lördag 7 december 2013

"Vi får ta med inställningen, krigarattityden och att vi spelar för varandra"

(Anders Sörensen var nöjd med både spel och poäng uppe i Haparandra. FOTO: RICHARD HIMBERG/ARKIVBILD)

Asplöven fredag och Rögle söndag. Och så en blåsig, snöig, isig och allmänt jävlig ”Sven” på det. SSK:s helg var på förhand riktigt rälig men började i alla fall på bästa sätt med tre pinnar med i bagaget på väg hem från Haparanda.

– Vi gjorde det riktigt bra och hade en bra känsla i gruppen idag. Nu ska vi sova, sedan flyga hem och ta bussen från Arlanda till Ängelholm, konstaterar SSK-tränaren Anders Sörensen, med glatt humör.


SSK hade för övrigt lite tur med sig på vägen upp också. Fick visserligen sitta och vänta i en halvtimme i planet på Arlanda innan det lyfte men var sista plan att lämna innan flygplatsen stängdes för ett tag. Domarna hade inte lika bra flyt utan försenade med sin ankomst matchen med 45 minuter.

– Vi fick lite extra vila, det var bara bra, så det var inga problem för oss, säger Sörensen.

Väl på isen funkade framför allt det som laget pratat om senaste veckorna och SSK spelade sig till en 2-1 – ledning efter den inledande perioden.

– Jag tycker att under de två första perioderna var vi mycket bättre än Asplöven. Vi spelade med aggressivitet över hela banan, höll ihop laget bra, hade bra tryck i anfallszonen, hade bra chanser, Freddan (Fredric Andersson) och (Jason) Gregoire hade varsitt skott i stolpen. Vi hade några frilägen också och borde kanske ha haft ett par mål fler med oss.

I tredje kommer vi ut och börjar bra, vi får pp men slarvar. Asplöven får ett friläge som resulterar i ett straffslag och då gör de mål på den straffen. Dan Iliakis hade ett skott i stolpen också men grabbarna tog tag i det, fast det grinade emot och körde på. Det lönade sig, säger Sörensen.

Vad hände vid straffen?
– Robban backcheckade och petade bort pucken, sedan åker deras kille in i målburen så det var en felaktigt dömd straff tycker jag.

 2-2 halvvägs in i tredje var förstås en isande käftsmäll som hette duga men SSK vände tillbaka igen och tog hem andra trepoängaren (och andra bortasegern) på fyra matcher.
 Lagkaptenen Fredric Andersson, satte 3-2 med 6.50 kvar av tredje perioden.

– Fredde gör det jättebra. Han går runt sin back, på utsidan, driver in på mål, skjuter, tar sin egen retur och lägger upp pucken i nättaket. Jättestarkt! Blir betyget från SSK-tränaren.

Hur var den här matchen annorlunda jämfört med förlusterna innan?
– Att vi sätter våra chanser. Tittar man på VIK hemma så var vi riktigt bra i första men vi får inte utdelning, sedan gör vi några misstag där (mot VIK) också och då är det svårt att komma tillbaka. Mot Almtuna hemma hade vi ju 40 skott på mål, där kunde vi ha vunnit så jag tycker faktiskt att vi har spelat bra i alla de fyra senaste matcherna även om vi inte har fått resultaten med oss i alla fyra matcherna.

Men som du säger, 40 skott mot Almtuna och bara ett mål, nu gör ni tre mål på 22 skott och vinner. Vad har ni ändrat för att få bättre utdelning?
– Vi går in mer på mål, absolut. Vi tog kamperna lite oftare i dag, vi stod kvar lite längre framför målet. Ta som exempel det stolpskott som Fredde har – där blir det ett farligt läge för att han står kvar, krigar och tar kampen. Det vill jag se mer av.

Ja varför har ni inte haft den här offensiven innan då?
– Alltså det vore ju jättebra och vi pratar om det, tittar på det och ja. Det är mer läget där man ligger som påverkar. Man är rädd för att släppa in mål bakåt och vill komma hemåt hela tiden och då blir det svårt att göra mål men vi pratar om det.

Hur ska du få dem att våga ösa på mer utan att riskera att tappa defensiven?
– Det handlar om bedömningar som vi pratar om hela tiden. Vi måste se till att ha en tredjegubbe som är med ovanför pucken. Vi har haft några matcher där vi har haft tre forwards nedanför pucken och då hamnar man helt fel. Nu har vi pratat om att ha tredjekillen ovanför pucken, då har man automatiskt någon på väg hem. Det blir tryggare, säger Sörensen.

Strategin finns klar alltså, det gäller bara att få hela laget att köpa planen och våga spela så som man har kommit överens om.

Under söndagen lyfter SSKs plan (förhoppningsvis) klockan 11.50, sedan åker SSK buss från Arlanda till Ängelholm. Bussredan var planerad sedan innan då det inte finns så många flyg att boka ner en lördag och tur var kanske det med tanke på busvädret.

Vad tar ni med er ner till Ängelholm?

– Vi får ta med inställningen, krigarattityden och att vi spelar för varandra som vi gör idag, för det är så vi måste spela. Vi har spelat bra de senaste matcherna och tar man bort Malmömatchen så har vi släppt in färre mål än vi gjorde innan – sedan har vi inte gjort mål heller - så vi ska fortsätta ha bra lagdefensiv samtidigt som vi måste våga gå framåt och inte tänka hela tiden att då kanske det rasar bakåt.  Utan vi ska vara ödmjuka och jobba med den offensiva delen och gå lite mer framåt ändå.  

Inga kommentarer: