måndag 8 september 2014

SHL regeländrar... inför situationsrum och nya rutiner för avstängningar

Det har varit på gång i ett par år och nu är det dags för videomåldomarna att lämna SHL-arenorna och SHL:s situationsrum att ta över.

Där ska nu oklara situationer tas upp och avgöras med hjälp av bilderna från C Mores sändningar. Enligt ett pressmeddelande är bilderna på arenan och i situationsrummet ”helt integrerat med C Mores sändningar och tekniken är utvecklad gemensamt”.


Domarna i arenan och måldomarna i situationsrummet får påkalla en videogranskning av samma skäl som tidigare, det vill säga de här åtta situationerna:

Puck över linjen
Flyttad målbur
Hög klubba
Spark
Pucken i mål med handen
Puck på domare in i mål
Puck över linjen i samband med period eller matchslut
Spelare i målgården.

En nyhet är dock att domarna kommer ha en TV-skärm i speakerbåset där de kan titta på bilderna samtidigt som de pratar med situationsrummet. Förr fick de ju inte se bilderna, egentligen inte ens på jumbotronen men det är klart att ibland såg de ju ändå. Och nu SKA de alltså titta på skärmen istället.

Utöver de situationer där mål eller ej diskuteras kommer även en person att jobba med det som kallas spelarnas säkerhet. Personen ska då fånga upp situationer i matcherna – dessa situationer ska sedan granskas av en referensgrupp där alla som ingår lämnar sin åsikt om vad som hänt.

Just nu kommer följande fyra personer att delta i referensgruppen:

Joackim Karlsson - 17 år som linjeman i SHL, 1 OS, 3 VM, linjemannaansvarig i SHL sedan 2013.  
Micke Sundlöv  -  260 matcher som målvakt i SHL, 1 OS guld, 1 SM guld, sportchef i Brynäs i 10 år. Jobbar nu som scout åt Winnipeg Jets
Mikael ”Musse” Håkansson - 808 matcher som forward i SHL, 1 SM guld och 40 A-landskamper
Anders Gozzi - 579 matcher som forward i SHL, 1 SM guld, sportchef i AIK i 10 år. Gör nu sin andra säsong som Europa scout åt Winnipeg Jets

Referensgruppens åsikter kommer ligga till grund för om en specifik händelse ska anmälas till disciplinnämnden eller inte.

SHL:s domarchef Peter Andersson bestämmer sedan i sista hand om situationen ska anmälas eller ej. 

Det man främst tittar på är händelser i en match som domarna där inte observerat eller har sett men inte har ansett ska anmälas.

Men domarna själva ska så klart fortsätta granska allt som händer under match och som ger matchstraff för att sedan anmäla om det rör sig om ett game penalty (endast matchen ut) eller ett match penalty (automatisk avstängning i en match + diskussion om eventuellt fler matcher)

Hockeyallsvenskan då? De kör på som tidigare med videomåldomare ute på matcherna, antar jag. Har inte hunnit kolla det men har inte hört något annat heller. Blir intressant att se vad som gäller sedan i kvalet om SHL-platserna men det får visa sig då.


Inga kommentarer: