tisdag 24 december 2013

Krönika: Fleury ut, Nylander in - tillbaka på ruta ett

(Fleury fotad efter en match i höstas. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Att Nylander Junior var på väg tillbaka var redan känt i media (trots förnekanden från SSK). Att Damien Fleury skulle lämna var däremot en redig julbomb.

Funderade lite här på i vilken ände man ska börja, men det får bli Fleury.


Fransmannen lämnar alltså Sportklubben med omedelbar verkan, anledningen är enligt SSK:s pressmeddelande ”personliga skäl”.

Att en och annan SSK:are känner tvivel över den anledningen är förståelig. Inte för att Fleury bör misstros på något sätt utan för att det har varit alltifrån märkliga eksem till diverse personliga skäl genom åren som sedan visat sig vara en sån där töjbar fras som används för att ta sig ur ett krångligt läge nu men som biter en i svansen sedan (när det riktiga skälet kommer fram).

Jag vet inte hur det står till med Fleurys personliga liv här och nu och försökte forska lite i frågan. Fick inga direkta svar men ett vet jag. Han har en tuff situation som ensam trebarnspappa, boendes långt ifrån släkt och vänner, så om det inte funkar längre så funkar det ju inte längre.

Det har sagts tidigare att han har haft vänner och släktingar här för att hjälpa till och jag vet inte om det heller stämmer men i det här fallet tror jag oavsett vilket det personliga skälet är, att han faktiskt HAR personliga skäl. Det känns inte som det finns några skäl att misstro det.
SSK och Fleury har ju dessutom gjort en deal om att han inte kommer spela i Sverige under den pågående säsongen så han försöker säkert läsa både det privata och jobbet på bästa sätt.

Jag önskar honom lycka till och skulle det visa sig att han hamnar i Sverige nästa säsong så hoppas jag alla förstår att hockeyvärlden är liten och kan han lösa det läge som inte funkar nu till då så är det ju bara bra. Inte minst för familjen.

Fleury har ju inte varit någon målspruta den här hösten direkt även om han är tvåa i SSK:s interna poängliga med (6+10=16) poäng (lika många som Linus Fröberg som har (7+9=16 )

Hur mycket av Fleurys prestation som kan knytas till de personliga problemen och hur mycket som handlar om omgivningen på isen låter jag vara osagt. Men en sak kan man ju konstatera om man jämför den här säsongen med förra och det är att Fleury är en renodlad sniper som ska ligga där uppe och fiska och har han medspelare (typ Hagelin, typ Read) som kan mata fram puck efter puck så blir det mål. Har han det inte (typ nu, SSK har ju överlag haft svårt att bita sig fast offensiv zon) så blir det inte lika många kassar. Rätt logiskt. Det är ju inte hans jobb att mata fram puckarna också, han ska ju ligga där och hugga när de kommer.

SSK letar enligt måndagens pressmeddelande att leta efter ”ytterligare förstärkning på forwardssidan för att ersätta Fleury”.

 (Micke och William fotade för ett år sedan.  FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Till dess får William Nylander ta över målskyttetröjan i SSK. Inte helt oväntat. I början av förra veckan kom uppgifter om att Nylander Jr var på väg tillbaka till SSK.

Detta dementerades bland annat i LT av sportchefen Per Nygårds som sa ”Såvitt vi vet är han under kontrakt och inte ute på marknaden”

Sportbladet ställde samma dag en fråga om William var välkommen tillbaka till SSK och fick svaret ”Ja men det är en hypotetisk fråga”.

Det var det ju inte. Williams lillebror Alexander, 15 årk,  har nyligen anslutit till SSK:s J18-lag, pappa Michael lämnade Rögle och flyttade hem till Stockholm. Var ju inte så svårt att räkna ut vad som var på gång och fem dagar sedan kom det officiella beskedet att William nu är klar för SSK. Igen.

Om vi ser till vad SSK får så är det en bra värvning. William har haft en säsong som varit lite upp och ner. Men han är bara sjutton, han har varit i två klubbar (Rögle och Modo) och hela upplägget kändes ju lite… splittrat för att uttrycka det milt.

Redan när dealen var klar gavs dubbla besked. En klubbdirektör sa att han skulle spela minst tio matcher i Modo en annan sa, ja vi får se hur det blir. Nu vet vi. Det blev tack och hej till båda och en retur till SSK.

Om nu William får vara med familjen, trivas och känna lugnet och ron hemma i Stockholm med syskon och familj och så kanske det kan släppa rejält på isen också. Det går alltid upp och ner för sjuttonåriga hockeyspelare. Och talangen finns ju där. Får han bara köra på i lugn och ro efter den uppståndelse som var tidvis under hösten så hoppas jag att Nyllet junior kan hitta tillbaka tillsamma fina spel som han hade innan den här turbulenta säsongen.

Här har han även kompisen Pastrnak och tillsammans kan de ju ta bort lite av pressen som båda har på sig. Man jämnar ut lite istället för att bära allt själv. William spelade U16, J18 och J20 i SSK innan han gick till A-laget och har två säsonger i Södertälje. Han trivdes då och förhoppningsvis trivs och blommar han ut nu.

Så här säger Nygårds i pressmeddelandet:
– Med William i truppen får vi en kreativ anfallsspelare som har en riktigt bra blick för spelet och som hittar passningar i trånga situationer med bra precision och med bra förmåga att skapa målchanser på egen hand. Vi har tidigare sett att SSK är en bra miljö för William att utvecklas i och vi har stor förhoppning att det kommer fortsätta.

Och så här säger William själv.
– För mig känns det riktigt bra att få komma tillbaka till SSK. Jag hade två bra säsonger i klubben där jag utvecklades mycket. Nu ser jag bara fram emot att representera föreningen igen. Jag ska verkligen göra allt för att ta en plats och hjälpa laget uppåt i tabellen.

Jag tycker som sagt att William är en fantastisk talang och att han har alla redskap som krävs för att bli en riktigt bra seniorspelare. Sedan kan jag inte låta bli att se humorn i att han bröt kontraktet med SSK, att det blev en infekterad strid om det bröts på rätt sätt eller inte, att han gick till Modo för att bli utlånad till Rögle, hamnade i Modo ändå och nu är tillbaka på ruta ett. I Scaniarinken. På lån från Modo. Snacka om rundgång men struntsamma. Han är en duktig spelare, då är det bara för SSK att svälja stoltheten och ta nya tag.

Noteras bör dock att det finns en klausul i låneavtalet som säger att Modo får ”ta tillbaka William vid omfattande skadebild”.


Jag förhörde mig lite med SSKs klubbdirektör Maria Andark om vad omfattande innebär och det är väl som alltid i såna här fall en tolkningsfråga. William är ju dessutom under 20 vilket innebär att han faktiskt kan gå tillbaka till Modo även efter transferfönstret stängt sista februari om det nu är en ”omfattande skadebild”. (Och gör han det så får han inte gå tillbaka, enligt de regler som finns för underåriga spelare) Känns väl sådär kan jag tycka - de där gummiparagraferna i olika spelaravtal har redan ställt till elände förr, hade varit skönt med ett lån rakt av men det kanske är svårt att få igenom.

Till sist...var pappa Nylander hamnar? Vet inte. SSK har ju någon regel om att föräldrar inte får bli tränare i juniorlagen och SSK har ju avfärdat honom som inte aktuell som assisterande. Men man vet ju aldrig. Inte i de här sammanhangen i alla fall.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det lutar åt att Nylander Sr hamnar i Hästen Marie. Ska i stort sett vara klart enligt en av lagets supporter Bloggar. Har du tid så ring gärna sportchef Fredrik Jensen och luska lite.

God Jul!

Marie Hallman sa...

Thomas: Ah ja vi får se. Sedan vet man ju aldrig, säsongen är lång, han hinner ändra sig. Eller ta några matcher och flytta sedan. Har hänt förr om man säger så ;)))
God Jul till dig med!!!