lördag 14 september 2013

Elitseriepremiär! Det här vill jag se i AIK...

(FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Seriepremiär nummer två idag! Dags för Elitserien (SHL) att dra igång verksamheten. Perfekt med två julaftnar på en vecka…

Vad väntar i AIKs paket då? Ska man tro de flesta tipparna i media så väntar en jumboplats och direktbiljett till kvalserien. Det begriper inte jag.


(Upp till bevis för Mark Hurtubise och Marcus Nilsson med flera. FOTO: HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

SÅ dåliga är inte AIK ens på pappret och så fantastiskt bra – att jumboplatsen har AIK skrivet på sig – är inte till exempel Leksand, Örebro, Brynäs, Frölunda eller Modo.

Jag avstod att göra en tippad tabell om HockeyAllsvenskan och gör samma sak här och tippar istället att AIK landar någonstans från plats 6 till 10.

Varför? För att jag tror AIK har hittat tillbaka till det lagspel man hade innan förra säsongens totala förvirring. Det kom in en tränare jag verkligen gillar som person, Perra är hur skön som helst, kan verkligen hockey – men. Han kunde inte sätta rollerna, kunde inte dra upp linjerna och det blev osäkerhet, vaga roller och i ett lag där alla spelar med hjärtat alldeles för mycket av ”jag får fixa det här själv då”.

Och fixa själv, det gör man inte om man inte råkar var typ Peter Foppa Forsberg som kan bära ett helt lag på sina axlar. Det fanns ingen i AIK som hade den förmågan, det blev för hafsigt, rörigt och självförtroendelöst spel.

 (Christopher Aspeqvist och Daniel Josefsson. FOTO: HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När Eldebrink kom in och drog upp linjer, delade ut roller och såg till att alla höll dem blev det bättre. Men det var på tok för sent för att ta igen allt det man hade tappat på första halvan av säsongen – även om det var sjukt nära att man tog en slutspelspelsplats ändå.

Tittar man på AIKs försäsong så kan det väcka oro att man inte lyckats vinna mot nykomlingar som Örebro och Leksand, att det såg mer än kämpigt ut mot finländska Espoo (matchen mot Skellefteå, torsk 1-3 såg jag inte). Vinsterna togs istället mot HockeyAllsvenska lag – VIK, Almtuna och SSK gånger två. Det imponerar inte, det är mer som det ska vara när man spelar i en högre liga.

Men. Jag tycker ändå att det funnits linjer och tydligare roller i AIKs spel nu på försäsongen. Det finns ett tänk att luta sig emot och som spelarna verkar köpa och jobba vidare mot även om det inte funkat precis för stunden och är det något AIK verkligen letat efter  så är det ett stabilt grundspel. Jag hoppas man har hittat, eller i alla fall är på väg dit nu.

Stämningen i laget verkar (alltid svårt att veta förrän det börjar gå emot på riktigt) vara tillbaka där den var de två första elitseriesäsongerna där det fanns en stor respekt för lagkamraterna och en vilja att spela för varandra istället för att i frustration göra allt själv.

Att AIK förstärkt senaste veckorna med uppenbart målfarlige Teemu Ramstedt (fyra mål på de två första matcherna, dock mot ett av skador försvagat SSK) och minst sagt store (193 cm långe och 102 kilo tunge) Brett Carson gör att många har ändrat sina jumbotips och lyft upp AIK. Det är lite skumt tycker jag. De två gör inte sex placeringars skillnad som jag såg att någon hade ändrat däremot tillför de givetvis välbehövlig spets och kommer säkert  (om de är skadefria) att tillföra både poäng och lyfta lite press från de övrigas axlar.

Nu verkar det kört för Carson med spel i premiären (pga sega byråkrater) men det ska bli kul att se Ramstedt i dag och se om han kan glänsa lika mycket mot HV71 som mot SSK.

(Björn Melin var bra på försäsongen, nu dags att leverera under säsong. FOTO: HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sedan vill jag se Mattias Janmark fortsätta utvecklas lika fint som förra vintern. Jag vill se twinsen o Melin ta en bra försäsong med sig in i serien och vara lika bra där som inför den, den här säsongen. Mark Hurtubise och Marcus Nilsson har också mycket mer att ta fram. Så  bring it on då!

AIKS SKYTTELIGA UNDER FÖRSÄSONGEN
Fyra mål:
Teemu Ramstedt
Tre mål:
Victor Ahlström, Oscar Ahlström, Mattias Janmark, Esa Pirnes.
Två mål:
Michael Lindqvist, Björn Melin, Marcus Nilsson.

Ett mål:
Christopher Aspeqvist, Dennis Nordström, Christian Sandberg

Inga kommentarer: