tisdag 10 december 2013

"I dag är vi desperata"

(Victor fotade tidigare i höstas. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Tvillingarna gjorde varsitt mål om än i lite omvänd ordning. Det räckte nästan till en trea:

– Det kändes lite surt att vi tappade ledningen, men det var ändå viktigt att vi fick de här två poängen, konstaterar Victor Ahlström.


Han noterades först för AIKs 1-1 mål i slutet av första perioden då det var Oscar som sköt och gjorde mål medan Victor inte ens var i närheten av pucken. Men mål blev det till slut även för Victor, då det var han som gjorde 2-1 i början av tredje. 

Samvetsfråga, var du fram och påpekade att du fått ett mål du inte hade gjort?
– Nej, det var ingen av oss som sa till, utan det ändrades ändå sedan. Jag tror att det numera är han som sitter där uppe (videomåldomaren) som brukar gå igenom målen och säga till.

Och om de inte hade ändrat, hade du sagt till då?
– Ja, jo eller Oscar hade gjort det i alla fall, garanterat, säger Victor med ett skratt.

Att förlora den där tredje poängen sved så klart men på pluskontot finns ändå en att AIK reste sig och tog tillbaka initiativet och segern i förlängningen.

– Det hade känts jäkligt tufft om vi inte hade fått bonuspoängen. När målet (Victors 2-1-mål) kom blev det liksom att vi gick ner i tempo och slutade spela. Det blev i och för sig bättre under en period i matchen, efter att de gör 2-2 för då kommer vi tillbaka till det spel vi hade innan.

Och det spelet inkluderar mer folk på mål och fler puckar inne vid motståndarmålet att jobba på. AIK har varit på tok för blyga på den punkten under hösten men både 2-1 och 3-2 kom i dag med bra trafik framför målet och lägen för AIK-spelarna att styra alternativt trycka in pucken på ett klart bättre sätt än för bara ett par veckor sedan.

– Ja precis. Det har blivit bättre på senaste tiden och vi har snackat om att det ska komma in fler folk på mål när skotten kommer så att vi kan vara med bättre på returerna men också, framför allt, att pucken ska dit ner till mål. Vi måste skjuta också när vi har skottlägen så att inte några spelare åker dit och ställer sig så lägger någon annan ner pucken i rundeln i stället, för då är det ju ingen mening med att man stod där framför mål.

Men det där borde ni ju ha ändrat långt innan, eller hur?
– Ja och vi har pratat mycket om det men man får påminna sig liksom. Det går i vågor allting så vi har påmint oss själva på slutet att alla i laget måste in där framför målet och det har betalat sig bra.

Det här med att vara ”tillräckligt desperata” är ju en gammal hockeyklyscha men hur desperata är ni?
 – I dag är vi desperata! Men desperationen har kanske inte funnits där alla gånger, men i dag visar vi ändå lite av det och att vi lyckades vinna bonuspoängen är bra för hela laget. Men det är som Esa (Pirnes) säger att vi behöver vinna kanske tre, fyra raka. Det skulle framför allt vara bra för att få upp självförtroendet i laget.

Och för att något ska hända i tabellen, mer än att ni halkar upp och ner mellan elfte och tolfte platsen?
– Ja det är viktigt. Man vill ju vinna varje match men nu är det verkligen dags att det börjar hända. Det är inte kul att halka efter för då vet man ju att man måste vinna kanske fem raka för att komma tillbaka och det är så pass jämnt nu att alla slår alla, det måste vi också göra så att vi tar de poängen.

Det har snackats lite om att AIK har ”fel lag” framför sig i tabellen för att kunna klättra. HV, Linköping och Modo anses för ”bra” för att fortsätta ha problem även dem men både Modo och HV förlorade under tisdagen och HV 71 ligger till exempel bara två poäng före AIK och Örebro i tabellen – trots storsatsningen på nya spelare in till laget istället för att kicka tränaren.

Och Victor Ahlström har lite svårt att förstå det där snacket om ”fel lag före sig”.

– Visst HV börjar väl få ordning på sitt spel så sakteliga så det är ett bra lag men när de vinner förlorar ju andra och då förlorar ju andra poäng, det kan också gynna oss. Det är ju så jämnt nu att då kan andra lag (än t.ex. HV) ramla neråt i tabellen för att de förlorar poäng. Och vi måste ju vinna våra matcher, gör videt så går vi måste vi ju gå om något lag i slutändan.

Hur går snacket i laget om det där?
– Det är inte så mycket. Vi har ju många som har varit i den här sitsen nästan varje år. Förra året hade vi flyt att Brynäs föll ihop och rasade som en sten. Varje säsong sedan vi går upp har ju varit likadan – att vi har spelat bättre från jul och framåt. Så vi vet att det inte är kört ännu men vi vet också att det så klart är viktigt att börja vinna och framför allt att vi får börja haka på lagen ovanför så att vi inte halkar efter alltför mycket, säger Victor Ahlström och fortsätter:

– Sedan är vi medvetna om att när vi ligger sist i tabellen, då är det kris i AIK. Men samtidigt, när vi vinner, då är vi plötsligt hyllade och så brukar det vara. Det är inte ofta det är ett mellanting utan det är antingen värdelöst eller jättebra, säger Victor Ahlström.

Han, storebror Oscar och tredje länken Oscar Steen (av Franzén kallad tredje brorsan) har verkligen bidragit bra senaste matcherna. Trion har varit het, har stört och dragit i sär motståndarna samtidigt som de skapat lägen framåt och varit den ledande kedjan som nu också belönats med nästan dubbelt så mycket speltid som senast till exempel.

– Det känns bra nu. Vi har fått lite mer speltid också på slutet och då blir allt så mycket enklare och mycket lättare så samtidigt så gäller det att man tar vara på den chansen och jobbar stenhårt

Varför passar Oscar Steen så bra ihop med dig och brorsan?
– Vi har ju spelat mycket med varandra under alla åren och det har fungerat bra hela tiden. Vi, känner väl att vi är ganska lika spelartyper då blir det ganska enkelt.


Inga kommentarer: