torsdag 26 december 2013

"Det största ansvaret det ligger på våra axlar."

(En ledsen och besviken Jonas Liwing efter 1-3 mot Leksand. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ett nästintill fullt Globen. Bättre taggning kan man inte få. Men. AIK såg mest ut att vilja kliva av isen i första. Obegripligt såklart för både fans och även spelarna själva:

– Det finns väl inte så mycket positivt att säga. Vi kan inte ge publiken en match som glädjer dem utan jag tycker att vi är alldeles för dåliga från start, säger Jonas Liwing.


Det var två stukade lag som kom till matchen. Leksand hade tre raka förluster i baken och en jobbiga 4-18 i målskillnad på de tre matcherna. AIK kom i sin tur från en period som varit relativt bra, fram till pinsamma 1-8 mot Brynäs i sista matchen före juluppehållet.

Efter den kölhalningen och med 13 490 personer – majoriteten AIK-fans – på läktarna väntade sig alla ett supertaggat AIK men det var stirrigt, blekt och förvirrat i första. Uppryckning, reducering och bra press i andra och ett ganska spänt och tamt agerande i tredje. Så hur kunde det bli så här?

– Jag vet inte… om du med revansch syftar på Brynäsmatchen så tror jag ingen hade den i åtanke, det var ju nästan två veckor sedan vi spelade den. Jag tror mer att man förväntar sig att vi ska vara jävligt taggade när vi får spela inför ett fullsatt Globen men hela första perioden är… det är ingenting som stämmer.

Bryt ner det i speldelar, vad gör att det inte stämmer?
– Det är alltifrån att vi backar inte slår bra passningar från början och då sätter andra i problem, sedan får vi inte ner puckarna djupt. Vi har inga långa anfall, det blir rörigt i egen zon så det är mycket som ska rättas till. Jag kan inte hitta en enda positiv sak i första perioden.

Men ni kommer ut med bättre fart i andra, bättre press?
– Ja, andra är bättre. Vi har lite fler passningar som sitter där de ska…

Varför är det då så svårt ta det vidare i tredje där det åter blir status quo?
– Jag vet inte men Leksand spelar bra i sitt defensiva spel och de utnyttjar våra misstag både i andra och tredje. Vi ger dem frilägen och två mot ettor när vi rusar framåt. Det låser sig och jag vet inte varför men vi kommer aldrig till de där riktigt heta chanserna, konstaterar Jonas Liwing.

Att det var folkfest på Globen var såklart något även spelarna såg fram emot och som man brukar lyftas av. Nu var det spänt, i alla fall hade AIK-backen lite högre anspänningsnivå än vanligt (och enligt mig, Marie, såg hela laget ut att ha ström i klubban). Men.

– Nu kan jag inte tala för de andra men det är ju alltid kul att spela inför så mycket publik som möjligt!

Det borde vara en pepp?
– Ja absolut. Det är det.

Samtidigt ser det blekt ut. Som att ni inte vågar spela ut?
– Jag håller med!

Jag saknar den här spunken och jävlar anammat som ni hade förr!
– Ja den har inte funnits i lika många matcher nu. Den har funnits i några matcher…

Och då har ni ju vunnit?!
– Ja… men det är något vi måste hitta. Och det är inte så lätt. Man kan säga det varje dag att vi måste komma dit men det handlar om att var och en måste visa hjärta och gå ut och göra sitt allra bästa och kämpa för livet där ute. Vi har alldeles för få matcher där vi gör det som lag tycker jag.

Vad kan man göra som lag för att komma samman?
– Det är vi spelare som måste hjälpa varandra tror jag. Pusha på varandra på träning, på match, tränarna får väl också hjälpa till med det men framför allt så måste vi spelare hjälpa varandra med det, säger Jonas Liwing.

Det har blivit en del snack spelarna emellan efter matcherna den här säsongen. Det har varit tomma ögon och stängda dörrar och ledande spelare som har tagit till orda. Det var det den här gången också.

Ja, vi pratade lite, ville se om det var någon som ville säga något. Det var det men vad det stannar i omklädningsrummet.

Men även om du inte vill säga vad ni pratar om, känns det som det snacket kan ta er vidare då?  Man kan säga saker hundra gånger men det måste ju hända något också!
– Ja men det som sas är ju… jag hoppas så klart att det blir bra. Det man säger vill man att alla ska ta åt sig av. Vi har match om två dagar igen. Det är upp till oss att visa att vi vill vara med här nu och att vi inte har gett upp på något sätt, slår Jonas Liwing fast.

Men det finns de som tvivlar. Efter matchen krävde några supportrar att få prata med AIK-tränaren. Det blev ett snack med sportchefen Rudslätt istället. Men innan dess hann det stöd som hörts hela matchen bytas ut i slutminuten mot ”avgå Franzen”

– Det är tråkigt. Jag tycker att de höll igång hela matchen hur bra som helst, jag hörde knappt leksandsfansen och sedan… det är klart att de är besvikna och då försöker de ta ut sin ilska på någon och då är det väl lättast att skrika om tränaren än att skrika att 22 spelare ska avgå men jag tycker inte man ska skylla på Franzén. Det är vi på isen som inte kommer upp till den standard vi ska ha, säger Jonas Liwing.

Hur stort ansvar har Frasse tycker du?
– Det är klart att han och Mats (Lindgren) och Mats (Bäcklin) de har det ansvaret att de tar ut laget och göra oss matchförberedda. Sedan är det upp till oss vad vi gör på isen och om ett helt lag inte prestera under de första tjugo minuterna… då är det inte lätt att bänka en spelare, när man inte har någon att sätta in i stället. Man kan inte bänka allihop. Så de har ett ansvar men det största ansvaret det ligger på våra (spelarnas) axlar.

Vad säger du om stödet i övrigt under matchen?
– Det var fantastiskt. Det är alltid kul att spela på ett fullsatt Globen och det var ett tag sedan sist så vi är alla jätteglada för de som kom hit och stöttade oss idag!

Ska man hitta något positivt så var det att resultaten i andra matcher gick AIK:s väg om man ser till tabelläget. HV71 förlorade med 1-7 mot Linköping och Örebro tog bara en pinne mot Växjö.

AIK har nu samma poäng som tolvan Örebro men slipper jumboplatsen tack vare bättre målskillnad och kanske än viktigare, det är fortfarande bara två poäng upp till HV71 ovanför kvalstrecket. Att ha häng och inte bli avsågade känns minst sagt avgörande i det här läget. Så chansen att ta sig över finn säven om det ser mörkt ut:

– Ja det är ju 22 omgångar kvar och trepoängssystem så det är 66 poäng att spela om och förra säsongen låg vi väl femton poäng efter slutspelsplats med tio omgångar kvar och tog oss sånär dit så det finns hur mycket som helst att spela om och det börjar redan i övermorgon (läs lördag).
2 kommentarer:

Janne sa...

Du försökte iallafall att komma under huden på Liwing och få reda på vad som är fel men han kan såklart inte säga nåt så är det. Tack iallafall Marie

Marie Hallman sa...

Janne. Tack själv! Ibland känner man ju bara att... vad fan? Nu har de förlorat så mycket och alla vet vad som är fel men ändå blir det inte bättre. Så tack för den kommentaren, den uppskattas!!!!