onsdag 25 september 2013

"De försöker bromsa in en i kassen"

(Danne Larsson tog 39 av 40 skott under spelet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Tung storförlust mot Skellefteå i lördags och en svidande förlust på straffar mot Linköping i måndags. Det är lätt att spela fastna i en nedåtgående spiral, men mot Brynäs bröts trenden då AIK vann på straffar.

– Det är klart att det är viktigt för fortsättningen och för stämningen i laget. Nu krigar vi på och tar de här poängen som behövs om vi ska vara med, säger Daniel Larsson och fortsätter:


– Det är jobbigt om man blir avhängd i början och missar man att vinna de här uddamålsmatcherna på grund eller slarv eller vad som helst så går det fort åt fel håll. Nu gör Brynäs en bra match, åker mycket skridsko och dumpar puck på oss. Vi får inte fast pucken, får inte så många långa anfall och såg väl lite extra stillastående ut på grund av hur de spelar.

AIK-målvakten fick slita rejält uppe i Gävle där Brynäs trummade på och skotten med totalt 40-20.

– Det blev mycket att göra där, ja, ha, ha. De hade 31 skott efter de två första perioderna. Och det är ju kul när man får röra pucken mycket men det blir lite väl svettigt när man spenderar så jättemycket tid i egen zon. Det blir jobbigt i längden men vi kom inte upp i spelet riktigt utan stod still samtidigt som de åkte mycket skridskor. Och eftersom vi var stillastående så fick de fast oss i våran zon. Vi blixtrade till lite då och då men blev tillbakatryckta mest hela tiden och fick verkligen kriga.

Larsson höll långa stunder kvar AIK i matchen – störst jubel väckte en plock i tredje:

– Vi går bort oss, tappar puck i hörnen så att Brynäs får komma två mot en, sedan spelar de över mot bortre stolpen – jag tycker över allt i sidled och tar pucken med plocken, berättar Larsson.

Han fick ju kliva av i tredje uppe i Skellefteå i helgen när AIK låg under med 1-5 och fick sedan öppna båsdörren mot Linköping i matchen efter. Och njöt desto mer av att spela nu mot Brynäs.

– Det var skönt att få göra en bra match idag sedan tycker jag att Hamberg gjorde en bra match senast (LHC) också. Och det är bra att Hamberg får stå lite han också. Vi har sagt redan tidigare att vi skulle byta (målvakter) och få igång honom också.

Men visst känns det som lite revansch att göra en sång här match i det här läget?
– Alltså det var skönt att göra en bra match men revansch blir lite fel att säga. Jag var inte dålig mot Skellefteå heller, då bytte vi för att vi var tvungna att göra något för att väcka laget. De målen som gick in då var inga billiga kassar heller. Så jag var missnöjd med förlusten men inte med mitt spel då.

Det krävdes tolv straffar för att få fram en segrare. Mattias Janmark gjorde mål på båda sina straffar, det avgjorde då Greg Scott var den ende i Brynäs som nätade och det endast en gång.

– Den straffen som Scott satte var bra men annars var ju deras straffar... sådär säger Danne Larsson med ett skratt.

Minst hälften av Brynäs straffläggare körde samma variant:

– De åker ganska långt fram, är nästan mitt i slottet där de bromsar in och står till och skjuter.  Tanken är väl att få keepern att tappa vinklarna men har man tålamod så vinner man den duellen. De försöker ju bromsa in en i kassen, så man ska backa tillbaka in i målet men stannar de så stannar jag och har full kontroll.

Så den varianten funkar inte så bra för någon?
– Nä inte så värst ofta i alla fall, ha, ha. 

Greg Scott, han som gjorde ett mål på dig i straffläggningen, då?
– Han pausade lite, började åka snabbt igen, tryckte in pucken lågt på plockhandsksidan. Jag hann inte stanna och kom lite fel, säger Larsson.

Och glödhete Mattias Janmark satte såklart sina straffar:

– Vid första glider han in och trycker in pucken mellan benen. Vid andra målet går han sidled och trycker in pucken över klubbhandsken och upp mot krysset. Det var fina straffar.

Inga kommentarer: