lördag 28 december 2013

"Helst i första bytet vill man sätta in en bra tackling – sedan är man igång"

(Henrik Nyberg. FOTOWWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Djurgården nollade topplaget Västerås i sista matchen före jul uppehållet. Men när bottenlaget Almtuna kom på besök var det som vanligt – ett straffavgörande. Men nu får ni ursäkta. Jag är så jä….a trött på förluster var jag än vänder mig så vi tar och kollar på något kul istället.

Eller rättare sagt en väldigt kul spelare. I alla fall enligt min smak. Henrik Nyberg gjorde sin sjunde HockeyAllsvenska match för säsongen och får ni tråkigt någon match – titta då på nummer 26 i DIF.


Benen går som på en speedad Duracellkanin och allra bäst han är överallt där det smäller, gör ont och om det varken smäller eller gör ont så ser han själv till att det gör det.

– Det är mitt spel egentligen så varje gång jag gör en tackling eller täcker ett skott – det handlar inte bara om att göra det för min egen del utan det är för lagets skull också. Men det känns väldigt bra att göra det, för då känns det bra inombords även fast det gör ont.

Du får en energiboost av att sätta in tacklingar och ta skott?
– Ja jag får det! Det gör ont men det gör ju ont att spela hockey så det är bara härligt, säger Nyberg.

Låt oss ta ett exempel. Almtuna ligger på, Henrik Nyberg kastar sig hej vilt och täcker skott, han hoppar upp och skiter i att åka till båset och plåstra om blessyrerna. Han hänger med i resten av bytet och hinner både åka ner till andra sidan av rinken, gräva fram en puck till lagkamrat samt sätta in en propp.

Hade han inte tvingats byta under matcherna hade han förmodligen ångat på än.

– Ja men jag gillar att göra så där, det ger energi till laget! Sedan spelar jag alltid bättre när jag tacklar och täcker skott. Det ger mig en egen boost. Då spelar jag bättre. Det börjar alltid bra om jag får börja matchen med en tackling. Sedan spelar jag på den (energin jag får). Man hör publiken då får man energi av det.

Så du har som mål att börja varje match med en tackling? När ska den komma?
– Helst i första bytet, då vill man sätta in en bra tackling – sedan är man igång. Det är så jag kommer igång i varje match. Jag försöker ju fullfölja varje tackling men det boosten får jag om jag får in en tackling i början av matchen sedan spelar jag på det och fortsätter tacklas. Jag försöker tacklas i varje byte men man ska inte köra för att köra det bara utan man ska göra det för att få fördel med pucken.

Vad har du för förebilder när det gäller tacklingar är nästa fråga. Svaret gör ju att jag blir lite ställd.
– Daniel Brodin har ju spelat här förr så det är nog han!

Inget fel på Daniel men av alla?
– Ja och Ölvestad också.

Jag trodde du skulle säga Kronwall?
– Han är ju back?

Jo men han är rätt bra på att tacklas…
– Det är sant, han har riktigt justa tacklingar! Min dröm är att spela som han, men det kommer väl, svarar Henrik Nyberg med en väldigt glad uppsyn.

Skönaste tacklingen man kan göra? Lyssna här:
– Jag kommer hem i backhen (= backchecken), har jobbat hårt hem och så viker en kille in, jag tacklar honom, går upp och gör mål. Det är väl drömtacklingen egentligen, en tackling som vänder spelet!

Kan man annat än älska den attityden? Men så har Henrik Nyberg alltid gått sina egna vägar.

Förra säsongen styrde han kosan mot Kanada och Kelowna Rockets. Och en bit in i den här säsongen bestämde han sig – jag ska hem. Hem till Stockholm och hem till Djurgården. Så blev det.
  
– Det har varit riktigt roligt och skönt att få spela med Diffen och grabbarna här. De är justa och hjälper mig och tar hand om mig, det har varit riktigt roligt. Sedan har det varit lite tuffare med poängen men jag är ju inte en sån spelare som ska göra dem utan jag ska in och tacklas och sprida energi, säger han med ett brett leende.

Och det har gått helt okej även om det står 0+0 i poängprotokollet. Det är främst skapa och sprida energi som är hans grej. Sedan tar det ett tag att hitta rätt, några grejer skiljer sig åt:

– Man har ju lite mer egen tid med pucken i egen zon – det har man verkligen. Där borta fullföljer backarna och sådär men i det stora hela tycker jag att omställningen har gått bra.

På isen då?
– Jag har fått lära om lite regler, bland annat att man inte får sparka bak pucken vid tekning, vilket man fortfarande får göra i Nordamerika. Och de tar ju inte för lika många saker där borta heller. Det gör de ju inte. Fullföljer man tacklingar och går in på mål, det tar de inte lika mycket för därborta. De tar mer här än jag är van vid så det är lite skillnad, det är det. Det måste jag säga. Det var som ett läge där jag gick in på mål och försökte få in pucken, och domaren bara direkt, hörru en varning sedan är det utvisning. Det hade inte hänt där borta så… det är lite såna grejer, säger Henrik Nyberg.

Sedan var det ju matchen mot Almtuna. Strafförlusten, den andra den här säsongen, mot Uppsalalaget. Att någon är förbannad märks när det brakar till bakom Henrik Nyberg. Någon kastar, i ren ilska, ut en stor grej (såg inte vad men det lät kan jag lova) från tränarrummet bakom ryggen på oss som står strax utanför.

Så kan det vara. Moving on… tillbaka till den där matchen jag egentligen var så leeeeeess på.

Henrik Nyberg konstaterar bara när det brakar till bakom honom att:

– Oj!

Ibland är tränaren arg också?
– Ja, exakt… men det gäller att få ihop det och kriga på liksom, förr eller senare kommer det, så är det ju! Det gäller bara att hålla uppe en positiv energi hela tiden och försöka hjälpa grabbarna och peppa på dem. Ibland är det tufft, ibland går det bra liksom.

Vad tycker du om en sån här match? Det går ju bara inte för DIF att slå Almtuna känns det som?
Ja det blev lite tufft men jag tycker ändå att Almtuna gör det bra. Vi måste bara jobba på de där små detaljerna som vi tränar på hela tiden. Att komma in som en trea i mitten och såna grejer. Det är små detaljer som avgör men idag gör de en bra match.

 Och den här matchen?
– Första perioden tycker jag är riktigt bra med mycket fart och sådär, så det ser bra ut i första. Men sedan faller vi ner lite väl mycket och får mycket pk (numerära underlägen) och pp (power play) – vilket gör att vissa spelar mer och andra mindre och det gör att vissa blir kalla och vissa spelar lite för mycket egentligen så att de blir trötta, man tröttar liksom ut laget och det är en svår situation för laget när det blir sådär.

Mattias Guter skadade sig redan efter 33 sekunder efter en otäck smäll mot kortsargen?
– Ja det var en lite konstig situation. Det ser ut som att han (Alen Bibic) rycker tag lite i tröjan där… det är svårt att säga vad som händer… men han tappar balansen sedan vet jag inte vad han gjorde men det såg nästan ut att vara en volt rätt in i sargen. Det såg otäckt ut och jag hoppas det är bra med honom. Det såg lite otäckt ut.

Det kändes som ni kom av er lite?
– Ja det blir ju så. Allt ändras ju i både boxplay och powerplayformationerna. Han är ju viktig också, han har en stor roll i laget. Det blir skillnad, det blir det ju.

Mattias Guter fick, enligt Djurgårdens läkare, en svår hjärnskakning Och blir därmed borta minst en vecka. Det innebär mer speltid åt andra spelare, bland andra Henrik Nyberg.

Vad framtiden bär med sig vet han inte:

– Min plan är ju att spela här nu. Jag åkte hem från Kanada, min dröm var att spela där borta men jag kände att det var Djurgården som gällde efter att jag hade varit där ett tag. Jag saknade att spela här hemma och så, att få vara hemma med familj och så. Så det känns rätt att vara här med Djurgården. Sedan får vi se hur länge det blir. Tanken är ju det här året, sedan har jag ett optionsår så förhoppningsvis även nästa år. Jag ser fram emot det!

Vill du stanna nästa säsong också tror du?
– Ja, jag vill stanna och jag vill vända på det här skeppet. Det är tungt men vi har väl ändå fem vinster på de sju senaste tror jag. Det är ju helt okej sedan jag kom tillbaka. Och jag tycker att vi har positiv energi i båset, grabbarna är positiva. Det handlar inte om det utan det är bara jobba på de grunderna vi har. Att komma in tredje hög och alltid spela safe men ändå checka och gå på.

Inga kommentarer: