tisdag 30 december 2014

SSK nollades nere i Ängelholm

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Jaha ja. SSK 4-2 mot Timrå hemma senast följdes av ... tja inte mycket. 0-4 mot Rögle är såklart inte okej.

Visst, Rögle är bra på mycket men 0-4? Så stor skillnad ska det inte behöva vara mellan lagen.


Nu såg jag inte matchen men enligt lokaltidningen Helsingborgs Dagblad - som inte brukar se mellan fingrarna när det gäller kritik mot hemmalaget - gjorde SSK en total plattmatch.

Man kan läsa om hur Rögle "satte fart direkt och dominerade fullständigt mot ett sömnigt Södertälje", hur "Rögles poängmakare inte behövde förta sig för att placera in 3-0 bakom en utlämnad Tim Sandberg" och om en avslutning av matchen  (för Rögle) som var en "transportsträcka mot tre viktiga hemmapoäng i toppstriden".

Rögle slog av lite på takten i tredje och då fick SSK några chanser men tja. Så här är det.
Nu såg jag inte just den här matchen, men att det går så väldigt upp och ner för Södertälje beror- tror jag- på att laget saknar en stabil grund att jobba utifrån.

Utifrån de matcher jag har sett innan och utifrån vad andra som sett SSK väldigt mycket (dessutom trovärdiga källor) så saknar SSK i princip helt ett grundspel. Det är dumpa pucken och jaga. På sin höjd. Mer försöka förstöra för motståndaren än att skapa och bryta mönster. De spelare som ändå försöker skapa får ytterst lite gehör eller uppmuntran för sitt agerande.

Stallordern verkar vara, gör inga misstag. Men grundlektion 1A i psykologi är att man aldrig ska sätta ett "inte" framför saker man vill förändra och hitta glädje i.

Skillnaden mellan "gör inte misstag nu" och"var noggranna, spela smart, värdera lägena" må låta akademisk men det är - mentalt - stor skillnad i att ha ett ständigt malande om att undvika misstag på repeat i skallen jämfört med ett positivt flöde av tankegångar om att  göra  försöka göra något bra, något rätt och ha mod och testa olika lösningar

Jag kollade in highlightsen i alla fall. Tycker ni det ser trångt ut runt något av målen? Nja. Nej. Det är generöst med ytor på väg in mot SSK-målet och det är för få i SSK-tröja som tar för sig framför motståndarnas mål. Varför? Nu gissar jag men jag tror ändå att tankegångar om att inte göra misstag ger änsliga spelare, ängsliga spelare håller sig gärna i någon mittzonsgegga istället för att utmana och forechecka hårt framåt. De håller sig på mitten för tänk om man inte hinner hem? Om man missar där?

Ängsliga spelare som har modet nertryckt i  "gör fan inga misstag nu" dyn, är tyvärr räddhågsna även framför eget mål. Man tar inte initiativen utifrån ryggmärgen, man lägger den där dyrbara blinkningen av en sekund som kan avgöra i hockey ,på att fundera kring om man åker rätt? Jag gör väl inga misstag nu?

Jag vet inte vad Janne Karlsson säger till sina spelare men av det jag har dels sett själv och dels hört från andra trovärdiga personer som har sett många fler SSK-matcher än vad jag har gjort så är det mer undvika misstag än att vara modig och själv sätta tonen för matchen som gäller.

Men man måste ha modet att ta risker i ishockey. Frågan är om SSK har det - som lag och en och en av spelarna - nu.

Nu vann ju SSK förra matchen, med 4-2 mot Timrå. Men är det några lag som är ännu mer hämmade över risken att göra misstag så är det väl bottenlag som just Timrå.

Man ska inte glömma att Timrå dessutom kastade försiktigheten överbord till slut och faktiskt hotade den segern. Man ställde en allvarlig fråga som det brukar heta i travsammanhang.

Då, senaste hemmatchen svarade SSK upp ganska bra ändå totalt sett och allt är  inte elände. Det är i grunden bra spelare, men varför de har så svårt att hitta rätt i spelet tror jag beror på att laget har ett otydligt - snudd på obefintligt - grundspel att luta sig emot.

Och det är just i matcher där det går emot som det här syns. Man ser det även i andra lag. Får ett ängsligt lag flyt och får med sig ett par mål, då växer man tillfälligt och släpper loss  men när det inte funkar, när man behöver luta sig mot en bra grund och den inte finns. Vad gör man då? Jo man blir ängslig, rädd för att göra misstag och så är man inne i ångestträsket igen.

För SSK:s del, som lag,  är det väl bara att släppa handbromsen nu. Spelarna måste lämna ängsligheten bakom sig, Janne Karlsson måste låta kreativa spelare rikta in sig på att bryta mönster istället för att spela med en knut av jag får inte göra bort mig någonstans i bakhuvudet.

Då kanske det går att nå en åttondeplats i alla fall i iden fortfarande enormt jämna HockeyAllsvenska Tabellen.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Marie.
Tränartrion har inte lyckats få till ett grundspel på 36 omgångar och det är uselt.
Tror att det t.o.m skulle bli bättre om spelarna tog över själva och struntade i tränartrion. Sämre kan det i alla fall inte bli.
Kanske saknas det en riktig Alfahane i truppen?

Minns hur det såg ut förra säsongen innan Andreas J kom. Tyvärr så är det en utopi att få en klon av honom

Hela cirkusen med kickade spelare inte att förglömma.

/Centh

Anonym sa...

Håller med dig Marie. Det är bara Mattias Beck som vågar sig in framför mål ibland och det gör han inte tillräckligt ofta.
Annars är det ett väldigt stillastående spel i anfallszon.
Önskar att alla ville kriga mer som Dala och Enga.
Kom igen Sport

Unknown sa...

Kört....ett lag i spillror...

Marie Hallman sa...

Centh Jo så kan jag också känna, spelarna kanske måste mopsa upp sig lite mer och gå emot det spelsystem som inte funkar nu. Har hänt förr genom åren...

Anonym: Handlar inte om att spelarna inte vågar, handlar om att de inte får spela ett mer offensivt spel. Hela speliden går ut på att inte göra misstag (ja så har han väl inte tänkt men så funkar det i praktiken) så fler skulle nog hitta på mer kreativa saker om spelet var upplagt å annat sätt.

Jouni: Lag i spillror, jo ja delvis men kört behöver det inte vara då det är sjukt jämnt men visst känns SHL långt borta

Jouni

Anonym sa...

Vad jag har hört så finns det noll förtroende från spelarna gentemot "tränaren" tydligen så är inte tränarna överens om spelstil men JK kör sitt race. Att man inte låter heta spelare spelare lira mer är också konstigt. Man kör på bröderna iskalla och att dom alltid spelar mest är för mig ett mysterium. Ante är tydligen populär men har inget att säga till om utan det är One man show vilket inte givit så bra resultat..... Ny tränare skulle räcka för att vända detta jag är helt övertygad, få in en kille som kan ge grabbarna självförtroende skulle få igång laget för kvalitén finns där men ingen vågar och alla ändringar gör att osäkerheten blir större. Bara några tankar från mig //Dan

Anonym sa...

Jk är för dyr att kicka