, säger Johan Andersson förhoppningsfullt.
 
Någon målsättning för säsongen vill han inte gå in på ännu, det känns på tok för tidigt med över tre månader kvar till seriepremiären och utan att veta om truppen är fylld eller inte och ber att få återkomma när det närmare sig med svar på den frågan.

Men vad kan han bidra med själv då?
– Förhoppningsvis med att jag är en bra spelare. Jag vet att jag kan vara duktigt på hockey, jag ska försöka vara det i år. Jag vill bevisa det för mig själv också, i och med att förra året blev så pissigt. Nu ska jag ge mig själv förutsättningar för att vara bra. Jag ska göra en bra sommarträning och göra mitt bästa hockeyår någonsin. Sedan om det blir så vet man ju aldrig men jag ska i alla fall ge mig själv de bästa fysiska och mentala förutsättningarna för att nå dit.

3 kommentarer:

Peter sa...

Ok, hoppas det blir "nästa vecka" snart då så den där lååånga intervjun med Nygårds blir av.

Sen vill jag tillägga att det är skillnad på vem som gör intervjun. Läste du intervjun med Nygårds i LT?
Vad handlade den om. Vad fick vi ut av den?
Jag menar Hansson går ut med att han ska göra en lång intervju med SSK:s sportchef utan att ställa en enda fråga om framtida nyförvärv! Inte hur många forwards/centrar som ska in. Inte hur många backar som ska in? Inte vilka spetskompetenser dessa spelare ska ha. Inte om någon är nära att krita på, om det diskuteras med någon etc.
Jag tror intervjun handlade om att det var skönt att vara hemma med dottern...

Jag skulle också vilja veta varför SSK ALLTID är ute sent/sist och letar spelare, inte sälllan t.o.m efter seriepremiären. Förra året sas det att vi åkte ut sent vilket ju i.o.f.s stämmer men i år håller inte riktigt det argumentet då vi var det laget som var först färdigspelade.

Väntar därför på kvalitativa intervjuer och det är där du kommer in i bilden...

Johan sa...

peter>>
Det är ju knappast läge att gråta över att vi är sent ute med värvningarna i år. Vi har värvat jäkligt bra hittills, lyckats behålla de flesta vi ville ha kvar och blivit av med de vi inte ville ha kvar.

Det är 3 backplatser kvar och två forwardsplatser. Någon av dessa platser (läs 8e backen) går antagligen till en junior/tryout spelare. Någon plats kan nog hållas öppen en bit in på säsongen (läs sista forwardsplatsen, t.ex. Matte Carlsson). Då återstår det En forward och två backar av bra kvalitet. Det är inte mycket och det är jäkligt mycket viktigare att hitta rätt spelare än att signa någon nu bara för att. Det är fortfarande nästan fyra månader till seriestart. Då det dessutom lär röra sig om relativt dyra spelare sparar vi viktiga kr på att inte signa upp dem för tidigt men dyker rätt spelare upp till rätt pris så lär Nygårds hugga. Fram till dess kan MIF få betala deras lön :-)

Marie Hallman sa...

Peter: Nä jag har inte läst LTs intervju men den tog ju 1,5 timmar att göra (stod det) och var ju fullproppad med läsarfrågor så jag antog att de täckt upp varenda tänkbar fråga där. Var det verkligen inget om värvningar/lagbygge???

Jag tror inte SSK är sist ut det var ju DIF som var det i år... och de har en hel trupp att fylla. SSK var ju tidiga med att förlänga och det måste ju ändå räknas med i lagbygget. Sedan kan ju inte klubben rå för att potentialla spelare segar ut på det. Det handlar tyvärr om hur attraktiv man är = vilken serie, vinstchanser, löner osv man kan erbjuda.

Blir dock glad att du tycker jag gör intervju med kvalitet :) Men jag måste få tag på honom också, brukar ta ett tag.

Johan:Det var väl en rätt bra sammanfattning.

Jag fick för övrigt en fråga om varför Johan är fotad i AIK tröjan och tja, jag tog inga porträtt av honom i Timråditon har bara en del från AIK tiden. Inte konstigare än så.