måndag 8 december 2014

JVM Krönika. "Kul trupp men jag saknar Kovacs"

(Robin Kovacs gasar ifrån Björklöven. FOTO JESPER ZERMAN/ARKIV)

JVM-truppen är uttagen! Ni har säkert läst om det lite här och där. Många fina spelare med (se hela truppen längst ner).

Men jag saknar några namn – Robin Kovacs, AIK, Dima Timashov, Quebec Remparts och backen Niklas Hansson, Rögle.


Just den sistnämnde är assisterande kapten i Rögle, drar ett tungt lass där både när det gäller att bidra på isen och i omklädningsrummet.

Hansson har spelat kvalserie med Rögle med allt vad det innebär och har varit en stark kugge i en och en halv säsong nu. Har erfarenhet så det räcker och blir över.

Saknar även Dima Timashov, som har dubbelt medborgarsskap  (Sverige/Ukraina) och som öser, verkligen öser in poäng i QMJHL, 48 pinnar (13+35) på 29 matcher så här långt.

Och så Robin Kovacs. Som toppar AIK:s interna skytteliga och är tvåa  den interna poängligan. Producerar  dag ut och dag in i en klubb där press från fans och media (samt braskande rubriker) är vardag och där kaos är granne med (organisationen) Gnaget.

Kovacs är mentalt stark, är avig och en som bryter mönster. Han har fin teknik, bra fart, ett enormt driv och tränar extra varje dag för att bli bättre än bäst.

Nämnde jag att han precis fyllt 18? Men spelar och uppträder (som den mediamänniska jag är och har noterat) moget mot både media, lagkamrater och tränare. Det är lätt att glömma hur ung han är.

Robin Kovacs sliter, jobbar och försöker alltid sprida gott humör, han utstrålar en enorm glädje på isen – syns och tar plats – på ett positivt sätt.

Jag fattar inte hur han inte kan vara med i truppen.

Vem han ska peta istället? Det kan säkert diskuteras och jag missunnar ingen av de uttagna en plats. Det är många fina spelare med och ska bli jättekul att följa men jag får lite Mika
Zibanejadvibbar över det här med Kovacs.

När ”Zibbe” var sjutton kunde hela SHL och inte minst Djurgårdspubliken se hur han blåste som en stormvind över isen och tog för sig helt ohejdat. Bra gick det också. ”Sjutton år, ja han är sjutton år” sjöng fansen efter matcherna där de serverats fin hockey gång på gång.

December 2010 kom han in lite på kanten i den stortrupp som sedan slogs om en biljett till JVM.  Han bjöds in lite med armbågen och nej. Zibanejad fick inte åka med till JVM den gången.

Obegripligt minns jag att jag tänkte då med.

Och när man såg hur han spelade den vintern, den våren och  har spelat framöver blev det än mer obegripligt.

Ett år senare togs han däremot ut till JVM 2012. Och sköt hem guldet.

Och visst, det kanske är lätt att sitta och fundera i efterhand men jag är säker på att han hade platsat det året han ratades också.

Lite som Kovacs nu. Men. AIK kan andas ut. Och Robin Kovacs kommer kämpa på och jobba  ännu hårdare. Han har alla chanser att bli en hjälte för AIK under vintern och våren.  Kommer utvecklas av det. Och har chansen om ett år igen.

Men det är lite synd att man inte tar med en sån spelare som kan sätta myror i huvudet på motståndarna för det gör han garanterat.

De som är med då?

Många fina spelare som sagt men här kommer några av mina allra mesta favvospelare i det här gänget:

Oliver Kylington, AIK.  Kreativ, orädd, hur mycket ork som helst. Galen vinnarskalle, tar risker men sliter som en tok för att reparera eventuella följder när risken inte går hem. Ser möjligheter man inte trodde fanns  spelet, spelar med självförtroende och pondus. Tar stor plats – med rätta.

Andreas Englund, DIF. STOR både på isen och i omklädningsrummet. En liksom självklar ledare som spelar lugnt, säkert men också med mod.

William Nylander, Modo. Herregud det spelsinnet och den tekniken!!!! Kommer dock få rejält med uppvaktning och kommer få slita hårt för att få utrymme för sitt spel.

Jens Lööke, Brynäs. Stark, envis, klok – både på och vid sidan av isen.  Har ett underbart spelsinne och hittar alltid luckor där man inte kunnat ana att de fanns. Enormt målmedveten, tävlar om allt. 17 år och kommer bli en grym spelare.

Adrian Kempe, Modo.  Jag gillar storebrorsan med. Adrian har allt det Mario har och så tio gånger mer på det. Lirare, kämpe –  alltid mitt i smeten och röjer. Rolig att se på.

Victor Olofsson, Modo.  Snabb som fan. Skjuter hårt. Modig i närkamperna. En sån som sticker ut ur mängden varje dag i veckan.


MÅLVAKTER:
Samuel Ward, Luleå/Asplöven
Linus Söderström, Djurgården/SSK
Jonas Johansson, Brynäs

BACKAR
Sebastian Aho, Skellefteå
William Lagesson, Dubuque Fighting Saints
Oliver Kylington, Färjestad/AIK
Robin Norell, DIF
Andreas Englund, DIF
Julius Bergman, London Knights
Gustav Forsling, LHC
Robert Hägg, Philadelpiha Flyers/ Lehigh Valley

FORWARDS
Jacob de la Rose, Montreal/ Hamilton
Anton Blidh, Frölunda
Victor Olofsson, Modo
Rasmus Asplund, Färjestad
William Nylander, Toronto/Modo
Oskar Lindblom, Brynäs
Lucas Wallmark, Luleå
Jens Lööke, Brynäs
Axel Holmström, Skellefteå
Christoffer Ehn, Frölunda
Anton Karlsson, Frölunda
Leon Bristedt, University of Minnesota
Adrian Kempe, Modo

(André Burakowsky, Washington. Om de släpper honom)

Inga kommentarer: