lördag 20 september 2014

Femte raka förlusten för AIK

(AIK lade lite krokben på sig själva emellanåt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Femte raka förlusten för AIK och nu är det kört eller? Nej, jag tror inte det. Faktiskt.  Den här upplagan av AIK har en glöd som jag inte sett sedan AIK:s första år i SHL efter comebacken.

Ta den här matchen. En ganska jämn match – men i mitt tycke – med ett litet övertag spelmässigt för AIK.


Att man sedan är lite för stressade, lite för heta i sin vilda jakt på en kvittering i tredje och tappar kylan i avsluten och att man dessutom hamnar i underläge (2-3) tidigt i slutperioden på grund av ett idiotbyte kan förklaras med orutin.

Tredje hade precis börjat när tre av fem AIK:spelare åker för att byta, en fjärde åker åt andra hållet och kvar står Jonathan Andersson ensam – och utan chans att hindra Anton Wedin som plötsligt fick ett Moses moment. Ett sånt där – hav öppna dig och så blir det helt rent runtomkring honom. Det var bara ladda, skjuta och där kom 3-2. Anton Wedin är ju dessutom helt fel person att lämna helt fri med målvakten. 

På väg av isen efter matchen drog  Robin Kovacs av klubban i ren ilska. Bra. Eller okej. Man ska helst inte slå av klubban, de kostar pengar osv  ja ni vet. Men jag gillar känslorna han visar. Det var inte tal om att rycka på axlarna, inget likgiltigt ja ja nästa match utan det var så jävla helvetes förtvivlat arg, besviken och frustrerad.

Kovacs lär få 500 spänn i internböter för den avslagna klubban men kan han bara behålla revanschkänslan och bygga vidare på den så är det säkert värt en femhunka.

Det här gillar jag också, Victor Ekarvs tweet efter matchen. Inget gå och gömma sig utan kliva fram och ta ansvar. Bra!

Som sagt. Ingen är likgiltig i det här laget. Då kan det faktiskt vända. AIK må ha haft en riktig skitinledning på serien resultatmässigt och efter överkörning senast kunde man kanske befara lite hängskallar nu men icke. Det hedrar spelarna som blåser på med (ibland för) stor optimism. Men hellre ett lag (som nu) som spelar naivt med gasen i botten än ett gäng slokörade gamnackar som inte får något uträttat och strålar hopplöshet.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

**

Christian Engstrand hann bara vara på isen i  2.23 innanTimrå öppnade målskyttet. Anton Wedin lättade in en puck i slottet där Ludvig Nilsson tog emot och helt fri kunde öppna målskyttet. Var lite ”oj jäklar blir det en tung match till?” vibbar där men AIK repade sig snabbt.

**

Kvitteringen till 1-1 kom bara 34 sekunder efter Timrås mål. Starkt jobb vid kvitteringen av Christian Sandberg som åkte runt kassen och störtdök in framför mål samtidigt som Jacob Spångberg sköt ett skott in i slottet som ”Sampa” kunde trycka in samtidigt som han kastade sig fram.

***
AIKs uppspel när de hade power play i första var på tok för sega. Det gick säkert en 20-30 sekunder bara på att stå och ta burskydd och hänga bakom egen keeper. I numerärt överläge! Där finns något att jobba på.

**

Christian Sandberg hade inte gjort ett enda mål fram tills Timråmatchen. Nu störtdök han fram och tryckte in en finn passning från Spångberg (in i slottet) till 1-1 och störtade även på mål vid 2-1 där han tryckte in en retur. Mer sånt och mindre av de här fruktlösa försöken till finspel som gärna dyker upp vid till exempel pp.

**

Apropå på AIK:s PP. När Nylander kommer in på isen i pp så är det som att övriga i laget tar ett steg tillbaka och hoppas att han ska ta hand om allt. Till och med när han passar, så passar de direkt tillbaka fast det finns andra alternativ. Det är inte att använda Nyllet rätt i pp, finns lite att diskutera där med.

**

Tredje perioderna har – som väl ingen missat – varit AIKs akilleshäl. Den här gången var det som sagt ett idiotbyte som fällde Gnaget som sedan slet frenetiskt för att reparera misstaget. Där var ett antal lägen som borde ha gått in, där var kalabalik framför Timrås mål men jag tror en Timråspealre till slut lade sig på pucken, där var Marcus Jonssons skott i slutminuterna som det stod mål på men där Mika Norja fick ut ett skydd i vägen. Bara fortsätta trampa gasen i botten tror jag,  till slut måste det ju ge utdelning.


AIK-Timrå  2-3 (1-1, 1-1, 0-1)
Matchen: MMM
Målvakterna: Christian Engstrand, AIK, 80 % och Alexander Hamberg, AIK 87,50 %  samt Mika Norja, Timrå 93,55 %
Publiken: 2 502
Domare: David Bergman

BÄST I AIK
MMM Christian Sandberg, f
MM Victor Ekarv, f
M  Jacob Spångberg, b

BÄST I TIMRÅ: Ludvig Nilsson, f, Anton Wedin, f och Mika Norja, mv

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1  (2.23) Ludvig Nilsson (Anton Wedin)
1-1 (3.07) Cristian Sandberg (Jacob Spångberg, Fredrik Hynning)

ANDRA PERIODEN
2-1 (5.17) Christian Sandberg (Robin Kovacs)
2-2 (5.55) John Westin (Emil Berglund)

TREDJE PERIODEN
2-3 (3.15) Anton Wedin (André Hult, Ludvig Nilsson)

(FOTNOT. Statistiken här är den officiella men enligt Spångberg så ska han inte ha assist vid 1-1 däremot borde han ha fått en vid 2-1. )

SKOTTEN:  31-18  (10-4, 11-8, 10-6)

Övrig statistik hittar ni här: http://stats.swehockey.se/Game/Events/209310Inga kommentarer: