lördag 7 september 2013

Marcus Ljungh: "Det är jätteviktigt att man gör just sin roll i matcherna."

(Markus Ljungh. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tydligare roller. Att alla verkligen tar den roll de har fått har gett vinster och självförtroende för Djurgården som nu är klara för European Trophys finalspel i december. Men det är inte bara resultaten som på en helt annan nivå än för ett år sedan.

– Alla vet sin roll, accepterar den och jobbar stenhårt utifrån den. Det är viktigt, säger Markus Ljungh.


Det var han som skickade Djurgården till European Trophy finalen med sitt andra mål under försäsongen. Men det var verkligen en lagseger, efter en imponerande vändning.

Första perioden blev jämn och mållös och när Djurgården gjorde 1-0 i pp i spel fem mot tre såg allt väldigt bra ut. Men det hann inte ens gå två minuter innan kvitteringen kom. Och en minut och tjugotre sekunder senare kom 2-1 för gästerna. Inget stämde.

Djurgården gick till paus och där konstaterade man i omklädningsrummet att:

– Vi sa att vi har chansen att göra succé av det här istället för att göra en halvsuccé. Det är så lite som skiljer, så vi ville verkligen vinna den här matchen och gav allt i tredje.

Det syntes. Djurgården inledde i spel fem mot fyra och efter 56 sekunder kom kvitteringen av Marcus Sörensen. När Markus Ljungh la pucken mellan benen på Johan Holmqvist 14.47 in i slutperioden tog gick luften ur Brynäs. Så vad hände som gjorde att DIF kom ut som ett helt nytt lag till tredje?
– Ja, det vete fan, säger Marcus Ljungh med ett skratt.

Men det var en mäktig vändning?
– Ja, vi kände väl att andra perioden inte var någon hit från våran sida. Jag tycker att vi förlorade alldeles för mycket närkamper som ska ge energi till oss, så vi ville ta tillbaka den här energin och vi hade ett bra läge i början (av tredje) och sätter dit den direkt så det gav ju energi till oss på en gång och jobbade därifrån hela tredje perioden. Så det var en jäkligt skön seger.

Surt i andra när de gör två snabba mål efter att ni nätat?
– Ja vi hade spelat bra tills vi gjorde mål (1-0) och spelade bra tills de gjorde mål (1-1 och 2-1) sedan vet jag inte vad som hände. De tog över, självklart är det surt när ett annat lag gör mål men vi måste läras oss att spela bra även efter det. Det gjorde vi inte i dag så det får vi jobba på, tycker jag.

Tappar man stinget?
– Vi såg trötta ut, vi hade ingen energi – samtidigt skapade de mycket och vi fick jobba i egen zon mycket och så. Så ah, de hade ett jäkla go och gjorde till slut 2-1

Det är inte första gången ni vänder så här heller under de här matcherna?
– Nä för vi har varit ganska starka i tredje perioden i alla matcher som vi har spelat och det är ett bra kvitto.

Du som var med förra året med Djurgården i European Trophy… vad är skillnaden nu och då? Ni hade ju ett mer namnkunnigt och på pappret bättre lag då men det gick inte alls men nu är ni i slutspel?
– Ja det är som du säger, vi hade ett mer namnkunnigt lag då men… det känns som att vi har ett lag nu som … där vi har rollerna och alla vet sin roll, accepterar den och jobbar stenhårt utifrån den.

Hade ni inte det förra året?
– Äh alltså inte lika mycket kan jag säga. Vi hade ett jättenamnkunnigt lag och man kanske la över det på de här rutinerade spelarna, att de skulle göra det liksom. Men som jag sa så känns det som att vi har en stark grupp i år. Vi har jobbat mycket med att få ihop sammanhållningen – det tror jag är en nyckel till att vinna matcher. Man vågar ställa krav på varandra. Och såna saker.

Är det lättare att ställa de kraven nu när de här gamla stofilerna inte är med?
– Nej, ha, ha, det tycker jag inte. Det var mer att… vi började ju bra förra året också med två vinster men sedan gick det utför. Och det är svårt att säga varför (det är skillnad). Det är svårt att säga alltför mycket om det nu på försäsongen.

Men man märker ju om det är skillnad på stämningen och hur man tar rollerna?
– Ja det håller jag med om, man ser det på rollerna och sedan så var det en press liksom. Djurgården i Allsvenskan. Vi skulle leverera från början liksom. Jag vet inte om det var där det låg…

Känner ni inte den pressen nu med?
– Nej, inte på samma sätt tycker jag…

Fast nu ökar pressen, nu när det har gått bra på försäsongen?
– Ja, ha, ha men vi har en trygghet i gruppen och vi jobbar stenhårt varje dag på träning och vi känner oss trygga i vårt grundspel och såna där grejer och det gäller att acceptera det. För vi ser ju att det går bra, vi vinner matcher och där har vi själva kvittot på att det är en bra gameplan, eller grundspel som vi har. Det är skönt att ha såna grejer att luta sig bak till när spelet inte fungerar jättebra. Så det är positivt.

När det stod klart att de fyra Djurgårdsikonerna Fredrik Bremberg, Kristofer Ottosson, Christian Eklund och Jimmie Ölvestad skulle sluta uppstod tomrum i lagbygget. Såna tomrum kan man antingen backa undan ifrån – och då går det käpprätt åt skogen – eller kliva in och ta plats i. Känslan efter försäsongen är att många velat fylla och även har fyllt de tomrummen.

Markus, är du en av dem som vågar ta för sig mer?
– Ja, det tycker jag. Jag tar för mig mer och Jocke (Eriksson) som är ny också, där har vi som en liten farsa i laget. Det är ett bra bollplank. Man kan luta sig mot honom om det är något och han har alltid kloka saker att säga i periodpauserna så Jocke är ett riktigt bra nyförvärv. Och jag tycker alla som har kommit hit – Huddingelirarna, alla juniorer som har kommit upp – alla jobbar stenhårt. Det är jättekul att se.

Du själv då?
– Det känns bra. Jag får förtroende av tränarna, det känns bra. Och jag försöker ge allt i varje träning och varje match för att bli en bättre hockeyspelare. Sedan har jag haft en bra försäsong, jag har tränat på jättebra, har utvecklat styrkan och kondition jättebra. Det är den biten man kan se nu i början på försäsongen. Och så spelar jag med två jättebra spelare…

Ah nu är vi där igen. Du lägger över att det gått bra på någon annan…
– Ja men vad ska jag säga?! Det känns bra, ha, ha.

Har du gjort något annorlunda under försäsongen eller sitter det i huvudet, handlar det om självförtroende som gör att du spelat bra?
– Det kan väl vara en bit. Självförtroende är en färskvara och det gäller att jobba positivt hela tiden för att få så bra självförtroende som möjligt och det håller jag med om – att det är på väg uppåt. Känns det som. Så det är jätteskönt att man är positiv i matcherna. Det är jätteviktigt att man gör just sin roll i matcherna. Det är jag som ska transportera puck i mittzon, sedan ska nordamerikanerna jobba på i anfallszon. Där kanske jag inte ska ha så mycket puck, utan jag ska göra min del i matchen. Och det känns bra hittills.

Hur ska ni hålla i det här? Nu när det dessutom blir en annan hockey, inte lika strukturerad i HockeyAllsvenskan.

– Ja men det är också en bra liga. Det blir mer fartfyllt med mycket skridskoåkning och så. Men det gäller att vi är ödmjuka från start. Nu när vi har gått så bra i European Trophy så tror jag att det är en viktig punkt -att vi är ödmjuka inför situationen. Och att jobba hårt, det tror jag på. Vi ska vara ödmjuka och jobba stenhårt, sedan tror jag vinsterna kommer. 

Inga kommentarer: