onsdag 16 maj 2012

VM Niklas Kronwall: " Man försöker hålla det hyfsat cleant"


(Kronwall efter sin Kronwalled. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Den var efterlängtad av många. Till slut kom den. Proppen med stort p. Eller R om ni vill, det var ju en hederlig, ren rövtackling som sänkte Kaspars Saulietis:

– Det blev bara så. Jag tyckte jag såg ett läge att kliva upp i banan och det blev en kollision där vid båset, konstaterar Niklas Kronwall.


Och att det blir en typ av tackling som man ser sällan i elitserien åtminstone har sin förklaring – förutom att den tajmade bra:

– Jomen jag tror ibland att kommer man med axeln före så är det lätt att man träffar hakan istället och då blir det skada och då finns det väl ännu större risk för avstängning och såna bitar så man försöker hålla det hyfsat cleant, säger Kronwall.

Tacklingen var helt ren, säger nog de flesta spelare och tränare i alla fall. Men hur känns det då att ta emot en sån propp? Kronwall kan ju inte tackla sig själv men visst har han fått en liknande smäll själv:

– Ja… kanske inte just i samma läge. Men Foppa proppade mig faktiskt en gång bakom mål när vi mötte Colorado här för många år sedan i ett slutspel. Det var mindre skönt kan man väl säga.

Känns det som att man blir manglad eller hinner man inte tänka, smäller det bara till?
– Ja men när han fick mig där så kändes det som om jag blev överkörd av en buss i alla fall, minns Kronwall med glimten i ögat.

Tacklingen – i kombination med baklängesmålen och den hockeylektion Lettland fick av Sverige satte fart på känslorna. Det var lite skärmytslingar både här och där men en fight – den mellan Erik Karlsson och Koba Jass blev hetare än de andra.  

Jass fick först fick en tvåa för roughing precis som Erik Karlsson. Men när letten kom från utvisningsbåset satte han fart rakt fram till Karlsson och försökte bakifrån - med ett grepp runt halsen kopplat bakifrån med armbågen -att  få ner svensken på isen. Men Karlsson fredade sig helt vilt och slapp bestraffning samtidigt som Jass sedan fick 5+20, det vill säga matchstraff. Och det var många på läktaren som satt och oroade sig över skador inför kvartsfinalen på torsdag:

– Ja men det var inte så farligt ändå Det var ganska lugnt. Det är klart att den sista där med Erik kändes ju lite onödig men det blir lätt så när matchen är över och känslorna tar över styr ibland, det var inte mer än så. Och jag tycker att Erik skötte det jäkligt bra. Det var lite Sergei Gonchar över honom där…, säger Niklas Kronwall med glimten i ögat och väldigt nöjd uppsyn över den piken till Erik Karlsson.

Gonchar - Vad tänker du på då?
– Nä men Sergei Gonchar slogs väl för första gången tror jag i år, någonsin eller något sånt. Erik stod på bänken och klappade händerna. Det kändes lite som samma sak här, ha, ha…

Lite rookiefight?
– Ja lite så, ha, ha. Lite oväntat faktiskt, säger Niklas Kronwall med en stor portion i humor. Sedan går han från skämt till allvar när bloggen undrar:

Hur kändes det att få in Bäckström? Han sa själv att han kände sig mosig?
– Mosig!jag tyckte han såg oerhört bra ut. Han är så fantastiskt skicklig när han kommer med pucken. Det är såna där grejer som man inte kan lära folk, det är bara vissa som har det.

Beskriv vad som skiljer honom från de flesta andra?
– Nä men just hans förmåga att se spelet, han och Zäta. Det är de här superstjärnorna. Det går inte att förklara riktigt heller. De får allting att se så enkelt ut. Situationer som folk vanligtvis inte tar sig ur åker de ur utan att tänka en sekund på det. De får allt att se väldigt enkelt ut.

Hur mycket lyfter Bäckström Sveriges pp?
– Ja nu har vi ju två riktigt bra units… jag tycker i dag att… båda gör ju mål, det lyfter självförtroendet så det ser bra ut.

Och det kan behövas inför kvartsfinalen på torsdag där Sverige möter Tjeckien. Samma Tjeckien som Sverige slog med 4-1 i andra gruppmatchen. Men Kronwall varnar för att det blir en rysare:

– Ja men man ska alltid ha respekt för ett lag som Tjeckien, man vet aldrig var man har dem. De är oerhört skickliga kontringsspelare och sedan… får de en kasse. Då stänger de igen.

Så även om såg enkelt ut senast mot Tjeckien?
– Så är det inget som betyder någonting nu. Vi måste tillbaka till energin och försöka föra spelet som vi vill göra, ha mycket puck, få in många puckar på mål och inte tappa dem på fel ställen som nu så ska det nog gå vägen.

Jag måste bara nämna Zetterberg. Han sliter som en bäver på speed i både back och forechecking fast matchen inte gäller något. Hade ni pratat om det innan?
– Ja men han går ju oftast i bräschen, när det gäller. Det kännetecknar ju honom som ledare också, hans hårda jobb i match in och match ut. Och framför allt i såna här matcher, jobbar man inte på rätt sätt, då blir det skador. Väljer man att ta det lite piano, det är då som skadorna uppstår.Inga kommentarer: