söndag 8 december 2013

"Självförtroende får du inte gratis"

(Rikard Franzén. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

 Vinst, förlust, straffvinst och så ny förlust. AIK har svårt att få till de där poänggivande sviterna som behövs för att jobba sig upp ur kvalseriehålet.

Inte blir det bättre av att de andra lagen runt kvalseriestrecket har byggt om i sina trupper – en lyx som AIK inte har råd att unna sig. Då återstår att kräma max ur det lag man har. Det gick sådär mot Skellefteå.

– Jag tycker ändå att vi har spelat ganska bra här i ett par matcher och vi spelar ganska bra idag men Skellefteå är numret större än oss och är ett bra lag, konstaterar AIK-tränaren Rikard Franzén.


Skellefteå fick parkera i AIKs zon i första, i andra kom AIK ut med det spel de ska ha mot lag som serieledarna – aggressivt, ettrigt, störde gästerna bra, låg tätt inpå och krympte ytorna.

– Jag tycker att vi har tätat till vår defensiv, vi har bättre spelvändningar. Vi vann borta mot Frölunda, vi spelar bättre än Linköping här hemma sist då men där var det tillfälligheter som gör att vi släpper in en del mål. Vi tar två poäng borta mot Växjö – är hyfsat nära idag också. Vi kan bara göra det som vi gör nu, jobba på och hoppas att vi får en svit där vi vinner lite fler trepoängare och får ett självförtroende av det på något sätt, säger Franzén.

Och för att ta de där treorna krävs mål. Nu gjorde AIK i och för sig tre mål mot Frölunda, fyra mot Linköping och fyra mot Växjö men mot Skellefteå blev det bara ett (av Oscar Steen, framspelad av tvillingarna) i slutet av matchen– när Skellefteå dessutom redan hade gjort två. Så hoppas på den där sviten räcker ju inte.

Vad ska ni göra för att ta de där sviterna?
– Det som vi gör nu! Vi jobbar på med en bra defensiv och bra omställningar. Sedan måste vi ta till vara på de chanser som vi får så vi får börja vinna matcher och kanske hålla ut bättre, som mot Växjö senast - Vi har en ledning men tappar den med två minuter kvar. Vi har haft så ett otal gånger här hemma också. Vi måste börja våga tro, börja vinna matcher och någonstans måste vi börja vinna trepoängare.

Hur ska du få laget att tro på det då?
– Det gör vi varje dag, i hur vi tränar och spelar matcher och …

Men ta ett exempel på vad ni gör?
– Det är svårt att säga exakt men vi pratar om det. Sedan måste det också ske. Vi måste känna att vi får vinna den där poängen, vi har inte riktigt gjort det. Vi har haft lite ledningar där vi har tappat, vi har inte fått den där streaken där vi har vunnit två, tre kanske fyra på raken i jämna matcher utan det har varit vinna en, förlora en, kanske vinna någon oavgjord och sådär. Och det finns mycket i laget, det har bara inte riktigt kommit ut än!

Men ni gör ofta väldigt lite mål?
– Ja det är det jag säger, vi måste sätta våra chanser.

Precis, men hur ska du lyfta upp laget på isen? Ni spelar bra defensivt nu men ni kan ju inte backa in målen? Nu ser det ofta ganska beskedligt ut framför motståndarmålet?
– Ja men det vi har gjort i de senaste matcherna – idag tycker jag Skellefteå gör det bra – men annars så har vi börjat få in mer folk på mål. Vi har börjat lägga mer puckar mot mål för att få de här ”lätta” målen, styrningar, skymningar, returer och det har vi gjort nu, i de tre senaste matcherna (innan gårdagens) har vi fått den typen av mål. I dag (mot Skellefteå) lyckas vi inte men det är så vi måste jobba vidare. Av det sedan så kanske det kan komma de fina målen med någon passning och så men där är vi inte riktigt nu, säger Franzén.

Efter matchen lyfte han fram kedjan med Victor och Oscar Ahlström och Oscar Steen, den enda kedjan som gjorde mål och den kedjan som skapade mest chanser och fick fast Skellefteå bäst i egen zon.

Den kedja som är tänkt att leda, Janmark, Ramstedt och Melin funkar inte. Janmark sliter på och skapar lägen men är för ensam. Det skulle behövas fler som kraschade på mål. Mot Skellefteå togs alldeles för många utifrån tekningscirkeln. Och då blir de plockpotatis för en så skicklig målvakt som Henrik Karlsson.

– Ja och det är ingen som är där framme och tar hand om returen heller… men det är som jag säger, kanske. Skellefteå som gör det bra när det gäller att hålla rent framför Karlsson.

Så är det ju i många matcher?
– Fast där håller jag inte med dig. Det som har varit problemet då är att vi inte har tagit de skotten utan vi har försökt passa istället och lägga ner pucken i hörnet. Nu försöker vi i alla fall och intentionen är att få pucken på mål. Det gäller att få in folk där också och det har vi gjort bra i de tre senaste matcherna även om vi sedan inte fick till det idag (lördag) tyvärr.

Du var känd för att sticka in näsan där det brinner, hur ska du få de andra att göra det?
– Det tycker jag ändå att vi har gjort de senaste matcherna men självförtroendet är inte på topp när man inte tar poängen och det är det hårda, dagliga jobbet, det är det vi måste göra kontinuerligt tills det börjar vända. Och när det gör det så får vi se. Vi har ändå, tycker jag, vunnit två av tre innan den här matchen och i den tredje var vi egentligen bättre än Linköping. Så intentionerna finns där och det positiva finns där, säger Rikard Franzén och fortsätter:

– Nu har vi drygt tre matcher som ska spelas på en vecka – så det är fortsätta jobba som gäller. Vi är där vi är och vi har inte fått poängen med oss, men det är en lång säsong kvar och det måste börja rulla vår väg någon gång. Men det är hårt jobb som gäller, det finns inget annat.

Det är sällan man ser någon komma i andravåg till exempel. Är det för att man är rädd för att tappa in puckar bakåt, eller varför?
– Nämen som idag – vi får rätt långa anfall på oss i egen zon och när det är dags för omställning – då är våra backar ganska trötta och måste åka och byta, då tar de det tillfället i akt och då får vi inte med andravågen. Men det har vi pratat om…

Men oftast är det ju bara forward där uppe sedan stannar två på mitten och två är där bak så det kommer ingen och hjälper till?
– Nej och det har kanske med självförtroende att göra också. Och när det börjar flyta på så kommer det av sig själv. Men självförtroende får du inte gratis utan du måste börja göra de rätta grejerna hela tiden som vi pratat om – lägga puckar på mål, trafik, och skapa det enkla, därifrån kan du bygga vidare.

Men trampa mot mål, behöver man verkligen självförtroende för att göra det?
– Nej, trampa på mot mål kan man göra men det behövs just för att fylla på och kanske hitta de där passningarna och de sakerna. Allt det hänger ihop så - ja.

Är de rädda för att det ska bli blottor bakåt eller?

– Det tror jag inte, det har vi pratat om att verkligen våga göra de här sakerna och jag tycker vi har gjort det de senaste matcherna men idag orkar vi inte riktigt tycker jag.

Inga kommentarer: