tisdag 16 december 2014

Två tappade poäng och en tappad trygghet.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det har varit svårt att känna någon trygghet sa Christopher Aspeqvist häromdagen när vi pratade om hur det hade gått och varför han lämnar SSK.

Jag såg att några som hört det fnös åt det. Trygghet liksom.  Får man bra betalt  och håller på med elitidrott - då är det bara leverera liksom.


Fast så är det ju inte. Trygghet är aldrig fel. En bra lön ersätter aldrig känslor - som trygghet. Sedan får man inte förväxla trygghet med mättnad och lojhet.

Men trygghet, i den mening att det man ska göra sitter i ryggmärgen, att man inte behöver tänka utan bara kör. Att tanke och aktionen kommer samtidigt istället för att det ska gå någon nanosekund – sån är dyrbara i hockeymatcher – är ändå viktigt.

Nu var det kanske inte brist på trygghet som fällde SSK men lite typiskt är det väl ändå att  man i andra perioden kan jobba in 1-0 (Pär Edblom) och 2-0 (Jakob Karlsson) med två sekunders mellanrum.

Där borde Oskarshamn vara knäckta. Men icke. Tvärtom. Det blir en tändande gnista istället.

Det blir 1-2, 2-2. Sedan nytt ledningsmål av Jesper Frödén.  Och så en kvittering till av Oskarshamn Victor Svensson) sedan sköt Oskarshamn hem bonuspoängen också. Segerskytt – han vars efternamn alltid får mig att tänka på en profil i NBA. Ja Rodman ni vet.

Det jag försöker få fram är att det här svängiga till viss del i alla fall, beror på otrygghet. Tror jag. 
Sedan är det ju hockey… där är det oförutsägbara en bärande del i sporten. Men när det svajar som det gör nu  SSK: s spel då brukar det bero på två saker – antingen ungt lag eller otryggt lag. Känns som det senare i SSK nu då.

Janne Karlsson har med andra ord en del att jobba på nu under uppehållet. Laget har känts lite… splittrat på senare tid. Inte osams eller så utan mer splitrat. Folk ryker åt höger och vänster, det ramlar in nytt folk (som varit duktiga). Det blir en rörelse i gruppens hierarki som jag inte tror har satt sig än. 

Sånt påverkar också. Och den biten måste både SSK:s ledande spelare och Janne Karlsson jobba med nu.


Gruppens roller måste liksom sätta sig nu. Annars blir det för tufft detta. Tufft blir det ju hur som men med en tydligare rollfördelning borde spelet kunna ta kliv framåt. Kvaliteter finns ju men de får liksom inte ut riktigt. 

Inga kommentarer: