måndag 1 december 2014

AIK ångar på, SSK trevar vidare

(FOTO JESPER ZERMAN)

Femte raka trepoängaren! Oj, AIK har verkligen växt och börjat ta för sig sedan nya tränarduon Peter Nordström och Micke Nylander tog över efter Gradin och Fröberg.

Ska villigt erkänna att jag blev helt paff när Nordströms namn fördes fram. Kände mig ytterst skeptisk. Att ”Norda” kan hockey var det ingen tvekan om, grymt bra spelare och enormt trevlig, alltid, att ha att göra med.


(FOTO JESPER ZERMAN)

Men vara grym spelare och supernajs som person går inte alltid hand i hand med att vara en bra tränare så ja, jag var skeptisk. Inte minst då Nordström inte hade erfarenhet av att vara tränare på den här nivån.

Nu har det gått sex matcher med en strafförlust följt av fem raka treor. Då kan man ju inte säga annat än att det har gått bra. Som det ser ut nu så var det fel av mig att vara skeptisk. Hjälmen av för Nordström.

 (FOTO JESPER ZERMAN)

Dock – AIK har en del att jobba på fortfarande. Bra första, svajig andra och svettigt som fan för målvakten i tredje är ett mönster som känns igen över hela säsongen. Även nu. Men det känns som att Nordström, Nylander och Engblom har lyckats plana de mest hissnande svängarna i AIKs berg och dalbana och fortsätter man så är mycket vunnet. Finns massor att ta fram i detta laget.

Och inte att förglömma. Micke Nylander har stor del i tränarframgången. Det har väl inte gått så värst bra för honom i höst på isen, det känns som att tiden kanske är på väg att rinna ifrån honom som spelare.

Men, jag har hela tiden tänkt att om han slutar så måste AIK ta in honom som tränare, som indiviuell coach framför allt till de yngre - som i alla lag han varit i – älskar att ta del av hans rutin och alla tips och tricks som bara han kan. Liksom viljan att träna, träna extra och jobba stenhårt. Där har han mycket att lära ut och det verkar ju funka bra så stanna i tränartröjan Micke!

***

 (FOTO JESPER ZERMAN)

SSK. Ja vad ska man säga?

Var lite för avvaktande i första (tycker jag) där AIK hade 10-2  skott efter första halvan av första perioden.

Blev sedan grundlurade vid AIK:s första mål, kom igen klart bättre i andra och kunde med lite bättre skärpa, lite tur (Sandberg räddade på mållinjen bakom Rahm) och en sämre målvakt (satan vad stabil Rahm är!) mycket väl ha gjort fler mål och vunnit matchen.

Men det kuggar inte i. Det är som att det haltar lite här och där och det verkar saknas både självförtroende och kemi i kedjorna.

 (FOTO JESPER ZERMAN)

Det är som att man inte kan bestämma sig riktigt för hur man ska spela eller så har man bestämt sig men Janne Karlsson har inte alla med sig. Det känns inte så från sidan sett i alla fall.

Det finns ansatser till bra spel men det finns en del –nä nu jävlar tar jag tag  det här själv – frustration också.

Och viljan att ta ett skott på obekvämt ställe… nja jag vet inte. När Joakim Hagelin gjorde 3-1-målet behövde han inte stånga sig blodig direkt. Han fick – helt utan uppvaktning – stå och lyfta in sin egen retur. Det ska ju bara inte få hända.

Ett lag i harmoni tar skott för varandra, kuggar i och om det hackar så tar man ännu ett skott på ett ännu mer obekvämt ställe för varandra. Det saknade jag nu.

Hur SSK ska få det att vända vet jag inte. SSK skickar spelare:  Idoff till Asplöven, Nolander till frysen men togs sedan tillbaka, ut åker nu i stället James Sixsmith, Alexander Larsson och Jesper Thörnberg.

(FOTO JESPER ZERMAN)

In kommer i stället ett par spelare från division ett – där har Jakob Karlsson åtminstone delvis visat att det kan funka. Men sedan ryktas det om Luciano Aquino. En spelare som inte gjorde så värst mycket väsen av sig i Färjestad. Är det han som ska rädda SSK och vända hissen uppåt? Jag tror inte det. Inte han ensam i alla fall.

Jag tror det måste komma en styrka och en vilja att ta skit för varandra inifrån gruppen stället. Lite så som spelarna AIK gör och har gjort för att vända den negativa trenden till något positivt.

 
 (FOTO JESPER ZERMAN)

AIK - SSK  3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
Matchen:  MMM
Målvakterna: Robin Rahm, AIK  och Tim Sandberg, SSK
Publik:  4 570
Domare:  David Bergman

BÄST I AIK   
MMM  Robin Rahm, mv
MM  Robin Kovacs, f och Christopher Bengtsson, f
Christian Sandberg, f

(FOTO JESPER ZERMAN)

BÄST I SSK: 
MMM  Tim Sandberg, mv
MM  Michal Gulasi, b, Robin Press, b
Oscar o Victor Ahlström, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0  (1.32) Daniel Olsson Trkulja (Joakim Hagelin) Spel 5 mot 4.

ANDRA PERIODEN
1-1 (12.22 ) Robin Press (Adam Hansen, Jesper Frödén)
2-1 (15.04) Christian Sandberg (Yared Hagos, Robin Kovacs)

TREDJE PERIODEN
3-1 (07.59) Joakim Hagelin (utan assist)
3-2 (15.33) Michal Gulasi (Robert Carlsson, Jonas Djupvik Lövlie)

(FOTO JESPER ZERMAN)

SKOTTEN I MATCHEN:  23-27  (12-7, 5-8, 6-12)

UTROPSTECKNET!
Christian Sandbergs insats som målvakt! Lyckas, ståendes bakom Robin Rahm, rädda pucken strax före mållinjen. Inte bara en utan två gånger! (Mer om det i intervjun)

FRÅGETECKNET?
Hur ska SSK hitta rätt?  Alltså… man gör en hel del bra, är inte utspelade sätt över hela matchen utan har en hel del att komma med. Men. Det spretar så in i h…..e. Det är svårt att hitta en sammanhållen linje i spelet, det känns (utan att veta om det stämmer) som det saknas en samsyn i hur man ska ta sig vidare framåt och uppåt  tabellen inom laget.

Citatet
”Jag vet inte men jag blir kvar här länge till hoppas jag”
(AIK-backen Oliver Kyllington svarar på en fråga från bloggen om hur länge han får – för Färjestad – vara kvar i Gnaget.)


Inga kommentarer: