torsdag 5 december 2013

"Det var mest för att skaka om lite i laget"

(Dustin Johner efter två mål och två pinnar mot Asplöven. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var inte vackert men det gick. Den sex matcher långa förlustsviten bröts mot Asplöven och efteråt dånade ”Wake me up” med Avici på hög volym i omklädningsrummet. 

Samma låt som Djurgården spelade match efter match i början på säsongen men som inte har hörts av under den tunga förlustsviten. Så gissa om tonerna var efterlängtade:

– Absolut! Det var så länge sedan jag hörde den låten att jag nästan hade glömt bort orden! konstaterar Dustin Johner och fortsätter:

 – Men det var skönt, låten ger oss en bra känsla och positiv energi varje gång vi kan spela den. Då vet vi att vi har gjort ett bra jobb så… det svider att vi inte tog den där tredje poängen också men bara vetskapen om att vi vann och att vi kan känna att  vi är på väg tillbaka mot rätt väg är stort för oss.

Det finns de som tycker att 4-3 på övertid mot Asplöven inte är något att fira. Men ibland får man sätta saker i ett perspektiv. Efter sex tunga matcher när ingenting stämt och allt bara gått emot, emot, emot var det tungt värre för Djurgården när ett tillbakapressat Asplöven lyckades kontra in första målet.

Men Djurgården kom igen, en trea hängde i luften. Då kom nästa käftsmäll, 3-3 av Emil Lundberg med bara en och trettio kvar till den där efterlängtade segern vid full tid.

– Åh… alltså jag vet inte vad jag tänkte. Det var mer bara… men kom igen! Vad är det här?! Vi kommer få kriga oss ur detta, vi behöver en kämpaseger nu, vi måste bara få den och Nils fixade den till oss med ett fint mål på slutet så det var viktigt för oss.

Erat spel såg väldigt krampaktigt ut i första?
– Ja, det stämmer men vi har haft ett uppehåll på några dagar sedan senaste matchen (28 november mot Karlskrona borta). Vi har fått in lite nytt folk och har kastat om i alla kedjorna för att få igång laget och då tar det en liten stund innan man får allt att flyta och det fick vi efter ett tag. Till slut började vi vinna närkamper, fick fart på passningsspelet, fick ner pucken i deras zon och skapade många lägen – i dag igen – som vi kunde ha avgjort med och vunnit på. Så det finns mycket positivt att ta med sig från den här matchen, säger Dustin Johner.

Att han själv fick fart på målskyttet var en av de positiva sakerna. Kanadensaren gjorde tre mål i september, tre mål i oktober men bara ett i november – den 13/11. Så det var ett tag sedan.

Nu tryckte han först in 1-1 som gav ny energi till laget och gjorde även 3-2 på egen hand, med en liten fräckis:

Du kom rätt in från avbytarbåset?
– Ja jag hoppade in på isen, kom direkt från bänken – när vi var en man färre på isen och jag tror inte att deras spelare såg och förväntade sig att jag skulle dyka upp där. Så jag snodde helt enkelt åt mig pucken, kom en mot två och försökte bara skjuta pucken förbi backen där. Jag tror inte att deras målvakt såg pucken – jag såg väl inget jättebra läge heller utan det var ett sånt där mål där du bara drar i väg pucken och hoppas att den går in. Och det gjorde den! Jag har ju inte gjort mål på ett tag så det var skönt att få in två på samma kväll och få upp självförtroendet igen.

Vad hann du tänka i det läget?
– Det var mest bara att få pucken förbi utsidan av något av benskydden. Jag visste att blir det bara en liten lucka där så har jag stor chans att näta. Jag kör ofta det där skottet på träning och vet att har man tur och backen står i vägen för målvakten så blir han skymd, då går pucken in. Det var nog det som hände här.

Och vid första målet såg du överlycklig ut? Jublade som en galning?
– Ja men du vet, när de gjorde 0-1 så kände jag bara att vad fan. Vi behöver något positivt med oss nu. Vi tappade modet lite vid deras mål och jag ville mest skapa positiv energi åt laget. Sedan har jag inte gjort mål på länge och får man bara in en puck så höjs självförtroendet både hos skytten och hos laget - så när vi fick in 1-1 så höjde det energin hos allihop. Bara att få igång farten på vår nya kedja (där Markus Ljungh ersatts av Måns Krüger) var viktigt och det fick vi nu.

Men två poäng räcker inte, ni sitter riktigt i skiten fortfarande och nu måste poängen fortsätta plockas in?
– Ja, visst är det så. Men vi får ta det steg för steg. Vi har haft en svacka där inget gick vår väg i några matcher men vi har spelat bra i de senaste matcherna – utan att lyckas få in pucken i mål. Nu blev det fyra kassar och jag minns inte när vi hade det senast i en match? Så att vi får in fyra mål är något positivt vi tar med oss framåt och nu är det bara ösa på.

Hur ska ni hålla i det här då?
– Vi behöver spela med mer energi och mer positivt tänk. Vi fastnade lite i det negativa där ett tag, i några matcher. Killarna deppade och det var en del ”varför går det så tungt för just oss?” ”varför går det bara emot?” Det har huvuden som hängde och puckar som studsade emot men vi har tagit oss ur det, vi bygger positiva saker och har fått in mer energi i laget och det var det som låg bakom att vi åtminstone fick två poäng med oss i kväll, säger Dustin Johner och fortsätter:

– Sedan måste vi verkligen jobba på att behålla ledningen hela vägen ut och inte tappa den i slutminuterna. Vi måste börja ta treor men som ikväll – det är ingen idé att gräma sig över den tappade poängen utan vi får inse att det var en seger trots allt och jobba därifrån.

Och även om det har varit tungt så har en positiv känsla smugit sig in senaste veckan.

– Jag vet inte om det var någon särskild grej eller om det var vid något särskilt tillfälle som drog igång det sådär, utan det är mer så att vi har snackat om det i laget. Vi har sagt till varandra att grabbar, kom igen nu. Upp med huvudena – det är inte så att vi är ett dåligt lag, det har bara gått emot ett tag och när det går tungt så gäller det att hålla uppe huvudet och inte deppa ihop bara för att man inte har flytet och får studsarna med sig. Utan vi ska jobba hårt, då kommer det studsa rätt istället för fel, då kommer vi hamna i en positiv spiral, säger tvåmålsskytten och fortsätter:

– Vi kände redan mot Karlskrona att vi spelade bra nog för att göra mål och vinna. Då fick vi inte målen med oss men vi kände att vi hade gjort en bra match och det kändes redan i bussen på vägen hem att nu är vi på rätt väg, nu tar vi oss uppåt ur det här. Så det var ingen speciell händelse utan vi har tagit upp det i gruppen och alla har köpt det vi har kommit överens om. Det krävs ju att alla är med på tåget och med de här nya kedjorna så fick vi en positiv energi. Killar som Måns Krüger, som inte har haft så mycket speltid, klev fram idag och bidrog och visade vägen – det är sånt som gör skillnad.

Och visst var det ommöblerat. Nyförvärvet Henrik Nyberg debuterade mot Asplöven där lagledningen byggt om i alla fyra kedjorna:

– Vi har ju inte gjort några mål så det var mest för att få till en förändring, att skaka om lite i laget och framför allt att få ett bättre spel i fem mot fem. Vi fick in några pp-mål i dag men vi vill få in fler i fem mot fem och bara att man rör om lite ger ny energi till laget. När man sätter ihop nya kedjor så ger man de spelarna chansen att hitta varandra och det drar igång processer som får fart på laget och det krävs. Det funkade idag så det var ett bra steg framåt.

För några veckor sedan hade nog de flesta suckat över ännu ett kryss men nu uppskattade ni det på ett annat sätt?

– Ja absolut. Vi måste ta det för vad det är, det var en vinst och en bra början på att vända det här. Det är viktigt att glädjas åt det också och få med sig positiv energi ur det. Vi måste fortsätta så och bygga på glädjen och tillåta oss att le och vara glada åt en vinst oavsett hur den tas. Vi måste ta med oss det bra och bygga vidare på det. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid lika intressant med dina intervjuer, tack. Men: Johner är från Kanada och krüger ersatte väl Ljungh och inte sörensen?

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack! och ja du har helt rätt. jag blandade i hop Johner (kanadick) och Saviano (som ju är amerikan) och det ska vara Ljungh där i texten. Sörensen har ju spelat med Jocke och Guter. För trött i bollen (jag alltså ) Bra att du sa till, har ändrat!