torsdag 4 december 2014

Ny uddaförlust för SSK

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Uddaförlust mot AIK och uddaförlust mot Malmö. Uppförsbacke mot båda lagen redan från start. Man kan inte säga att SSK gör det lätt för sig direkt.

Att SSK-tränaren Janne Karlsson står efter matcherna och säger att han är nöjd och att SSK spelar bra trots förlusten har retat många SSK-fans. Men vad ska han säga?


Han kan ju inte stå media och såga sitt eget lag dag ut och dag in.  Är det något som måste upp så är det självförtroendet hos spelarna och lyfter knappast av att även tränaren tar fram motorsågen efter matcherna.

Det finns såklart massor med detaljer i spelet som kan och bör bli bättre. Men SSK:s spel just nu är också en sinnebild för risigt självförtroende.

Att man ligger inte bara något mål utan även ofta ett skär och en  passning efter  sitter inte i handleder och fötter, det sitter i  skallen.

Vad göra då? Byta tränare som AIK? Där blev det ju ett lyft. Men det blir det ganska sällan, i alla fall på längre sikt vid tränarbyten.

Jag tror det måste hända något i gruppen istället, bland spelarna.

Någon eller några som inte varit vana vid att ta till orda får nog ta och göra det. Inte för att dra en verbal hårtork genom omklädningsrummet utan för att inskärpa det enda som betyder något just nu – att spela enkelt. Så äckligt trist enkelt som det bara går.

Gå tillbaka till grunderna må låta som en klyscha men det är en sanning också.  Fuskbyggen rasar när det blåser och just nu, för dagen, är spelet lite av ett fuskbygge.  Det positiva är dock att SSK har fina grunder att falla tillbaka på.

Nu måste alla göra det också, inte bara säga det. Det måste vara slut på att ”bjuda på mål”. Det måste sättas mål där målet är att varenda byte ska vinnas, ett i taget. Varje närkamp, varje passning, varje beslut måste baseras på de där grunderna.

Lyckas SSK gneta in poäng så är tabellen tillräckligt jämn för att Sportklubben ska kunna ta sig upp ur bottenträsket. Gnetar man in känslan av att vi tar det här, byte för byte, närkamp för närkamp, passning för passning så kommer självförtroendet tillbaka.

Det måste byggas bit för bit och ja, det är ju en jäkla dum tid att behöva göra det nu men det finns inget annat.

Att sätta upp såna där vinna en grej åt gången mål är en gammal beprövad mental taktik som bland andra SSK har använt förr. Dags att ta tag i det i gruppen, säga det högt att så här gör vi, följa upp målen efter varje träning och match, stötta men också tjata hål i huvudet på de som inte håller sig till det.

Det kan gå, det är möjligt men som Janne Karlsson konstaterade på presskonferensen. Det måste ske NU.

**
Robin Press gjorde mål igen, hans tionde för säsongen. Victor Ahlström gjorde sin andra kasse för säsongen. Båda målen har lustigt nog kommit mot Malmö och Victor har sett piggare ut nu när brorsan är tillbaka. Senaste värvningen, Rikard Palmborg gjorde mål i sin andra match för klubben.


Allt är inte nattsvart trots att poängen uteblir och tabellen sett med SSK-ögon ser ut att stå på huvudet.

Inga kommentarer: