söndag 8 december 2013

"Vi höjer oss istället för att tycka synd om oss själva"

(Lite mörker i Ängelholm. Sedan gick SSK ut och vann, och nu ser Idoff ljuset i tunneln. FOTO SEBASTIAN IDOFF)

Det var bara sju sekunder kvar av första perioden – när det boom blev becksvart i Lindab arena. Någon hade grävt av någon kabel och halva Ängelholm blev strömlöst – i över en timme.

– Det blev helt svart! Så det var lite annorlunda men vi satt och drog lite skämt, trodde inte att det skulle bli någon match igen och hade väl ställt in oss på det. Men det var skönt att det drog igång igen så att vi kunde vinna, säger Sebastian Idoff med ett skratt.


Det var hans sjätte match på de sju senaste som SSK har spelat och självklart var det bästa att få igång matchen istället för att spela om, även om det drog ut på tiden:

– De visste ju inte så mycket i början när det blev svart. De hade ingen kommunikation om vad som hänt så vi var väl lite halvinformerade.

Började ni ta av alla prylar med?
– Ja alla fick ju kramp i fötterna. Några tog en fika, några kollade telefonen. Men det var svart. Det var några iphones som lyste upp i mörkret och så de där nödutgångsskyltarna. 

Någon som började duscha?
– Nej, ha, ha, så långt gick det inte. Vi visste ju att det fanns en möjlighet att de ville köra på så det vara bara att avvakta.

Är det inte svårt att tagga om när man suttit där i mörkret i över en timme?
– Nej, vi hade ju gjort en bra förstaperiod, hade bra go i laget och så är vi ju professionella allihop så det var bara att tagga igång. Jag tror inte vi påverkades så mycket av det där ändå.

Berätta om din sista straffräddning?
– Jag såg att Linus (Fröberg) gjorde mål så jag kände att nu får jag göra mitt så vi får med oss bonuspoängen. Viktor Lindgren är en otroligt skicklig spelare, det var bara att vänta ut honom, sedan hade jag lite tur, säger Idoff ödmjukt.

Sanningen är att han gjorde en högklassig plock som gav SSK segern. Och man kan ju konstatera att SSK fick en minst sagt händelserik och lååååång helg. Man lämnade SSK mitt i snöstormen i fredags, blev försenade på vägen mot Haparanda, fick framskjuten matchstart med trekvart på grund av domarna som blev än mer försenade.

Efter tre poäng där blev det buss till Luleå, två timmars försening på flygplatsen innan man kom ner till Arlanda och fick halka vidare i snöstormen med buss till Ängelholm. Väl där blev det alltså strömlöst efter en period, väntan i mörkret i 1.20, seger på straffar och så bussen hem.

– Ja, det blev en riktigt lång helt. Men det var skönt att få med sig fem av sex poäng också. Det blir en lättare hemresa då, säger Idoff medan bussen jobbar sig hemåt mot ett nytt förvarnat snöslaskande oväder längs vägen.

Och någonstans är det ju fantastiskt att SSK tar två raka segrar, för första gången den här säsongen just den här helgen – med säsongens märkligaste matchplanering och allt strul som var:

– Ja men vi har spelat bättre också. Vi har fått igång en bättre defensiv, backarna gör ett otroligt jobb och våra forwards har börjat prestera offensivt. Så det var skönt att få två raka vinster. Det behöver vi!

Vad har ni tänkt i laget under de här tunga månaderna när ni har sågats till höger och vänster?
 – Nja, tänkte och tänkte. Det har varit mycket frustration i laget, det har det. Alla vill så mycket, ingen av oss vill ligga sist i tabellen men alla har gnuggat på. Och nu släpper vi inte in så många mål längre, vi har ett enklare spelsystem, alla jobbar stenhårt både i forecheck och backcheck, laget har höjt sig både till gameplanen samtidigt som vissa spelare har höjt sin prestation.

 På vilket sätt är spelsystemet enklare nu?
– Backarna pinchar inte lika mycket, kommer det en puck så slår vi den sarg ut istället för att kladda så mycket med den. Vi spelar mer enkelt och snabbt, det är väl det som Sörensen och de predikar. Att vi ska göra allt så enkelt som möjligt så att spelet går snabbare. Sedan har vi bättre täckning när en back hänger med upp. Forwards har gjort ett hästjobb i backcheckingen och vi känns mer som en samlad enhet nu, säger Idoff och fortsätter:

– Vi har pratat mycket i laget också om det. De senaste matcherna så har vi känt att vi har spelat bra hockey även om vi har haft otur och kanske har släppt in något mål på slutet och förlorat med 1-2 istället för att vi har vunnit med 2-1 men vi tror mer på det vi gör nu och att vi fick två vinster den här helgen gör att det blir så mycket lättare framöver.

Är det tränarna som ändrat i spelet eller har ni varit med och påverkat?
– Det är väl en blandning, en dialog mellan oss, det är ju ändå vi som spelar men självklart har Anders (Sörensen) fått sista ordet som tränare. I det läget vi har varit så har vi fått ta till alla medel och då är det bra att höra vad alla tycker. Alla kan ju sitta på en idé som kan bli en tankeställare för de andra, säger Sebastian Idoff.

SSK-målvaktens tunga säsongsinledning där han blev utbytt tidigt i de tre matcher han fick starta, plus några mindre väl valda ord på twitter som rörde upp känslor och en plats i frysboxen när Nicklas Lundström spelade match efter match blev en tankeställare för honom själv.

Vändningen kom – även om det kan låta märkligt – den 20 november när SSK förlorade med 1-2 borta mot Björklöven. Det var nämligen första matchen som Idoff fick stå från start, utan att bli utbytt. Han gjorde en fin match och kände att självförtroendet började byggas på igen.

Lundström fick visserligen stå i matchen efter, mot Oskarshamn men i derbyt mot Djurgården den 26 november var Idoff tillbaka i målet, och storspelade. Sedan dess har det blivit fyra matcher till från start och inte minst fina insatser i varje match och så nu två raka vinster. Äntligen.

– Ja det är jättekul! Det är därför jag spelar hockey. Jag har fått bra hjälp av alla, framför allt backarna som har täckt hur mycket skott som helst. Jag är evigt tacksam att för den hjälp jag har fått av dem och det är skönt att ha fått lite revansch för den tunga starten på säsongen. Jag fick en självförtroendeboost under Björklövenmatchen, sedan har det flutit på. Det som hände på isen i början har jag fått sota för sedan och dessutom har ju Nicklas spelat bra samtidigt som jag inte har haft det självförtroende som krävts på träning för att visa att jag vill vara med och tävla.

Men det är inte bara backarna som har hjälpt till. Idoff har tagit hjälp av folk som är proffs på det här med mental träning:

– Självförtroendet fick en rejäl känga när jag blev utbytt i de tre matcher jag stod där i början av säsongen. Jag började tvivla på mig själv men efter snack med två mentala coacher (Andy Swärd och Veronica Fransén) så blev det bättre. Sedan har jag kört extra varje morgon och efter varje träning. Jag har snackat mycket med Janne (Öhman, målvaktstränaren) och de här mentala coacherna, jag har läst böcker och fått in lite andra tankebanor och fokuserar nu på det positiva istället för det negativa.

Hur såg det ut, innan dess, på träningarna när det inte syntes att du ville vara med och tävla?
 – Jag tog inte de skott jag skulle ta på träning, jag kände själv att mitt eget spel inte var bra och det satte sig i huvudet. Men så fort man får spela - och det räcker med en bra match – så blir det bättre, säger Idoff och forsätter:

– Jag är glad att jag fick stå mot Björklöven och att jag spelade bra även om vi inte vann. Den matchen blev förhoppningsvis vändpunkten för mig och hela laget. Det var så kul att se hela laget i helgen. Vi visar att vi kan vinna och att vi höjer oss istället för att tycka synd om oss själva.

5 kommentarer:

peter sa...

Kul att läsa!

Anonym sa...

Intressant läsning !

En mycket bra intervju, stort tack dej Marire och även till Idoff för att han ville dela med sig av sina problem, nu förstår vi supportrar hur han haft det. Kämpa på nu ge järnet och lycka till !

Nu lossnar det ;)

Marie Hallman sa...

Peter: Tack!
Anonym: Tack! Ja det var fint av Idoff tycker jag. Glad att du gillar det. Känns som SSK kan vara på väg upp nu.

Ej go gubbe sa...

Hallå Marie,
trevlig intervju.

Var på plats i söndags och vilken härlig känsla när SSKarna kommer fram och tackar supportrarna efter matchen vid bortastå med klubbknackningar i isen och på plexiglaset.
Vi var hela 5 stycken, men ändå.

Håller med, SSK är på G.

Marie Hallman sa...

Ej go gubbe: hej!! tack :) Förstår att du uppskattar deras gest, nu får vi se om de kan hålla i detta!