onsdag 30 maj 2012

Sommarintervju Idoff! " Nu kommer vi höja oss båda två"


(
 (Idoff får köra lite extra under inlines-VM.Den här bilden är dock från ett annat tillfälle. FOTO PRIVAT.)

På fredag börjar inlines-VM. SSK:s Sebastian Idoff är en av två målvakter i truppen som drar till Tyskland redan på torsdagen.

– Vi har ett mycket bättre lag i år och med tanke på att vi ändå kom fyra förra året så kan det gå jättebra i år, säger SSK-keepern.

Idoff var med även förra året. Då hade han otur och skadade benet under turneringen men han är inte rädd för samma scenario nu:

– Nej, det är lugnt. Det som hände senast var en olyckshändelse. Och SSK tyckte det var bra träning för mig att vara med, så därför fick jag åka. Och det är bra för min del, det är ju ändå en del målvaktsrelaterade träning.

 Slipper du lite försäsongsträning nu också?
– Nej, ha, ha jag ska springa lite där nere också! Vi kom fram gemensamt till att jag skulle åka och SSK sa att det är okej, men då får jag köra extra där nere så det kommer jag att göra.

 (FOTO GUSTAF BRUNDIN)

Vad är annars största skillnaden mellan att vara målvakt på is eller i inlines?
– Det är rätt stor skillnad, framför allt att småhjulen istället för skenan gör att det blir en del hoppande fram och tillbaka istället för att man slajdar. Du kan ju inte slajda och så fort du går ner så blir det ju stopp så det blir mycket hoppa fram och tillbaka.

Hur är materialet, är det som plastis?
– Nej, det är en speciell inlineplatta, någon blå typ en sån man har i badkar, sån med sugproppar under, eller äh. Det är en speciell men inte som plastis i alla fall säger Sebastian Idoff i ett försök att förklarar.

När han kommer hem igen kommer SSK:s andra målvakt, inlånade Modokeepern Anton Forsberg att dela på jobbet i mål. Eller snarare kämpa om vem som ska få göra det.

– Ja, det är jag och Anton som kommer köra ihop. Så har jag fattat det, att vi är de som ska slåss om det, säger Idoff.

Som därmed får en lite annan sits än förra säsongen. Då sades det utåt att det var 50/50 mellan honom och Hudacek men det blev tydligt ganska fort att slovaken hade förstaspaden i realiteten.

– Han spelade ju bra och vi vann många matcher med honom i målet, det var lite svårt att ta bort honom då, konstaterar Idoff utan några hard feelings.

Nu är det du som är lite mer rutinerad och borde ha övertaget?
– Jo, men det är ändå på isen som det ska avgöras. Det kvittar vilken ålder man är i men jag ser hellre att jag får tampas jämsides med en som Anton än att man tar in en landslagsmålvakt som man ska kämpa med. Nu kommer vi höja oss båda två när vi sporrar varandra! Och jag tycker det är bra att vi börjar med 50-50 så får man visa på träningar och matcher vem som ska stå. Vi ska ju vinna så många matcher som möjligt och då ska den bästa stå, det sporrar båda på träningarna också, säger Idoff och fortsätter:

– Det känns som att SSK tror lite mer på mig i år. Nu har jag varit här ett år och nu vet de vad jag går för. Så jag tror absolut vi kommer bli ett bra målvaktspar, båda vill ju spela mycket och båda gillar att träna mycket.

 (FOTO GUSTAF BRUNDIN)

Att målvaktstränaren Janne Öhman blir kvar ett år till och nu äntligen kan jobba heltid – jämfört med deltidstjänsten förra säsongen – kommer vara till stor nytta för båda målvakterna.
Förra säsongen var han mest med och videofilmande hemmamatcherna och matcherna mot de närliggande lagen. Nu kommer Öhman kunna vara med och filma hela tiden.

– Det kommer gynna både honom, oss målvakter och SSK, konstaterar Idoff.

För visst blir det skillnad:

– Absolut. Alla matcher är ju olika, det är inte ofta en match ser ut som en annan för målvakterna. Det är nya situationer, nya miljöer och bara positivt ju fler matcher han kan filma. Om vi möter till exempel Tingsryd borta så kan jag spela bra och laget dåligt eller tvärtom att laget är bra och jag är dålig. Då kan man utgå från det, när man har facit istället för att man ska sitta och gissa och minnas hur det kändes under matchen så har man något att utgå från och jobba med på rätt sätt. Sedan kanske inte tränaren känner samma sak som spelare och istället för att man gissar vad som behöver göras så ser man på video vad som är rätt att jobba med.

Samtidigt kan man ju som utomstående tänka att just skitsamma, match som match?
– Jo men man vill ju bli bättre varje dag och som målvakt är man ju målvaktstekniknörd. Man vill ju jobba med det som går att förbättra och sedan kan det hända saker under matchen som man inte ens är medveten om själv. Jag kan göra något omedvetet, t.ex. vara flaxig eller så vid något ingripande som man inte minns själv efteråt. Med en video kan man gå tillbaka och titta på det och jobba med det. En bra bild säger mer än tusen ord!

Det skiljer en del storleksmässigt mellan Idoff och Forsberg. Sebastian Idoff är 178 cm medan Forsberg är en decimeter längre, 188 cm. I övrigt har inte Idoff någon jättekoll på sin nya målvaktskollega.

– Nä jag har tyvärr bara sett någon enstaka match med honom. Han är stor och täcker mycket, är skridskoskicklig och vill agera utifrån det, det är det enda jag vet. Jag som är lite mindre får komma ut lite mer ur målet och jobba på vinklarna, konstaterar Sebastian Idoff.

Han har varit ute och nattvandrat med andra SSK-spelare i Södertälje och har liksom övriga spelare i SSK satt sig ner och ringt runt till fansen för att sälja säsongskort (precis som även DIF har gjort) och tycker det var självklart att ställa upp.

– Det var jättekul!  

 Ingen som var arg?
– Nej, ha, ha. De var mest glada att vi spelare engagerar oss och visar att vi verkligen månar om våra supportrar och att vi vill ha dem här. Sedan kanske det blir svårare för folk att säga nej till oss spelare än om det är en kanslist som ringer, ha, ha. Plus att det kan vara skönt för dem att få prata lite hockey med oss. Då kanske de får lite tankar på att komma hit i vinter. För mig är det ju dessutom bara roligt att höra vad de tycker och tänker.

5 kommentarer:

V.Vanten sa...

Här gör klubben en satsning känns det som och så satsas det på precis allt - FÖRUTOM målvaktssidan. Det lär bli rejäl minusmålskillnad denna säsong. Som vi såg förra säsongen så var det bara att skjuta högt så gick precis allting in på Idoff. Dessutom hängde han rätt snabbt med huvudet efter ett par insläppta. Nej. SSK gör bäst i att värva in en rutinerad etta och låta Idoff och Forsberg få utvecklas bakom. Båda är typiska andramålvakter och Idoff är ingen matchvinnare som kan gå in och storspela i tio raka matcher. Se också bara på hur det brukar gå för lag som inte har någon förstemålvakt - det blir allt som oftast pannkaka. Timrå i elitserien hade ju exempelvis två andremålvakter den senaste säsongen och fick då spela kvalserien. Borås hade ju två andremålvakter som målvaktspar och de åkte ju ur. Tråkigt som sagt att det inte blir samma satsning på målvaktssidan som det blivit när det gäller utespelarna.

Kotten sa...

V vanten vet du vad du pratar om ? Idoff är en utmärkt målvakt och Forsberg en grym talang att dom kommer få konkurrera med varandra är bra man kan inte leva på att Idoff gjorde en plattmatch i sin första match och total såga han därefter hudacek va ju ute och köpte korv ett par gånger han med när han fick för sig att leka bakom kassen osv.och Borås spelar i AS kommande säsong det var Sundsvall som åkte ut

Niklas Persson sa...

Jo Lundström var ju verkligen dålig... Speciellt i kvalserien... V.Vanten du verkar vara en målvaktskunnig person... Verkligen!

Kjelle sa...

Härligt inlägg V.Vanten!
Det stärker verkligen självförtroendet på våra unga målisar!
Snälla, bespara oss dina lumpna kommentarer.....

Marie Hallman sa...

Till allihop: Jag förstår om man är lite tveksam, har själv dålig koll på Anton och varken han eller Idoff fick spela mycket förra året och känns därför på förhand som öppna kort.
Å andra sidan... så är båda unga och hungriga. Idoff tycker jag ändå verkar ha gått framåt som både målis och person senaste året, Anton har jag som sagt dålig koll på men jag tycker man ska ge dem en chans så får vi se. Ibland har det ju lönat sig att välja ungt och hungrigt som när Jhonas Enroth kom fram!