tisdag 17 december 2013

"Skönaste känslan på väldigt länge"


(Lite risig i kistan men glad åt tre poäng och andra nollan. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Adam Reideborn blev sjuk. Då fick Johan Mattsson chansen – och som han tog den.  Djurgården tog en trea mot topplaget Västerås och Johan Mattsson kunde notera sin andra nolla för säsongen:

– Det var skönaste känslan på väldigt länge! Så de är skönt, säger Johan Mattsson med ett stort leende efteråt.


Det har gått ett tag sedan han fick förtroendet att starta senast. Den gången, 23 november mot Björklöven borta slutade med att Löven vände 2-3-underläge till 4-3-seger med två mål på 33 sekunder. Samt ett målvaktsbyte där Mattsson fick lämna och Reideborn klev in och tog – visade det sig i nästa match – förstaspaden.

Reideborn har sedan stått i sju matcher, fram till måndagens bortamatch mot Västerås. Att då hålla nollan när man får komma in var såklart en liten personlig revansch för Johan Mattsson.

– Ja det var ett tag sedan man spelade och det var ett tag sedan man vann så det är riktigt skönt att få en trepoängare.

Challe Berglund sa efter den där Björklövenmatchen att nu är Adam etta. Hur har det varit att höra det och sedan få jobba som backup?

– Alltså jag har väl inte sett det som att Adam är etta utan jag har väl fortsatt känna att bäste man står. Och jag har sagt det till Tony (Zabel, DIF-tränaren), (målvaktstränaren Anders) Persson och alla andra att jag kommer få min chans och då kommer jag att ta den. Det är bara fortsätta jobba hårt och träna arslet av sig och vilja stå fler matcher så kommer jag nog få göra det också.

Och nu fick du chansen men hade du fått den just den här matchen om inte Adam varit sjuk tror du?
– Äh jag vet inte men jag är lite smårisig jag med så … det var skönt att det slutade så här ändå, säger Djurgårdsmålvakten.

Det visade sig att han var lite… risig i magen, för att uttrycka det milt. Och hade varit det sedan en halvtimme in på bussresan mot Västerås då magen kraschade på grund av något han fått i sig under dagen. Det finns som tur var toa på bussen och utan att gå in i detalj så var det Resorb och lite andra medikamenter för magsjuka som gjorde att han kunde spela över huvudtaget.   

– Jag mådde riktigt dåligt på bussen, men nu känns det helt okej. Det måste ha varit något jag käkade för jag har ingen feber och så.

Och nu har magen lugnat sig och det är över eller?
– Ja eller i alla fall för ett tag, det kanske kommer igen sedan, ha, ha.

En dag som den här, 5-0 och tre minst sagt viktiga pinnar som gör att DIF knappar in på topplagen, kan han skratta åt det mesta. Sedan har han gott humör till vardags, att få öppna båsdörren under de senaste veckorna har tagits på rätt sätt.

– Det här (backup) är rätt nytt för mig. Jag har ju varit förstemålvakt i varenda lag som jag har stått i hittills, så jag har inte varit i den här situationen särskilt ofta. Nu är det så men då får jag träna ännu hårdare och lägga ännu mer energi på att bli ännu bättre och det är bra för mig och bra för Adam också. Jag får komma ner på jorden och det här att köra en ännu hårdare, det är nog bra men Persson (målvaktstränaren) har pushat mig också.

Båda lagens fans körde en tyst protest under de första tio spelminuterna? Det kändes konstigt på läktaren med så tyst, hur var det att spela?
– Jag hade inte läst om några banderoller innan, så jag fattade ingenting till att börja med.

Och du såg ju såklart inte banderollerna – för de var bakom ryggen på dig?
– Nej precis. Jag tänkte mest att det är lite tyst här men det är mycket folk?! Sedan fattade jag väl ändå ganska snabbt. Jag vände mig om och såg något om SHL så då fattade jag rätt snabbt.

Var det en konstig känsla?’
– Gud ja.

Men sedan brakade till rejält när de där tio minuterna var över och sången kom igång?
– Ja och det är otroligt skönt med lite stämning, det var två bra klackar här, det är roligt att spela då.

Och när det väl blev spel, höll han som sagt nollan. Västerås hade låg på under några pp i första och tredje men Djurgården kontrollerade det mesta av spelet även om det kom några farliga strölägen och nollan:

– Det är klart att det blir lite extra grädde på moset. För det jag glädjer mig åt just nu är att vi får tre pinnar med oss hem och att vi får vinna igen. Vi behöver de här pinnarna, det är skönt för laget.

Jag såg en del fans tvivla trots 3-0, inte så konstigt kanske efter det som hände i Malmö?
– Nej men vi har väl haft det så hela säsongen egentligen, att vi har haft svårt att hålla ledningar och sånt men …

Var det några tankar, att tänk om vi tappar det igen som kom upp?
– Nej, inte här, inte i den här matchen.  Det här var en av få matcher som vi har spelat som har varit riktigt, riktigt bra.  Nu spelade vi bra och gick för fullt i 60 minuter utan att släppa in det andra laget, det är viktigt.

Så kändes det ju i Malmömatchen också men där bara small det ju till helt oväntat?
– Ja exakt men Malmö var jäkligt bra i den matchen, de är ju ändå tvåa i liga eller så och där sjönk vi ner lite också. Det var skönt att se att det inte hände samma sak i dag.

Nu har ni vunnit fem av sex matcher faktiskt och förutom den där Malmöminan så känns det som att ni spelet börjar sitt bättre. Har ni lyckats hitta rätt nu?
– Folk ser det nog som det men vi jobbar bara hårt och tar en match i taget. Man kan inte hänga upp sig för mycket på om man torskar en match som mot Malmö eller förlorar flera i rad utan det är matcher som ska spelas och man får ta det som en match i taget tänker jag.

Din egen match här då? Du hade en fin räddning när Tony Romano briljerade framåt?
– Du menar när han drog två av våra killar? Sedan missade han nog skottet lite, men det är skönt att ta de lägena också. Fast lite ställd vart jag eftersom jag trodde att han siktade någon annanstans än där pucken kom men han fick inte på något vidare rökarskott. Det var väl därför. Men det är skönt att ta såna (som går lite fel) också.

Men lite nöjd är du väl ändå med andra nollan?
– Jodå jag är jättenöjd, det var skönt att få komma igång och vinna igen som sagt.

Efter matchen sjöng fansen Djurgårdskeeperns namn. En ramsa löd ”Vi vill ha Johan tillbaka”.

Hur känns det inombords att höra det?

– Det kanske är den bästa känslan man känner ändå, det är riktigt kul. Det är ju roligt att vara omtyckt, det tycker väl alla, ha, ha. Och man får vara beredd på att det går upp och ner och då får man ta vara på de här höjdpunkterna.

Inga kommentarer: