söndag 14 december 2014

"Det var en cheap call!"

(Domarna o supervisor Thorsbrink går igenom en tagen divingutvisning efter matchen. FOTO VIASAT

Ni vet hur det är. Domaren dömer och på läktaren och framför tv:n sitter en och annan och är fly förbannad. Spelarna kan lacka rätt bra också. Och mitt  i allt finns en övertygelse om att domarna bara skrattar åt kritiken, de håller varandra om ryggen och skiter i både fans och spelare.

Men så är det ju inte. Visst, det finns domare som har svårt att ta till sig kritik - precis som många andra i vilket jobb som helst. Men. Domarna jobbar på att bli bättre, varje dag och varje match de dömer.


De har supervisors som coachar - peppar och stöttar men också granskar domarnas arbete. Han för protokoll under machen och sätter betyg från 0-3 på såväl tagna utvisningar till missade dito.

Gör någon konsekvent fel ska det rättas till. Och gör någon fel i en match - inte alltid lätt att veta i en bedömningssport som hockey - då får de höra det.

Finns tveksamheter och olika åsikter kring ett domslut, då stöts och blöts det domslutet både under pauser och direkt efter match samt även senare i diskussioner domare emellan.

Bra tycker jag!

Jag hängde på domarsupervisorn (tillika domarbasen) Tomas Thorsbrink när han i sin tur granskade domartrion Patric Bjälkander – huvuddomare och Petter Norman & Örjan Åhlén linjemän under matchen mellan AIK och Timrå i tisdags.

Här kan ni se det repet:
http://www.viasatsport.se/nyheter/hockey/reportage-en-domares-vardag/

Inga kommentarer: