onsdag 16 maj 2012

VM Bäckström " Vid sidan av isen kommer jag alltid vara samma person "


 (Bäckström - som han alltid varit. Sig själv. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Kvartsfinal i kväll och Nicklas Bäckström kommer så klart ha en stor roll där.  Jag började följa ”Bäckis” som han kallas när han kom upp i Brynäs a-lag och från början var en - för de flesta - helt okänd kille.

Men talangen visade sig direkt. Det gick liksom inte att missa att det här var en spelare med blick för spelet som ingen annan – som Niklas Kronwall beskrev Bäckström häromdagen.


 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När Valbokilen väl fått upp farten i Brynäs  ångade han som ett expresståg genom elitserien, fick göra VM debut som 18-åring för sex år sedan i Riga och tog för sig bra där med.

2007 flyttade han till Washington och gjorde succé direkt – och extra kul blev det ju att den galet ödmjuke och försiktige Bäckström fick spela ihop med Ovechkin, killen som bara älskar rampljuset. Ni vet alla hur det har gått men senast jag träffade ”Bäckis” var faktiskt i VM i Quebec våren 2008.

Det var senast han spelade i ett VM också så jag passade på, dagen före kvartsfinalen, att kolla läget lite med Bäckström som beskriver livet i Washington så här:

– Jag har haft det bra faktiskt, trivs väldigt bra där. Det har väl varit lite upp och ner för oss lagmässigt det här året men jag tyckte vi spelade bra i slutspelet i alla fall när vi fick in nya coachen och hans nya system.

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Vad har du blivit bättre på själv under de här fyra senaste åren?
– Hm… det känns som jag har utvecklat mig mycket i alla fall, fast jag vet ju att det fortfarande finns mycket kvar att förbättra. Allt kan bli bättre men det är mer… jag har blivit lite starkare och sådär och har kommit in i det bättre nu, man vet mer vad det handlar om nu. Jag tror det handlar om det också – samtidigt så har man haft flyt också.

Och så har du blivit en superstar där borta?
– Nääää, det vill jag inte säga.

Men du är deras affischnamn utåt med Alexander Ovechkin?
– Jo det är klart… men de tar ju bilder på alla spelare, det är ju inget speciellt med mig.

Hur trivs du i den rollen även om du inte vill kalla dig själv superstar?
– Nämen jag försöker leva mitt liv som vanligt i alla fall, jag gör någonting jag verkligen älskar och självklart försöker man ge så mycket tillbaka som möjligt till fansen men det där med superstjärna. Det ser jag mig inte själv som.

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Är det svårt att se sig själv i den rollen?
– Nja, det är liksom… den personlighet jag har. Jag vill bara spela hockey och försöka vara bra på det.

Kommer du någonsin kunna se dig själv som en superstjärna då?
– Ha, ha, nej. Nej jag tror faktiskt inte det, skrattar Washingtonforwarden och skruvar lite på sig. Det här med att kallas större än de andra i laget är inget han gillar.

På så sätt är han precis lika ödmjuk som när han kom fram. Att ta för sig på isen var en självklarhet redan då och det gör han såklart även nu med pondus men i övrigt. Nej. Varje gång någon försökte lyfta honom medialt såg han bara generad ut.

Men Ovechkin skulle du väl kalla superstjärna?
– Jo… men han gillar ju den rollen så därför blir det tvärsom, säger Bäckström med ett leende.

Hur det gick för honom personligen under VM i Quebec minns han knappt (istid 19.02, tre mål och fyra assist, +1) men rollen då och nu?
– Det är väl… ungefär lika. Både på och vid sidan av isen. Och vid sidan av kommer jag alltid vara samma person. Så är det bara.

Inga kommentarer: