torsdag 4 december 2014

Almtuna bröt AIKs segersvit

 
(Viktor Ekarv. FOTO JESPER ZERMAN)

Fem raka vinster sedan var det tvärnit. Är det slut på det roliga för AIK? Nja, jag tror inte det. I dag var det två mindre bra perioder som fällde AIK, som fick ett snabbt reduceringsmål i tredje och sedan låg på som bålgetingar för att gå i kapp.

Nu gick det inte trots att AIK tidvis sköt och sköt och sköt på allt. Dock utan att få pucken i mål.

 
(Almtunas Alexander Sahlin var stor iimålet och båset...  FOTO JESPER ZERMAN)

Nu var Almtunas målvakt Alexander Sahlin överjävligt bra också. Stod rätt, hade blixtsnabb plock vid behov, läste spelet strålande, spred lugn och hade lite tur med ett par klockrena ribbträffar också.

Både Jordan Hendry och Theo Lennström hade varsitt stenhårt skott klockrent i ribban så att pucken studsade och for som en raket efter ribbträffarna. Och när Hendry fick på en till rökare kort därefter hade Sahlin en jättemagnet i plocken. Såg det ut som.  

Kanske var det lite övermod och ett där på följande för svårt spel som gjorde att AIK inte riktigt fick till skotten också. Krånglar man till det blir det sällan bra, rakt och enkelt är oftast det bästa och det dröjde till tredje innan AIK hittade rätt där och då var det som sagt en väldigt bra målvakt i vägen.

(Alexander Nylander, 16 år, debuterade i HockeyAllsvenskan och A-laget.. FOTO JESPER ZERMAN)

 Alexander Nylander 16 år fick göra debut. Spelade 1.13 i första perioden, 2.42 i andra perioden och 38 sekunder i sista. Det blev totalt sju byten (3-3-1) för nykomlingen. Han var med och högg bra och skapade chanser under den lilla tid han fick på sig. Starkt. Kommer säkert mera.

(Oliver Kylington tar för sig, med råge FOTO JESPER ZERMAN)

Oliver Kylington spelade 23,34. Tog sex skott. Hade ett par ”nu är jag så trött så jag går på knäna” pucktapp i slutminuten men det uppvägdes lätt av hans underbara inställning och hårda jobb på isen.

Han får stort förtroende i pp, helt rätt. Han skapar lägen, drar isär motståndarna, chansar (ibland helt fel men han vågar testa) och roligast av allt. När han tappat pucken och en Almtuna spelare ”bara” skulle lägga pucken i tomt mål till 3-1 i slutsekunderna åkte jättetalangen – trots tung mjölksyra – som en galning mot det egna målet, hann slänga sig och täcka pucken.

Många hade nog bara gett upp men här skulle Almtuna åtminstone inte få sig ett mål på hans bekostnad.

Det måste gillas! Och vem vet, i de här tajta tabellen kommer nog målskillnad bli viktig. Då kan det där vara ett avgörande agerande av Kylington.

(Almtuna gjorde två fina mål.  FOTO JESPER ZERMAN)

Christian Sandberg spelade 21.53, totalt 25 byten. Yared Hagos hade 18,56, totalt 24 byten. Sandberg vann sju av sina nio i tekningar. Hagos vann 11 av 17. Viktigt. Båda två gör ett grymt, uppoffrande jobb utan att få de stora rubrikerna. Starkt. Det är sånt som betyder mycket i längden.

 
(Daniel Olsson Trkulja öser på. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK - ALMTUNA -  (0-1, 0-1, 1-0)
Matchen:  MMM
Målvakterna: Robin Rahm, AIK 88,24 % och Alexander Sahlin, Almtuna 96,77 %
Publik: 3 065
Domare: Andreas Harnebring

BÄST I AIK
MMM Yared Hagos, f och Christian Sandberg, f
MM Oliver Kylington, b och Robin Rahm, mv
M Robin Kovacs, f, och Ryan McKiernan, b

BÄST I ALMTUNA:  Alexander Sahlin, mv och Phillip Bruggisser, b

(Viktor Ekarv trivs i hettan som Pär Mårts skulle ha sagt.... FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN                 
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (05.17) Linus Rotbakken (Phillip Bruggisser, Victor Rollin Carlsson)

ANDRA PERIODEN
0-2 (09.11) Patrik Norén (Phillip Bruggisser, Fredrik Vestberg) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
 1-2 (11.09) Daniel Olsson-Trkulja (Oliver Kylington, Dave Lindarv)

(Olsson Trkulja gjorde AIK:s enda mål. Han gjorde ett förra matchen med så målskytt två matcher i rad.. FOTO JESPER ZERMAN)

SKOTTEN I MATCHEN:  31-17  ( 9-6, 10-4, 12-7)

UTROPSTECKNET!
Alexander Sahlin! Jäklar vilken match han gjorde. Stod på huvudet och bjöd på några reptilsnabba plockar. Kul för Almtuna att ha både ”Honken” (just nu skadad och ej med på Hovet) och Sahlin att tillgå. Många har undrar hur  all världen Almtuna kan ligga i topp. Målvaktsduon är en viktig förklaring till det.

(Johan Andersson. FOTO JESPER ZERMAN)

FRÅGETECKNET?
Vinstsviten slut. Kan AIK bygga en ny med början på fredag, borta mot  Oskarshamn? Jag tror det. Kapaciteten finns i alla fall där. Bara inställningen och mentala orken som styr om det går eller inte.

Citatet
”Ingen aning. Jag kom hit så hängde den där på min plats. Men det var lite speciellt. Jag vill helst ha 92 när jag kommer upp  A-laget sedan”
(16-årige debutanten Alexander Nylander om varför han spelade i pappas tröjnummer. Materialaren Jocke Rösund sa sedan att det var det mest praktiska. Att övriga extratröjor var upptagna, lämpligt nog…)
Inga kommentarer: