måndag 8 september 2014

"Han ville vara med i båset om två matcher sa han - men det blir nog tufft! "

(Peter Gradin fotad under försäsongen. Nu får han se AIK från sjuksängen ett tag istället. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV

AIK:s tränare Peter Gradin råkade i helgen ut för en svår olycka och kommer nu vara borta från båset i några veckor.

Detta efter att ha kört utför en kant med en åkgräsklippare, fått nyss nämnda gräsklippare över sig och i fallet brutit nyckelbenet och fjorton revben samt punkterat lungorna. Smärtorna är så klart enorma men:

– Han ringde till Rudslätt i morse och då ville han vara med i båset om två matcher sa han – men det blir nog tufft… konstaterar tränarkollegan Thomas Fröberg.


Olyckan inträffade i lördags när Gradin skulle inviga sin nyinköpta gräsklippare:

– Den gamla hade gått sönder. Nu skulle han ta hem den för dottern fyllde fyra år och han ville fira henne på kalas i lördags och då klippte han gräset samtidigt. Han har någon sorts dike där på tomten med fallhöjd på tre meter så det är tur i oturen att det inte gick ännu värre, konstaterar Fröberg.

Har du hunnit prata med honom?
– Nej men jag har pratat med hans fru Anna och han har ju ont givetvis. Det är fjorton revben som har gått på honom. Så han har ont, väldiga smärtor och går på smärtstillande. Men jag har inte pratat med honom personligen. Han har ringt till Rudslätt i morse och då ville han vara med i båset om två matcher sa han – men det blir nog tufft…

Samtidigt måste han haft änglavakt som inte krossade skallen och ryggen när han fick den där maskinen på sig i fallet?
– Ja så är det. Men det är klart att det gör ont ändå. De som bara haft ett nyckelbensbrott eller ett revben som gått av vet hur ont det gör, nu har han fjorton stycken revben som har gått plus nyckelbenet som är trasigt, säger Thomas Fröberg.

Rent praktiskt innebär olyckan att det blir lite förändringar i båset. Inte så jättestora förändringar dock då det redan var klart i fredags att förre AIK-forwarden David Engblom går in som backtränare i AIK.

– Ja, det var klart redan innan skadan att jag skulle matcha forwards och att Davva ska ha backsidan. Tanken är att Gradin ska vara lite övergripande tränare, ha en övergripande blick och gå runt i båset och ge lite tips och idéer till både spelarna. Han ska bidra med de sakerna han är duktiga på där, lite olika sekvenser och så där så just matchandet drabbas inte på det sättet, säger Fröberg.

Jag kan tänka mig att han med sin erfarenhet ska vara support till nykläckta tränaren Engblom?
– Ja det blir ju att han går både till mig och till Davva när det är så. Så han ska vara support till oss också kan man säga och när det blir power play så skulle han ha hand om det, eller han ska ha hand om det. Han har ju inte gått bort utan kommer nog tillbaka om en sex veckor tänker jag.

Vem tar den övergripande rollen nu när Gradin blir borta, blir det (sportchefen Daniel) Rudslätt?
– Ja det blir det väl, på hemmamatcherna i alla fall. Vi får se hur det ser ut på torsdag och så får vi ta ett nytt beslut efter den matchen på torsdag.

Men Gradin kommer säkert ligga i sjuksängen och coacha där framför tvn?
 Ja det gör han garanterat, ha, ha! Så är det säkert, han var ju eld och lågor här när vi åkte hem i lördags både han och jag. Så det ser jag fram emot. Vi klickade direkt när vi träffades, det har varit kanonbra.

Kan du tänka dig ha honom i telefonen i örat under matcherna till och med?
– Nej så gör vi inte utan han får komma med input efter matcherna istället. Vi kommer nog ha ett snack efter varje match, lite input då, tror jag. Så blir det nog, men inte under själva matchen. Det gör vi inte.

***
Edit: Några timmar efter att jag och Fröberg pratat ringde han till Gradin och lade sedan ut den här kommentaren på twitter: "Prata med Gradin idag. Han tyckte inte man skulle gnälla på småskador. 15 ben av och inge gnäll. Han vill vara med på torsdag. KRIGARE"

Alltså de här två AIK-tränarna är rätt sköna båda två.
***
AIK hockey har såklart skickat ut ett pressmeddelande i ärendet också. Där konstaterar sportchefen Daniel Rudslätt att:


– Det var en allvarlig olycka men jag har pratat med Peter i dag och läget är stabilt. Han är en fighter och vi hoppas så klart på ett snabbt tillfrisknande. Vi kommer inte stressa läkningsprocessen utan Peter ska nu få lugn och ro att bli frisk. /… / Om några dagar får vi veta mer om hur lång frånvaron blir.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas han snart är tillbaka , han är en fajter ! Hade tur i oturen trots de skador han fått . Kunde varit ännu värre . Är nog snart tillbaka! Hoppas de iallafall . Lite tankar till honom ,,, krya på dej ! Hoppas de proppar i dej smärtstillande !

Marie Hallman sa...

Anonym: ja det blir nog snarare stoppa honom från att komma tilbaka för tidigt. Han är för skön Gradin. Och vilken tur han hade som inte krossade rygg och skalle!!! Hade kunnat gå käpprätt åt skogen

Anonym sa...

Såg att T.Fröberg varit i kontakt med Gradin,,,han vill va med på torsdag ! Vilken optimist,, inget gnäll ! Behöver nog ta de lite lugnt efter den vurpan . Men finns viljan så är inget omöjligt ! Kommer säkert att ha ont länge,,, revbensfraktur ,,,mycke smärtsamt ! En riktigt go kämpe !

Pluggen sa...

Som sagts tidigare, han hade tur i oturen, hoppas att han är på benen snarast!

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja han är helt galen - på ett positivt sätt menar jag då. Känns som hans järnvilja borde kunna smitta av sig på spelarna. Blir inte minsta förvånad om karln sitter/står där på Hovet - om inte annat på läktaren på torsdag trots alla pajjade revben

Pluggen. Ja helvete. Kunde gått käpprätt, känns som han kommer på benen mycket fortare än någon kan ana nu.