torsdag 10 maj 2012

VM Landeskog: "Otroligt roligt sätt att spela hockey på"


 
(Landeskog njuter i Tre Kronor. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Vinst mot Norge, Tjeckien, Danmark och Tyskland. På fredagen kommer det stora testet, Ryssland. Med målvaktstalangen Semyon Varlamov i mål:

– Min gamla polare från Colorado! Det gäller väl att jag visar vägen och trycker dit första, det vore roligt, ha, ha.

Varlamov har spelat i tre av Rysslands fyra matcher. Han släppte in två mål mot Lettland i premiären, två mot Norge och höll nollan mot Tyskland.

– Han är en bra målvakt, är oerhört kvick och rörlig på alla sätt. Det ska bli kul att spela mot honom faktiskt, säger Landeskog.

Som vet var han ska sätta pucken:

– Det är svårt sådär, men jag kommer nog att sikta över plocken, på plocksidan. Om det är svaghet (hos Varlamov) vet jag inte men det är där den brukar sitta på träning, säger Landeskog med ett stort leende.

Han var en av få som deltog i den frivilliga träningen på torsdagen och det var han och Calle Järnkrok som var kvar sist och stod och lekte lite extra i slutet av träningen. Typ vem orkar hålla ut längst...

– Ja lite så, he, he. Nä vi bytte klubbor så jag körde right och han left och hade lite kul sådär. Det är det som det handlar om, att ha kul. Vi är fortfarande bara 19 och 20. Vi får vara barn ibland!

Och visst glittrar det i ögonen. Det är idel leenden. Inte för att det ska vara utan hela laget verkar ha genuint skitskoj för att prata klarspråk:

– Ja vi har otroligt kul och det är riktigt roligt att spela på det här sättet också. Pelle låter oss spela och ha kul och litar på våra instinkter och låter oss använda de talanger vi har. Det är ett otroligt roligt sätt att spela hockey på. Så, vi har kul allihop. Vi är ett bra gäng och vi ska fortsätta så.

Får ni styra spelet lite hur ni vill?
– Nja, men styra och styra. Man har en liten grund här och där men å andra sidan säger han (Mårts) åt oss att lösa de flesta situationerna på vårat eget sätt. Han vill att vi ska utmana och göra det vi är bäst på. Det är det som det kommer ner till, att göra det vi är bäst på och vi har haft otroligt kul – hittills.

Vad är det som gör den där sköna känslan i laget?
– Att vi har en riktigt bra mix av både äldre rutinerade killar och yngre fräschare killar. Vi har hittat en bra harmoni i det här laget i omklädningsrummet och även på isen. Det började med Frasse och Zäta och Louis kedja, de har ju varit hur bra som helst i varje match. Det är så fruktansvärt kul att kolla på faktiskt, det är bara sitta i båset och njuta och se och lära.

Vad tycker du om din egen insats då (två assist och plus tre på fyra matcher)?
– Jag var sådär de två första matcherna, men nu har vi varit bättre i våran kedja, nu har vi kommit igång också. Och det är klart att det är en liten omställning från liten till stor rink. Men igår (mot Tyskland) kändes det bra. Vi (kedjan) kom med i målprotokollet också (Krüger gjorde 1-0 framspelat av Landeskog) – det är skönt för självförtroendet men fortsätter man jobba hårt så kommer sånt där.  Det gäller att ha tålamod hela turneringen.

I första matchen fick han spela med Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg, sedan bytte han plats med Daniel Alfredsson och har sedan spelat med Marcus Krüger och Viktor Stålberg. Och:

– Det spelar ingen roll vem man spelar med. Alla är så pass bra, deras kedja (Järnkrok och Silfverberg) jobbar så hårt. Det är bara en tidsfråga innan de får trycka dit en puck också. Och våran kedja jobbar hårt den med. Det är kul att få spela med Kryckan (Marcus Krüger) och (Viktor) Stålberg. De är riktigt bra och väldigt underskattade. Vi har haft kul tillsammans.

Du måste ha spelat tillsammans med Marcus förr i Djurgården?
– Ja, jo… Vi var ju tillsammans i J18 och J20 där ett tag, sedan gick ju han upp i a.laget, sedan flyttade jag och sådär men det är klart att vi har spelat lite tillsammans. Sedan har han gått spikrakt uppåt här, he, he.

Det har väl du också gjort...
– Nja…

Du måste ju ligga bättre till än honom meritmässigt?
– Nja, det vet jag inte...

Jo men du kan bli årets rookie, det kan inte han. Du var drafttvåa, etta av européerna i draften. Det blev aldrig han!
– Nej nej men det är någonting jag får ta med honom inne i hotellrummet. Något jag får skryta med där... jag får be honom hämta lite vatten eller sådär, skämtar Landeskog med ett jättebrett leende.

Brukar ni retas lite?
– Ja det är klart, he, he men det är mest på skoj. Det är roligt ändå vi har ju känt varandra så länge. Det är kul att ha lite skoj med varandra. Man kan inte vara jätteseriös hela tiden, det orkar man inte under en så lång turnering, säger Landeskog.

Han har drivit #attbomedkryckan på twitter där han har gått igenom Krügers hotellvanor – med en stor dos humor och glimt i ögat. Krüger själv skrattar bara när frågan kommer på tal men konstaterar sedan att det är stökigt värre på Landeskogs sida...

– Nä det där! Det stämmer inte. Det kommer ett bildbevis snart på att hans sida är fruktansvärt stökig, ha, ha. Håll dig uppdaterad så kommer bildbevis snart... nä men ska jag vara helt ärligt så är det väl lika illa på båda sidor.  Båda sidor är inte särskilt snygga. Det är väl inget man ska vara stolt över direkt, konstaterar Landeskog med ett skratt.

Kul ska man ha och bus ska det vara som sagt. Det gäller att hålla hotelldöden på avstånd och vara skärpt när det börjar dra ihop sig till de på pappret svåraste matcherna. Som Ryssland på fredagen.

– Vi vet ju att ryssarna otroligt bra lag, det är inget snack om det. Men vi måste fokusera på det som vi ska göra. Vi fortsätter bygga på det sätt som vi har spelat de senaste matcherna men det gäller att vi blir bättre och bättre i varje match ju längre turneringen går. Vi har väl tre matcher kvar (av grundserien) kvar nu. Så det gäller att toppa formen, säger Landeskog.

Ni har ju haft lite dippar i matcherna. Men de kanske man inte får när man möter ett mer jämlikt motstånd? Eller?
– Nja jag vet inte vi har ju haft toppar också. Och det är klart att dippar och toppar kommer i matcherna också. Man får bara se till att dipparna inte blir för djupa och för långa. Så mestadels har vi spelat bra. Det gäller bara att vi hittar det liret mot Ryssland nu. Och trycker dit första och trycker dit andra. Då blir det ett annat spel.

Sverige har gjort första målet i alla sina matcher så här långt. Jakob Silfverberg gjorde 1-0 mot Norge, dock så sent som efter 16.48. I de andra matcherna har målskyttet inletts direkt som när Johan Franzén gjorde 1-0 mot Tjeckien efter 2.42, Viktor Stålberg 1-0 mot Danmark efter 2.06. Och senast mot Tyskland gjorde alltså Krüger, framspelad av Landeskog, 1-0 efter 1.17.

– Att göra första målet är oerhört viktigt, speciellt som man får hänga en så tidigt som vi fick göra i förra matchen. För det blir en skillnad på alla i laget. Man spelar mer avslappnat, på ett annat sätt. Man kan slappna av lite mer, ha kul och fortsätt pressa på.

Men måste ni ändra i det egna spelet när ni nu möter ryssarna?
– Det måste vara tajtare försvarsmässigt så klart. Det funkar inte att släppa till bakåt riktigt. Så i vårat boxplay och i försvaret måste det bli tajtare i övrigt är det bara jobba hårt så kommer resten lösa sig.

3 kommentarer:

LOL sa...

Haha desperata gnaget erbjuder A Engqvist ett DRÖMKONTRAKT men får fingret som svar.
Pinsamma Gozzi!!

Marie Hallman sa...

LOL: Det är väl inte fel att försöka värva en bra spelare?! Det gör ju alla lag.

LOL sa...

Men har ingen koll om man tror Enga kan spela i gnaget,,,,
Han avskyr aik.