torsdag 19 december 2013

"De ska i första hand gå till att stärka sportorganisationen"

(FOTO JESPER ZERMAN)

AIK är i akut behov av pengar för att stärka den sportsliga organisationen. Nu gör man en nyemission, riktad till befintliga aktieägare som man hoppas ska inbringa 13,5 miljoner.

– Tanken är att stärka det egna kapitalet. Förra året förlorade vi pengar och det gör vi kanske i år också beroende på hur publiktillströmningen utvecklar sig, konstaterar Peter Birath, vd för AIK ishockey AB.

AIK ishockey AB går nu alltså ut med ett riktat erbjudande där de som redan äger aktier i bolaget ska kunna teckna skuldkonvertibler till ett värde av 13,5 miljoner kronor. Det innebär på lite mer vanlig svenska att man tar lån där lånet sedan omvandlas till aktier:

– Enkelt sett kan man säga att den som tecknar ett konvertibelt skuldebrev får ränta på det man har betalat in under tre år. Sedan omvandlas skuldebrevet till en aktie. Du lånar alltså ut pengar till AIK under tre år, istället för att ha dem på banken, och får 2,5 procents ränta på pengarna. Efter tre år konverteras skuldebrevet till en aktie om en kurs på 15 kronor per aktie. Man lånar alltså ut först men köper sedan en aktie i slutänden, förklarar Birath.

Emissionen är till en början riktad till de som 700 redan befintliga aktieägarna. AIK ishockey idrottsförening är i dagslägen största aktieägare och de pengar som kommer in går alltså till aktiebolaget AIK ishockey AB.

Om AIK ishockey idrottsförening kommer gå in i emissionen är något som föreningen själva bestämmer. Det kan låta lite rörigt men idrottsföreningen och aktiebolaget är två särskilda organisationen.

Skulle nyemissionen inte ge de intäkter som AIK ishockey AB hoppas kan det bli aktuellt att vända sig publikt, till allmänheten, men hur stor del av de konvertibla skuldebreven som tecknas i första vändan kommer inte vara klart förrän 31 januari då emissionstiden är slut.

Du pratar om att stärka eget kapital och organisationen, vart ska pengarna som ni får in gå till?
– De ska i första hand gå till att stärka sportorganisationen med en biträdande sportchef, en scout och även till en marknadschef för att få in mer intäkter på marknad, säger Peter Birath till bloggen.

Så det är inte pengar till nya spelare vi talar om i det här sammanhanget?
– Nej, utan det är att stärka sportorganisationen, det är jätteviktigt för att kunna göra en ordentlig satsning.

När kommer den göras om ni får in pengarna?
–  Det blir direkt och under våren.

Vad säger de befintliga aktieägare som ni har pratat med?
– Vi har talat med några av de största och de säger att de ska titta över det.
  
Och om ni inte får in de pengar ni hoppas?
 – Då får vi ta nästa beslut och då är det inte säkert att vi kan göra de satsningar som vi behöver göra.

Ekonomin just nu är i behov av förstärkning. AIK har visserligen höjt publiksnittet något men det har skett på bekostnad av en sänkning av biljettpriserna så intäkterna är fortsatt låga.

 – Vi ligger ett par miljoner efter vår budget, per idag. Vi får se hur det blir sedan, vi har ändå minst 12 hemmamatcher kvar. Jag hoppas det kommer publik, jag förstår inte varför det inte gör det.  Vi har ju över 100 000  AIK-fans, det är tråkigt att de inte kommer trots att vi försöker och gör allt vi kan, samt är enda Elitserielaget i Stockholm, säger Peter Birath.

Ja, Djurgården har ju faktiskt mer publik i HockeyAllsvenskan?
 – Ja, de har runt 4 000 säsongsbiljetter sålda tror jag, vi har runt 2 000 så de har en helt annan bas att stå på.

  

7 kommentarer:

shompa sa...

Jag är så trött på AIK.
Tyvärr är AIK min religion. Kommer alltid att vara trogen.

Sedan tidigt 1980 har jag varit på matcher. 3 generationer i min familj har varit med mig.

Varför har inte AIK mer folk på läktarna? Tex senaste AIK vs Brynäs matchen så fanns det 300-500 personer som inte sett på matcher regelbundet. Vad händer?
Jo, AIK divorna klappar ihop. Redan från uppvärmning såg man att de inte bryr sig.

De som var med mig på matchen sade: De kommer inte att gå på en AIK match inom överskådlig tid.

Det kommer ta många år innan AIK får chansen igen.

Tyvärr så kommer jag nog aldrig att uppleva ett SMguld i AIK. 30 år sedan sist...

Enda breven jag får från AIK som ständig medlem är tiggarbrev. Vet inte hur många tusen jag gett.

13 miljoner i nyemission? Dvs det är lönen för ca 6st Hockey spelare i allsvensk klass. Är det inte bättre att sparka spelarna och ta in juniorer i stället?

Finns det något annat yrke som man ägnar hela sitt liv åt och att man är så inkompetent som AIK? Jag mår illa när jag ser min biljett från AIK Brynäs. Ni är inte AIK. Ni spelar inte för märket. Ni har ingen stolthet.

NI är bara ute efter era 150K+ i månaden och ni bryr er inte om det är AIK eller IdiotIF som betalar er. Oavsett hur värdelösa ni är så räknar ni med jobb. Inget annat yrke skulle detta accepteras. Yrkar på utvisning till Djurgården.

Marie Hallman sa...

Hej shompa.
förstår din frustration.
Ibland kan även jag som reporter tycka att det är ett evigt tiggande om pengar, inte minst via speaker och jumbotron på matcherna.
Men om det är någon tröst så ska inget av de här pengarna gå till spelare. Det ska gå till att göra organisationen bättre.
Och när det gäller spelarna så lovar jag att de skämdes.
Jag har full förståelse för de fans som lackade ur och tror att spelarna skiter i det - men det gör de inte.
Nu är ju de här konvertiblerna dessutom riktade mot de som redan har aktier, så det är inget fans i allmänhet kan köpa än.
Skriver detta bara för att bemöta lite faktafel. Respekterar verkligen att folk är less men vill också påpeka att jag inte skriver för AIKs räkning utan för att jag gillar hockey och tycker det är kul att följa AIK DIF och SSK (men visst, vissa dagar alltså!!)

Anonym sa...

En supporter som inte klarar av sin enda uppgift som supporter att gå på matcherna. Det är inte Xbox vi pratar om här där man kan välja att "börja om matchen" när det går mindre bra DET ÄR LIVE = STENHÅRT ARBETE FRÅN TRÄNARE LEDARE KANSLIT PUBLIK KÄMPA SHOMPA !!! Vi behöver precis såna som dig och dina kompisar kom och kämpa !

blackyellow sa...

Marie;

konvertiblerna kommer givetvis inte att bli i närheten av fulltecknade av befintliga ägare. AIK IF tex äger väl drygt 25 % av aktierna och kommer inte att teckna konvertibler. Inte heller alla supportrar som köpt en liten symbolisk post och inte ens registrerat sig som aktieägare. Så jag tror inte en att man har en chans att ens komma upp i 50 % bland befintliga ägare. Vi får verkligen hoppas på att det finns andra som kan kliva in. Hur fördelaktig är konverteringskursen som man får konvertera till aktier med om tre år?

Marie Hallman sa...

anonym: word på den!

blackyellow: jag är också skeptisk till full täckning sedan får man ju inse att idrottsaktier så gott som aldrig är en bra investering om man tänker sig tjäna pengar. Kan vara en bra grej för klubben och därmed för den som vill stötta ekonomiskt men det är ju inget man sparar till pensionen med direkt. ;))

Anonym sa...

Välkommen till 24Hour Lån Tjänst

Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång ? Snabbt behöver pengar för att få ut av skulden ? Behöver pengar för expansion eller etablering av ett eget företag? Få ett lån från en av Storbritanniens ledande företag lån . 24Hour Lån Tjänsten är ett av de största säkrade lån företag i Storbritannien och vår vänliga och erfarna personal har möjlighet att behandla din ansökan snabbt och effektivt. Du får låna över en term 1-25 år och låna något belopp från £ 2000 till £ 50,000,000.00 för något ändamål .

Olika typer av lån som vi erbjuder är:

personliga lån
Kortfristiga lån
Skuldkonsolidering lån
Online lån
snabba lån
Lån Alla ändamål
Kredit termer
Dåliga krediter lån
Billiga lån
Negativa krediter lån
bostadslån
Bad kredit problem
Säkrade lån

Med en låg ränta på 3 % på alla delar av världen . Applikationen finns tillgänglig för sökande som är 18 år och äldre .

För mer information , vänligen kontakta via e-post : 24hourloanservice@gmail.com
Hälsningar
Larry Fox

Anonym sa...

Behöver du 100% Finans? Jag kan tjäna dina finansiella behov med mindre
Problemet med avkastning som är därför vi finansierar dig för bara 3%. vad du
omständigheter anställd själv, pensionär, har en dålig kreditvärdighet, vi
kan hjälpa till. Flexibel återbetalning under 3 till 20 years.Contact oss
på: jenniferrjohn536@gmail.com

1 Fullständigt namn: ............................
2 Kontakt Adress: .......................
3.Jumlah Lån behövs: ....................
4.Lån Varaktighet ...................
5. Direkt Telefonnummer: .................

Hälsningar,
Mrs.Istriyah Dawi.