måndag 28 maj 2012

Sommarintervju: Niklas Lundström! "Jag går för att ta förstaspaden - det har jag alltid gjort"


 (Niklas Lundström fotad i vintras. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han fick spela två matcher från start i elitserien förra säsongen – det blev vinst i båda. Kommande säsong är Niklas Lundström minst tvåa i a-laget. Men siktet är högre ställt än så:

– Jag går för att ta förstaspaden-det har jag alltid gjort. Det är inget snack om saken, säger 19-åringen bestämt.


Niklas Lundströms elitseriedebut kunde inte ha gått bättre än den gick. AIK vann med 4-1. Gnaget slutade därmed säsongen som bäst i stan och lagets tredjekeeper gick som på moln efteråt. Att räddningsprocenten slutade på 97,37 gjorde inte saken sämre. Matchen efter, mot Linköping, slutade också med vinst, nu 4-2. Räddningsprocenten landade på 93,94 %.

Men även om det gick bra då, så är det inget han tänker på nu.
– Alltså jag tycker ju att det var bra men äh, det är inget man lever på.

Men är det inte lite gött att gå och mysa åt det nu?
– Nej. Man får ta fram det när man går i pension kanske? Ha ha. Nej men det är matcher som är kul att tänka på ibland men det är ändå inget man tänker på sådär. Det var mer en vanlig match för mig. Jag tycker inte om att förstora saker och ting, säger Niklas Lundström.

 (Bästa förebilden (mamma) på hjälmen FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Expressen gjorde en löpsedel på den där segern och att AIK blev bäst i stan men:
– Jag har inte kvar den. Men jag tror mamma klippte ut den sedan…

Vad krävs för att bli etta i år då?
– Hårt jobb varje dag. Sedan är det bara att prestera. Jag tror på mig själv så det är bara att köra!

Om säsongen som kommer och konkurrensen med nye keepern Daniel Larsson, säger Niklas Lundström:
– Det kommer bli en jätterolig säsong. Han (Larsson) är jätteduktig så det här kommer bli jättekul.

Och du kommer vara en av två i a-laget nu eller hur?
– Ja det är så det är sagt, sedan får vi se hur det går. Jag tror självklart på mig själv, sedan måste man alltid prestera också.

Förra säsongen var ju Fasth tokgiven i mål. Känns det mer öppet nu?
– Alltså, det spelar ingen roll för mig vem mer som är målvakt. Jag har alltid gått för att få spela alla matcher. Så var det även när Fasth var kvar. Jag försökte träna mot honom varje dag, spelade mycket med J20 men varje gång jag var uppe i a-laget så försökte jag ta hans plats. Nu är Daniel Larsson där istället. Det är ingen större skillnad.

Det kan ju bli spel i J20 också, eller hur? Bland annat för att du ska få speltid inför JVM?
– Ja, jag har ingen aning men det beror väl på hur det går för dem och om jag behöver matcher. Men jag spelar gärna där om de behöver mig och om jag behöver matcher. Behöver man hjälpa föreningen så gör man det, det är självklart, säger Niklas Lundström.


 (Lundström under elitseriedebuten. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Men det är inte bara jakten på en plats i AIKs a-lag som står högt upp på listan. Niklas Lundström fick spela alla matcher i U18 VM förra våren och har fått fortsatt förtroende i team 19 i år. Och det är ingen jätteskräll om Lundström är en av de målvakter som får åka till JVM i Ryssland runt jul och nyår:

– Det vore ju jättekul om man fick vara med där! Så det är ett mål för mig med, så klart.

Ett led för att nå dit är den fysträning som AIK kört i några veckor. Man har ny fystränare i år igen. Och nu är det mycket träning baserat på vad var och en av spelarna behöver som gäller. För målvakterna innebär det bland annat mycket träning för bålen. Det gillar Lundström som har blivit:

– Starkare i kroppen och så har jag fått mer balans. Det känns som att den här träningen är riktigt bra. Jag kommer bara att bli starkare i sommar också. Vi har bra sommarträning och det känns som alla har blivit starkare – om man tittar på hela laget.

Vad kör ni mer nu?
– Det har blivit mer fokus på stabilitet, mer bål istället för att bara lasta på en massa kilon och gå sönder.

Vad behöver man försäsongsträna som målis?
– Det är ju mycket uthållighet, mycket bål för att hålla upp kroppen, spänst så att man är snabb i fötterna och i sidled.

Du är ju lite… det här ska man ju inte säga till en 19-åring, men lite smal. Vill du ha mer biffiga muskler?
– Ha, ha, ha (stort skratt följt - till slut – av) Nej, vet du jag trivs i min kropp faktiskt!

  (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Ni kör en del med Rikard Nordstrand som väl kör Ultimate Fighting?
– Ja, eller han är kickboxare. Det går jättebra! Det är jobbigt och så får man lära sig slåss. Jag kanske tar en fight i vinter, säger Lundström med glimten i ögat och skrattar högt lite till innan han fortsätter:

– Nej, men det är jättekul! Och grymt bra träning. Man får bra uthållighet och vi kör i en timme nästan utan att vila … och så får man slå lite på de man är arg på (ännu mer skratt).

Och det visar sig mellan skratten att AIK kör hårt bokstavligt talat. Inga skyddspads och hjälmar utan bara benskydd och handskar får användas på kickboxningen:

– Det blir lite smällar här och där!

Har du fått någon smäll i fejjan?
– Ja Steen fick in en på mig i ansiktet men jag hade ju fått in två i ansiktet på honom först, he, he. Sedan har jag kört en del med Jocke Nordström. Där har jag fått in några smällar... konstaterar Lundström belåtet.

AIK försäsongstränar på Ritorp fem dagar i veckan, samt boxas två gånger i veckan i Nacka. Sedan har målvakterna isträning på onsdagar plus att de som vill i laget kan köra smålagsspel på is på fredagar.

– Och det är rätt många som vill, det är kul, konstaterar Niklas Lundström

  (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Springer ni inget då?
– Jo, det händer. Och jag är ganska snabb! Jag är lätt i kroppen och ska man springa är det bra att vara smal…, säger Nordström och skrattar lite till åt min kommentar om att han är just lite mindre biffig än vissa andra i laget.

Framtiden ser ljus ut och även om Niklas Lundström själv inte bryr sig om gamla meriter så lärde han sig ändå en del under de perioder han fick vara med och träna och spela med a-laget i vintras:

– Jomen varje match är en ny erfarenhet och möjlighet att bevisa för mig själv och alla andra att jag kan lira på den nivån. Det är bra att ha med sig. Man vet ju vilken nivå det är på träning, sedan på matcherna så höjer sig alla lite, men det är bara kul.

  (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Men tänker du aldrig på det där derbyt?
– Nej, inte så ofta. Det är mer andra som säger ”där är han”. Sedan de andra i laget… de hånar en lite då och då, lite skämtsamt. Så det är mest de och mycket gamla kompisar som minns det där och som tycker det är kul att det gick bra.

Avslutningsvis… så bad jag Niklas Lundström om hans allra bästa sommartips. Svaret blev:
– Att åka ut i skärgården med en vattenskoter! Det är en riktig höjdare.

(Fotnot: Tidigare har jag tipsat AIK-fans på svenska fans om de AIK-artiklar som ni kan läsa här. Men det får jag inte göra längre så vill någon sprida vidare länken till den här och andra AIK-artiklar till Gnagets fan, gör gärna det! J )

8 kommentarer:

Mathias sa...

Tack för en bra intervju. Vad är anledningen till att du inte får dela med dig av länkar på SF? Låter larvigt om jag kan men inte du..

Marie Hallman sa...

Mathias: Ingen aning men mitt konto var spärrat. Antar att jag lagt ut för många länkar, de brukar inte uppskatta det. Speciellt inte som jag mest bara lagt ut länkar och inte skrivit i övrigt i forumet. De ser det säkert som spam. Lite synd, jag såg det mer som en service men de borde ha någon länkfunktion.

Marie Hallman sa...

PS: Men du får gärna lägga ut en länk om du kan Mathias :) Tack för att du läser!

Cartman sa...

Administratörerna på SF är helt galna. Jag vägrar skriva där efter att jag raderades när jag var kritisk mot en av deras administratörer. Kritik och Maries länkar uppskattas tydligen inte. Det är en ganska bristfällig demokrati och frihet på SF.

Tack för bra intervju.

Jq sa...

Så jag längtat, tack marie!

Peter sa...

Ok, hoppas det blir "nästa vecka" snart då så den där lååånga intervjun med Nygårds blir av.

Sen vill jag tillägga att det är skillnad på vem som gör intervjun. Läste du intervjun med Nygårds i LT?
Vad handlade den om. Vad fick vi ut av den?
Jag menar Hansson går ut med att han ska göra en lång intervju med SSK:s sportchef utan att ställa en enda fråga om framtida nyförvärv! Inte hur många forwards/centrar som ska in. Inte hur många backar som ska in? Inte vilka spetskompetenser dessa spelare ska ha. Inte om någon är nära att krita på, om det diskuteras med någon etc.
Jag tror intervjun handlade om att det var skönt att vara hemma med dottern...

Väntar därför på kvalitativa intervjuer och det är där du kommer in i bilden...

Marie Hallman sa...

Cartman: Tack själv för snälla ord och att du läser! Jag kan förstå om de inte vill ha forumfältet fullt av länkar men att länka till AB och EXP verkar gå prima. Och de tjänar ju pengar på sina artiklar vilket jag inte gör men men, det är som det är. Synd bara att de inte har någon funktion där man får lägga in alla möjliga länkar, och så välja vilket lag det berör. Det vore en fin service

Marie Hallman sa...

Jq Tack själv för att du läser :)

Peter: se svar i inägget ovanför!