söndag 28 december 2014

Djurgårdens pp-explosion

(Alexander Fällström och Marcus Högström firar ett av DIFs fem mål mot Brynäs - ett av de tre som kom i pp dessutom. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Djurgårdens power play har inte varit något att hänga i julgranen under hösten. Och – låter sjukt när man säger det efter matchen mot Brynäs – men DIF är fortfarande näst sämst i ligan på spel i numerärt överläge. Om man enbart tittar till den totala statistiken så här långt.

Orsaken till det är just det svaga pp-spelet under hösten där det ett tag såg helt jävla omöjligt ut för DIF att göra mål i pp.


Tittar man bara på den totala statistiken har DIF skjutit 146 skott i pp – sjätte mest i ligan. Av dessa har 16 skott gått in – det ger en total procent om 14.55 %. Riktigt uselt, man ska ju ligga runt 20 % för att det ska vara godkänt och endast Luleå har varit sämre med sina 13.75 %

(Tellqvist var säker med plocken. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Detta kan även jämföras (låter också märkligt med söndagens match i minnet) med Brynäs pp, Gävlelaget har 24,75 i pp-procent, det är bäst i SHL.

Men tillbaka till Djurgården där något uppenbarligen har hänt de senaste matcherna. DIF har som nyss nämnt gjort totalt 16 pp-mål. Sex av dem målen (dvs 37,5 av Djurgårdens pp-mål) har kommit under de fem senaste matcherna.

 (Fällström och Sörensen FOTO JOHAN SAHLÉN)

Så här har det sett ut:
Färjestad: Förlust 2-3. DIF (Markus Nordlund) gör 1 av 2 spelmål i pp
Modo: Vinst 3-2 efter straffar. DIF (Micke Samuelsson) gör 1 av 2 spelmål i pp (blev ju även ett segermål i straffläggningen.)
Skellefteå: Förlust 2-3 efter straffar. DIF (Nicklas Heinerö) gör 1 av 2 spelmål i pp.
Leksand: Förlust 1-2, inget mål i pp
Brynäs: Vinst 5-2. DIF (Henrik Eriksson och Alexander Fällström x2) gör 3 av 5 spel mål i pp.

Som ni ser har sex av Djurgårdens elva spelmål gjorts i numerärt överläge under de fem senaste matcherna och visst det kan vara en slump men det ser inte så ut, varken statistiskt eller på isen.

(Mattias Nörstebö vs Micke Ahlén FOTO JOHAN SAHLÉN)

Där många lag (och även då DIF under hösten) åker runt, runt  och lägger mycket tid på att leta, leta, leta lägen hittar Djurgården nu lägen bums.

PP-spelet ser genomtänkt ut och det tog bara nio sekunder att  pp för att göra det första pp-målet, det tog sex sekunder i pp när det andra pp-målet gjordes och 15 sekunder i pp när det tredje pp-målet gjordes. Starkt. 

Kan DIF fortsätta så här så blir man ruggigt farliga framöver, numerära överlägen är ändå en viktigt och ofta avgörande detalj i ishockey.

Jag tog ett snack med både Fällström (två mål i pp i kväll) och Tony Zabel om pp-spelet. Ni hittar de här i inläggen ovan (om en liten stund).


DIF – BRYNÄS 5-2  (3-0, 1-1, 1-1)
Matchen:  MMM+
Målvakterna: Micke Tellqvist, DIF 90 % och Bernhard Starkbaum, Brynäs 86,11 %
Publik:  12 413
Domare:  Sören Persson och Marcus Linde

(Sörensen blev både hakad och fck fötterna undandragna men lyckas ändå hamna överst. FOTO JOHAN SAHLÉN)

BÄST I DIF
MMM  Marcus Sörensen, f
MM Alexander Fällström, f
M  Marcus Högström, b

BÄST I BRYNÄS:  Simon Bertilsson, b och Lukas Kilström, b

(Ett av Fällströms två mål. FOTO JOHAN SAHLÉN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (10.45) Henrik Eriksson (Sebastian Lauritzen, Micke Samuelsson) Spel 5 mot 4
2-0 (11.56) Marcus Sörensen (Jocke Eriksson)
3-0 (12.30) Alexander Fällström (Marcus Högström, Marcus Sörensen) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
4-0 (07.43) Alexander Fällström (Jocke Eriksson, Marcus Sörensen) Spel 5 mot 4
4-1 (17.13) Bill Sweatt (Tim Wallace, Daniel Brodin) Spel 5 mot 4

(Holmqvist firar att hans fina pass bakom ryggen gick fram och blev skott som blev mål.. FOTO JOHAN SAHLÉN)

TREDJE PERIODEN
5-1 (10.53) Henrik Eriksson (Micke Holmqvist, Mikael Ahlén)
5-2 (14.45) Jacob Blomqvist (Greg Scott, Anton Rödin)

SKOTTEN I MATCHEN:  36-20  (13-9, 12-5, 11-6)

(Sörensen FOTO JOHAN SAHLÉN)

UTROPSTECKNET!
Marcus Sörensen. Jag har sagt det förr och jag säger det så gärna om och om och om igen. Fan vad bra han är. Snabb har han alltid varit men nu är han så stark i kroppen också. Kolla inbrytningarna framför mål, hur han avstyr all uppvaktning med fart OCH styrka, hur han vårdar och vaktar pucken på ett sätt som kräver en stålmansstyrka i den – egentligen – tunna kroppen. Sörensen är allt annat än bitig men han är urstark i varje fiber ser det ut som i alla fall. Kom igen nu Mårts! Ta in Sören i landslaget.

FRÅGETECKNET?
Brynäs hemma och Brynäs borta är som två olika lag. Hemma kan de spela bra och vinna, borta är Gävlelaget så borta man kan bli just nu. Tio raka bortatorsk och inte ens nära vinst som det känns i någon av matcherna. Märkligt att det kan vara så enorm skillnad på hemma och bortaspel.


(Sörensen spelar med huvudet även om det ser lite huvudlöst ut här... FOTO JOHAN SAHLÉN)

Citatet
”Jag tränade i dag på riktigt för första gången på länge och det kändes bra. De andra gångerna har det blivit bakslag direkt, nu känns det, än så länge, ingenting. Jag kommer nog kunna spela innan säsongen är slut , tror jag”
(Djurgårdsbacken Daniel Fernholm satt hos DIF:s målvaktstränare under matchen och hade hopp om att den tuffa tiden med hjärnskakning börjar ta slut snart.)
Inga kommentarer: