söndag 7 december 2014

Djurgården behöver fler som bryter mönster

(Marcus Sörensen stod för underhållningen. FOTO JOHAN SALLÈN)

Två lag som backar hem och som lägger tyngdpunkt på defensiven. Vad får man då? Tja, inte den mest sprakande hockeymatch man har sett i alla fall.

Man kan ju se olika på det där så vi tar den positiva sidan först.


Djurgården gnetar till sig en poäng och man gör det med en trygg, fin och stabil defensiv. Visst, Milan Gulas 1-2 mål kom efter puckdräll av Markus Nordlund men sett över hela matchen spelare DIF bra försvarsspel.
Man står rätt, har bra positionsspel och får till en del bra inledningar på uppspelen också.

Det är sedan det mindre positiva kommer.

Man skulle kunna tro att Djurgårdens fina defensiv kombinerat med en som alltid storspelande Micke Tellqvist skulle ge utespelarna råg i ryggen att trampa på mer, ta fler initiativ och spela en bättre offensiv.

Jag tycker man - i  onödan - tappar bort den delen av spelet lite. Och förstår inte varför.

Man spelar safe så det blir stängt istället för kreativt framåt.

Och visst kan spela safe vara bra i många fall, speciellt om man möter en överlägsen motståndare men det gjorde inte Djurgården den här söndagen.

 (  FOTO JOHAN SALLÈN)

Djurgården mötte en motståndare som har haft det tungt, som ligger i botten och som …trumvirvel också spelar väldigt safe. Inte så mycket kreativt skapande i offensiven där heller. Med två lag som tar ut varandra  och spelar så jämt som man gör här så krävs endera ett misstag (som det av Nordlund vid Färjestads 1-2) eller någon som bryter mönster (som när Marcus Sörensen gjorde mål) för att bryta dödläget och vinna matchen vid full tid.

Nu blev det förlängning = 50-50 chans att vinna matchen i en 50-50 match spelmässigt. Rättvist möjligen men DIF behöver inte vara så rättvisa de behöver vara effektiva och de behöver bryta mönster för att få en ännu bättre offensiv. Fler än Sörensen måste vara den där irrationella mönsterbrytaren och kreatören.

DIF har gjort det bättre tidigare i höst i några matcher. Det borde gå hitta tillbaka dit igen.

Jag tycker det är synd att inte Robin Alvarez gör det. Han gjorde det för någon match sedan när han blev matchvinnare och har verkligen kvaliteterna för det. För att ta en av flera tänkbara mönsterbrytare. Spelare som Micke Samuelsson och Steve Saviano kan också räknas in där.

DIF har ju dessutom en liten joker i junioren, 18 årige Lukas Vejdemo som har fin koordination, fin teknik, snabba fötter och ett bra spelsinne. Nu var han inte med den här matchen och självklart ska han matchas in försiktigt men honom hade jag gärna sett lite mer av.

 
  (  FOTO JOHAN SALLÈN)

DIF- FÄRJESTAD 2-3 efter förlängning  (1-1, 0-1, 1-0, 0-1)
Matchen: MMM
Målvakterna: Mikael Tellqvist, DIF,  85,71 %  och Fredrik Pettersson – Wentzel, Färjestad 90%
Publik:  7 465
Domare: Pehr Claesson & Christoffer Karlsson

BÄST I DIF
MMM  Micke Tellqvist, mv
MM Marcus Sörensen, f
Markus Ljungh, f

BÄST I FÄRJESTAD:  Milan Gulas, f

 (  FOTO JOHAN SALLÈN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (04.49) Marcus Sörensen (Markus Ljungh, Micke Samuelsson)
1-1  (18.40) Ole Kristian Tollefsen (Rickard Wallin)

ANDRA PERIODEN
1-2  (18.21) Milan Gulas (utan assist)

TREDJE PERIODEN
 2-2 (02.52) Markus Nordlund (Markus Ljungh, Micke Samuelsson) Spel 5 mot 4

FÖRLÄNGNING
2-3 (00.34) Joakim Nygård (Ludwig Byström, Anssi Salmela)

SKOTTEN I MATCHEN:  20-21  (5-10, 10-8, 5-2, 0-1)

 (  FOTO JOHAN SALLÈN)

UTROPSTECKNET!
Marcus Sörensen! Klev av i början av matchen mot HV71Linköping den 25 november. Tillbaka nu efter tre matchers frånvaro med en fart och en intensitet som bara skrek ”satan vad jag är sugen på att spela”. Den enda i DIF som bryter mönster för närvarande.

FRÅGETECKNET?
Blir det en eller två Djurgårdsbackar som får åka till JVM? Truppen presenteras i morgon måndag. Andreas Englund borde ju komma med, så gott som given. Adam Ollas Mattsson ligger väl på gränsen. Svar kommer klockan 13.00 under måndagen.

 (  FOTO JOHAN SALLÈN)

Citatet:
”Anssi tog några varv i zonen, sedan lägger han pucken till ”Ludde”. Jag trodde han skulle skjuta men istället lägger han den snyggt över till mig. Det var bara att lägga in den”
(Färjestads Joakim Nygård berättar för C  More om segermålet, 34 sekunder in i förlängningen”)


Inga kommentarer: