söndag 1 december 2013

På andra sidan pölen - starkt spel trots extra press

(Jhonas fotad i somras. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Dags att kolla lite hur det går för Jhonas Enroth!  Och så här långt har det varit lite blandat för Jhonas vars Buffalo har enorma problem att göra mål framåt.

Natten mot söndag var väl ett typexempel.  Jhonas höll nollan under tre perioder och fick därmed in en pinne till laget men det var ändå New Jersey som fick jubla då Steve Bernier avgjorde och sköt hem bonuspoängen med 40,2 sekunder kvar av övertiden.


Målet var, ironiskt nog, Berniers första på 20 matcher.

-Jag visste att Enroth skulle ta alla skott han såg, så jag tog skottet när jag såg att en av deras (Buffalos) backar stod lite i vägen för hans synfält. Jag hoppades att pucken skulle gå in högt och det gick vägen, säger Bernier till NHL.com.

Men hur har det gått totalt sett då för målvakten som bloggen har följt sedan han kom fram i SSK för ganska många år sedan nu?

Så här ser statistiken ut under säsongens två första månader:

Buffalo har spelat 28 matcher så här långt. Jhonas har stått åtta av dem från start plus hoppat in i en nionde match.

Av de åtta han spelat har det blivit en trepoängare (3-1 den 25 oktober mot Florida borta), fem förluster vid full tid och två matcher som har slutat med förlust på övertid. Vid inhoppet (8 november mot Anaheim borta hade Ryan Miller redan släppt in sex mål,  Jhonas kom in och tog de tolv skott han fick på sig och höll nollan under sina 20 spelade minuter).

Vid trepoängsvinsten tog Jhonas 44 skott. Starkt.

Men det är ju det här med mål framåt. Buffalo har som sagt stora problem att näta och ligger så här långt sist i både Atlantic Division eller om man hellre vill titta i Eastern Conference. Man har dragit in minst poäng av alla lag totalt sett i år.

Det verkar dock inte vara någon som lägger skulden för det på varken Jhonas Enroth eller Ryan Miller utan lyssnar man på intervjuerna så är det just den klena offensiven och måltorkan som tas upp gång på gång efter matcherna. Och där kan ju inte målisarna bidra direkt.

Att Miller står de flesta matcherna sätter lite extra press på Jhonas när han väl får spela så därför var helgens insats extra stark. Eller som Buffalos svenske keeper konstaterade efter matchen mot New Jersey där han tog 23 av 24 skott. (Jhonas lagkamrater fick å sin sida i väg 15 skott).

-Spelet kändes bra, även om det blir lite tuffare och lite mer ovant att hitta puckarna när det är mycket trafik, och man inte har stått på ett tag. 

Jhonas gjorde för övrigt några riktigt fina räddningar mot NJ, bland annat en där han väntade ut Travis Zajac som satte pucken rätt i svenskens plock.

För de (som liksom jag är lite fascinerad av målvaktsspel) så finns en bra intervju med Jhonas Enroth och Ryan Miller här...

http://youtu.be/15OaHklvJXc

...där de båda bland annat pratar om bådas hang-up på detaljer i utrustningen…Något som smittat av sig från den rutinerade amerikanen till Jhonas Enroth.Inga kommentarer: