torsdag 12 september 2013

Nils Andersson: "Jag hoppas ingen märkte något"

(Nils Andersson, hann med ett mål, en assist och en frivolt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

För drygt ett år sedan kröp Brynäsbacken Simon Bertilsson ihop i en tackling som gav ett krossat knä och ett år av rehab. I den allsvenska premiären gjorde Trojas Hampus Gustafssons en liknande tackling – det slutade med endast en spektakulär luftfärd.

– Jag har gjort illa mig rejält när jag hoppar undan, så jag tänker att nu tar jag det med båda benen men då blev det ju en frivolt, konstaterar Nils Andersson.


Nu blev det inte bara en frivolt utan en sträckt dito som såg ut att höra hemma på cirkus eller gymnastik-VM. Med hockeyutrustning på.

– Ja det var jättefint, ha, ha. Jag måste ha sett helt sjuk ut! Men hur landade jag? Frågar Nils Andersson mig efteråt.

Jag försöker förklara med händerna. Så här – spikrak och raklång sedan pladask, en landning helt platt ner i isen! Men du kom upp fort!

– Ja det var fort upp, jag hoppas ingen märkte något...

Tappade du inte luften?
– Nej det kändes inte ens och jag ramlar så mycket så mycket så jag är van.

Var det en tackling eller en krock?
– En tackling tror jag. Och han kryper ihop, men han kryper inte ihop lika mycket som (Simon) Bertilsson gjorde så det tackade jag honom för efter matchen faktiskt. Det var bra att han inte kröp ihop mer. Han får ut det han vill av tacklingen ändå men skillnaden är att jag inte blir borta i ett år

Han du tänka att shit nu händer det igen?
– Nej, nej, det gick så fort, jag fattade ingenting. Jag fattade verkligen ingenting.

När inser du vad som hände?
– Det var först när domaren blåser av, det är knäpptyst i hallen och alla kollar på en. Då fattar man, säger Nils Andersson med ett stort leende.

Han inledde matchen, liksom hela Djurgården, på ett uselt sätt. Det var inte många rätt i spelet under första perioden av hemmalaget som försökte lira sig genom Trojas perfekt disciplinerade köttmur till försvar samtidigt som Troja köttade sig genom DIFs bristande defensiv och gjorde mål på de två bjudningar man fick av Djurgården.

(FOTO DANIEL PETTERSSON)

I andra perioden kunde man däremot ana en justering av Djurgårdens spel för att försöka hitta rätt i rollerna och vända matchen. Skotten i andra blev 19-2 (!) men perioden blev mållös. I tredje var det ett helt annat tryck och tänk hos både Andersson och lagkamraterna och efter bara 2.18 av tredje hittade Nils Andersson rätt:

– Det var jäkligt kul. Jag vet inte vad jag gör, men jag blundade och sköt väl. Pucken gick till höger. Jag skriker på Dustin och det är tur att han är kvick i tanken och lirar vidare pucken där. Jag trodde verkligen att han skulle gå på skott, han är en riktig målskytt men han släppte vidare den till mig och då hade han redan fått ner Bengtsberg (målvakten) så då var det bara att lyfta upp pucken. Så ah, den sitter bra men det är mycket tur att den hamnar där.

Sedan trampar du ner mot målet, går runt det, får in pucken i slottet och där blir det kvittering efter enorm kalabalik:

– Ja vi pratade mycket om att forwards skulle passa upp till backarna, för att de (Troja) sjunker ner väldigt mycket med sina ytterforwards men de vägrar ju att göra det så då var jag tvungen att åka ner och hämta pucken av Steve (Saviano) men sedan så försöker jag bara få in pucken. Jag får inte in den så särskilt bra och försöker bara lägga den i målgården och då är Dustin riktigt skicklig med både fötter och klubba och så trycker han in den på ett skickligt sätt, så det var fint.

(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Domaren gjorde två videogranskningar. Dömde bort målet efter första på grund av spark ”skenan var inte i isen”, hade en liten konferens med sina linjemän, tittar på videon en gång till och då döms det mål då pucken styrdes in via Dustin Johners klubbskaft:

Vad säger du om kaoset?
– Någon gång har jag varit med om att de tittar en gång till, men inte att de ändrar sig tror jag. Men det var så klockrent ju. Jag kände direkt att det var mål och ser hur pucken ändrar riktning när han slår på den. Jag trodde först att de hade sett fel när de dömde bort målet för jag tänkte att det där kan de bara inte missa, men… tydligen kunde de det. På jumbotronen såg det ju klockrent ut i alla fall.

Vad tycker du om att han ändrar sig?
– Ja, det är ju bra. Det var ju ett mål! Så det var tur. Jag hade inte varit särskilt glad om vi hade förlorat matchen på grund av det där. Så det var stort! Och jag tror att Troja kände det också, man ska kunna ändra sig om det blir fel. Jag hade köpt det om det hade varit tvärtom också.

Var ni fram och snackade med domaren?
– Jag tror det men jag tror det var linjemännen som såg det på jumbotronen och att det är de som sedan tar beslutet efter. De fattar väl att, om vi inte ändrar det här nu så kommer det bli ett väldigt ramaskri. Så det var nog därför.

Så det var linjemännen som fick honom att ändra sig?
– Ja det kändes så. De brukar slå dövörat till mot spelarna, så det måste ha varit en linjeman som snackade med honom.

Det krävdes dock en förlängning för att avgöra matchen. Med bara 34 sekunder kvar tryckte Mikael ”Brunken” Ahlén in segerpucken på det lag han lämnade i våras för att återvända till Djurgården.

Segervrålet säger nog det mesta om hans glädje över målet som var hans första för DIF i HockeyAllsvenskan och det andra totalt i svenska seriesammanhang (Elitserien och HockeyAllsvenskan).

– Ja det var ju som en saga att Ahlén fick avgöra. Tony slängde in honom där på slutet och det var ett genidrag. Han var nog sugen som fan på att göra målet och det var kul att han fick göra det. Han var ganska glad efter kan jag berätta… och jag tror det syntes också, säger Nils Andersson och spricker upp i ett stort leende,

Men det jag tänkte på, innan vändningen var att det såg ut som förra året. Ett lag som köttar av helvete, som ställer upp en köttmur och ni som spelat European Trophy är inte vana vid det. Var det så?
– Ja absolut och det kommer bli tufft i år.

Men i år ställde ni om fortare, förra året tog det några månader?
– Ja och det är nyckeln för jag tror att det kommer vara såna här matcher, såna målsnåla matcher där vi inte får hål på dem. Men det är de här 1-0 och 2-0 som vi släpper in och inte får släppa in. För står det 0-0 efter andra perioden och vi börjar pressa på, och vi tar bort de här enkla baklänges målen då, bryter vi ner dem. Det är när de får1-0 och 2-0 som de får lite luft.

Men jag tänker också att det är den här sjukan att man har spelat mot konstruktiva lag, så står man här och så är det annorlunda?
– Absolut men med det försvarsspel som vi har tränat på så ska vi kunna få bort det här. Det gäller bara att vi är ödmjuka. Vi har ett grundspel som gör att de inte ska kunna ta sig igenom. Vi har ju nollat lag som är betydligt skickligare än Troja så att, vi ska kunna hålla tätt där bak och vi gör ju två mål, då ska det räcka.

Ni vann skotten i andra perioden med 19-2, vad sa ni inför tredje?

– Vi kände att vi var bättre, sedan visste jag inte ens om de skotten förrän du säger det till mig nu så det visar väl att vi var fokuserade på uppgiften och det var därför vi vann. Vi brydde oss inte om att det var 19-2 i skott utan att vi gjorde mål utan vi koncentrerade oss på vår sak. Vi var väldigt fokuserade i andra och tredje perioden efter den dåliga inledningen i första. Det är det som gör att vi kommer tillbaka och vinner.

Inga kommentarer: