fredag 20 september 2013

Tony Zabel efter 0-2 mot VIK "Det är den där lilla kylan som saknas"

(Bra spel men inga mål. Då kom första förlusten för Djurgården. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Första förlusten i serien, andra trepoängsförlusten totalt på de tio matcher Djurgården spelat inklusive European Trophy på försäsongen. Är det slut på segertåget nu? Knappast.

Det här var en intensiv, aggressiv, underhållande och spelmässigt riktigt bra match. Två bra lag, där Västerås fick första målet och därmed en liten fördel mentalt och höll undan.


– Jag håller med. Jag tycker vi gör en lite trevande inledning men efter första powerbrejket tar vi tag i matchbilden och för matchen som vi vill göra, säger Tony Zabel.

Och fortsätter:

– Jag tycker vi är pigga rappa och får fast Västerås i anfallszon och tar bort deras spelalternativ på ett bra sätt.

Och så var det. Matchen stod egentligen och vägde speltiden ut. Västerås Jeremy Williams gjorde visserligen 1-0 framspelad av Luca Caputi knappt fyra minuter in i andra perioden. Men Djurgården hade bra chanser, hade bra spel och kunde lika gärna ha tagit kommandot.

– Ja jag tycker det är dels individuell skicklighet från deras kille som gör målet plus att vi inte gör mål i pp i dag. Vi har fyra, fem pp och då ska man ha minst ett mål med sig. Men när man jagar så tappar man lätt kylan ju längre tiden går. Man börjar skjuta i förstaläget istället för att passa och ta skott av den som har bäst läge. Man vill ju samtidigt att vi ska skjuta i förstaläget men inte till varje pris. Utan där tappar vi kylan, vi vill så gärna ha målet och är på gång hela tiden, säger Tony Zabel och fortsätter.

– Jag tycker vi äger matchen även i andra. Västerås är bra men vi kontrollerar matcher och har fantastiska lägen som när Nils (Andersson) har ett skott som tar på knoppen på (målvakten) Franssons klubba.

Och ska man hitta någon enskild punkt som avgör matchen så stavas skillnaden Jonas Fransson. Ingen skugga över Adam Reideborn, han gjorde en bra match, tog 20 av de 21 skott han fick på sig. (Sista målet – 2-0 av Luca Caputi - kom i tom kasse).

Men. Jonas Fransson var briljant i Västeråsmålet:

– Ja jag måste berömma Fransson – för även om vi gör det enkelt för honom – så är han bra och vinner matchen åt Västerås., säger Tony Zabel till bloggen.

I Viasats sändning konstaterade han även att Fransson ”stod på huvudet, händerna och fötterna”. Västeråsmålvakten var med andra ord lite överallt.

Inför tredje kunde man ju tänka sig att det skulle börja spreta i DIF, att det var dags för egna initiativ. Med andra ord det där spelet man ofta hamnade i förra säsongen av ren frustration. Men. Så var det inte. Tvärtom. Djurgården höll ihop spelet, letade en variation på spelidén men jobbade fram och utförde den samlat. Det lovar ju gott framöver även om det inte räckte här.

– I tredje gör vi det vi pratat om – vi varierar mellan både djupa och långa anfall och snabba och höga spelvändningar. Och just det fungerar utmärkt. Men det är den där lilla kylan som saknas. Hade vi fått 1-1 så hade tuppkammen växt och då är jag säker på att vi hade vunnit, säger Zabel.

Djurgården fick en straff också, tidigt i tredje efter att Steve Saviano dragits ner och där fanns ju verkligen läge att öka flåset i nacken på VIK. Men straffen, som lades av Mattias Guter funkade inte alls. Guter hamnade för långt åt sidan, fick inget bra läge och lästes lätt och rätt av Jonas Fransson.

Varför la inte Saviano straffen själv?
– För att jag tycker att Guter har varit en bra straffskytt. Vi har några stycken, Guter, Steve, Dustin (Johner) med flera. Jag valde Guter för att jag tycker han är en fantastisk målskytt men nästa gång får jag ta en annan. Det är ingen dålig straff utan han missar en dragning där och försökte nog göra samma (avgörande) variant som han satte mot TPS (i European Trophy).

Jag tycker det såg ut som att Fransson hängde med och läste straffen helt rätt där?
– Ja absolut. Men återigen. Hade vi fått in ett kvitteringsmål så hade vi vunnit sedan. Vi kändes tillräckligt bra i fem mot fem för att göra mål. Vi har straffen, vi har bra lägen i pp och även om vi inte följer spelidén helt så tror jag det blir lite för ivrigt när målet inte kommer. Då är det lätt att gå ifrån det man ska göra. Men fast vi förlorar så är jag stolt över och gillar det här laget. De kör, de krigar. Vi har bra moral, gör allt vi kan och försöker. Jag är stolt ändå över hur vi utför matchen.

 Djurgården har som sagt haft bra flyt ända sedan försäsongen och när allt rullar på är det lätt att spela hockey. Med första förlusten i serien noterad kommer så klart frågan – orkar man hålla uppe spelidén eller finns det risk för svacka nu? Det (risk för svacka) gör det inte menar Djurgårdstränaren.

– Jag ser inte en förlust – borta mot VIK - som en svacka. Västerås har ett bra lag, de har en hög målsättning, satsar på att gå upp i Elitserien och jag tycker vi är bättre än dem. Men hockey gör ut på att göra mål och de gör två. Då vinner de matchen. Men jag känner ingen oro för att vi förlorar eftersom sättet vi utför matchen på är bra.

Kan ni fortsätta hålla er till spelidén?
– Absolut. Vi gör det idag med, vi gör det bra men vi gör inte mål helt enkelt. Det är den lilla mentala grejen som avgör. Hade vi fått 1-1 så är jag övertygad om att vi hade vunnit sedan och det kändes ju längre matchen gick, att det lag som fick första målet skulle sitta i förarsätet och så blev det. Plus att VIK har Fransson som gör en fantastisk match och vinner den åt dem, säger Tony Zabel.

Och ska man leta ljuspunkter i förlusten så är det som sagt just det faktum att spelarna höll ihop spelet, avstod att dra iväg på egna lösningar och istället försökte hitta en gemensam lösning som känns mest tydlig.

– Ja, vi har olika spelvägar och kan hantera spelbilder på olika sätt, det innebär att funkar inte det ena så växlar vi till det andra och det blir jobbigt för motståndarna att veta vad ska vi göra nu, hur kommer de den här gången. Och då får vi energi, för att vi känner att det funkar, säger Zabel och fortsätter

– Börjar man tugga och köra för sig själv så får man inget tryck i spelet. Men vi hade bra tryck i dag – sedan saknar vi kylan när vi blir lite för ivriga. Men det är fullt förståeligt. Får man inte målet när man tycker man är spelförande då blir det lätt att man blir lite för ivrigt.

Men, förlust är förlust även om spelet är bra. Bara för DIF att styra upp på banan igen och första chansen kommer borta mot Almtuna på tisdag. Djurgården har tre bortamatcher på rad nu, för DIFs del lyckligtvis med två på nära avstånd (VIK ikväll fredag, Almtuna tisdag och sedan Mora på torsdag.)

Almtuna har förlorat sina första fyra matcher och lär gå stenhårt för en första seger. Djurgården får jaga sin första bortaseger för säsongenInga kommentarer: