lördag 21 september 2013

"Regelboken borde vara likadan åt båda håll"

(FOTO JESPERZERMAN.SE)

Skellefteås tre sista mål (3-1, 4-1 och 5-1) var delikatesser. Fint spel i kombination med lamslagna AIK-utespelare. Det kan nog alla enas om. Men vad hände vid de två första målen? Där går meningarna isär. Och det är nu det ska bli intressant att se hur domarbasen Peter Andersson agerar.

Kommer han gå ut med en liten video plus förklaring eller är det bara suck it up, att det råder minst sagt delade meningar. Inte minst vid Skellefteås andra mål.


Det blev diskussioner även vid 1-0 – var det hög klubba eller inte? Domarna tog sig en titt på videon och dömde inte hög klubba och det känns korrekt, kan jag tycka så här sett i efterhand på de repriser som finns.

Nästa mål är desto mer intressant.

Det är en rörig situation framför mål. Jimme Ericsson hamnar på Daniel Larsson som går omkull och ligger på rygg inne i målet, med Ericsson fastnaglad på ena benskyddet. Larsson är satt ur spel och kan inte göra någon räddning. Där tror jag båda parter är eniga.

Det man inte kan enas om är hur Jimmie Ericsson hamnade på AIK-målvakten.

AIK menar med bestämdhet att Skellefteåforwarden slänger sig över Larsson. Skellefteå menar å sin sida att Ericsson blir knuffad i ryggen och därför landar på AIK-målvakten.

Så här sa AIK-tränaren Rikard Franzén på presskonferensen:
-Jag tycker att det är otroligt att det är så låg nivå på domarna just nu. Jag tycker inte att balansen riktigt finns där. För mig är det helt ofattbart att vi har fyra domare, vi har kameravinklar och kameror och vi kan inte göra rätt beslut vid deras 2-1 mål. Det är för mig fullständigt… (suck).

Franzén konstaterar även att
-Jimmie är i målgården och jag tycker inte han göra några försök att försvinna därifrån utan jag tycker tvärtom att han lägger sig på våran målvakt. De tycker väl att han blir inknuffad men vi som har sett Jimmie spela ett tag vet att han ofta befinner sig i de där situationerna och att han gör det jäkligt smart. För mig var det inte frågan om det var mål eller inte som de skulle ringa på utan jag tycker det är en solklar utvisning, en interference i såna fall.

Skellefteås tränare Stefan Klockare sa å sin sida att:
-Jag har inte samma bild som Rickard har, jag tycker deras back kommer i ryggen på Jimmie så att han ramlar.

Oavsett hur det gick till så skulle man ju nu vilja höra ett klargörande från domarbasen. Att domarna gick på Skellefteås linje (inknuffad och ej interference) har man ju förstått men det vore kul att se målkamerabilderna och höra hur man resonerade. Om målvakten ligger nitad i marken och inte kan röra sig, är det alltså ett okej mål? Och i så fall varför. Alltid intressant att höra svaren på de frågorna sedan får ni ta ställning var och en för sig.

Om det kommer ett statement vete fan. Det är ju upp till domarbasen att bestämma om och i så fall när man ska gå ut med ett statement och vad man då ska visa. Men ska man få en trovärdighet i det så vore det kul om de körde på och berättade vad dem såg som avgjorde situationen.

Om jag förstått Franzén och även övriga som jag pratat med som har sett matchen live så var det inte bara 2-1 målet som fick AIK ur balans.

Franzén säger själv på presskonferensen att:
-Jag tycker det är en jämn hockeymatch och jag tycker att regelboken borde vara likadan åt båda håll.

Och:
-Jag tycker inte vi fick chansen att spela fullt ut.

Samt:
-Det blir frustration i ett lag, man får inte ut det man kan egentligen.

Den situation som verkar ha stört flest AIK:are var väl när Fredrik Carlsson fick en crosschecking i ansiktet och istället för att få utvisning med sig åkte ut själv i två minuter. Sedan lackade han till och drog klubban i sargen och fick tio minuter till för missconduct. Sådärja.

Och oavsett vad man tycker om domsluten så är det AIKs och AIKs ledares uppgift att hålla ihop både skallar och lag även om man får domslut emot sig. Visst, AIK hade 1-1 efter ett oväntat mål av Fredrik Svensson och allt som händer vänder "momentum" som det numera kallas till Skellefteås fördel.

Och visst. Frustration och mental kollaps som följd är mänskligt men domslut som känns helt åt helvete är något man bara måste kunna hantera på den här nivån. Så där får AIK vara lite självkritiska och fundera på hur man ska agera nästa gång, för det kommer säkert fler. Bedömningarna är gjorda av människor då kan man inte förvänta sig exakt vetenskap tyvärr.

***

Brett Carsson gjorde föresten debut för AIK. Han fick 14.01 i istid, hade -1 och satte in en tackling.
Samt spelade i par med Derek Joslin.

***

En detalj som kom bort mitt i allt det andra var att defensive backen Fredrik Svenssons mål var hans första i AIK. Ever. Han gjorde inga mål under senaste sejouren utan gjorde endast en assist säsongen 2010/2011 och samt sju assist säsongen 2011/2012. Typiskt när man gör sitt första mål i klubben så spelar det ingen roll och märks inte ens på grund av allt annat jox!

****


MATCHFAKTA:
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (12.55) Erik Forsell (Jonas Frögren, Joakim Lindström)
2-0 (17.35) Fredrik Svensson (utan assist)
2-1 (19.26) Jimmie Ericsson (Oscar Möller, Joacim Lindström) Spel 5 mot 4.

ANDRA PERIODEN
3-1 (07.36) Jimmie Ericsson (Erik Forsell, Joakim Lindström)
4-1 (15.55) Pontus Petterström (Bud Holloway, Oscar Möller) Spel 5 mot 3.
5-1 (17.29) Oscar Möller (Pierre Edouard Bellemare, Bud Holloway) Spel 5 mot 4.

Skotten: 31-17 (8-5, 16-5, 7-7)


9 kommentarer:

Ubbe sa...

Men det mest horribla var hur 2-1-målet kunde godkännas med TVÅ SAIK-spelare i målgården. TVÅ stycken. Det är verkligen blindkäpp och skygglappar på domarna där. Hur ingen av de fyra plus videodomaren (helt tydligt partisk för hemmalaget) inte kan se det är ju en jätteskandal.

Målgården är målvaktens "hem". Där får inga motståndarspelare vara under några som helst förhållanden. Ni såg väl mot HV. Spelaren bara snuddar vid målgårdslinjen och målet blev bortdömt direkt. Nu har SAIK två spelare inne i målgården och det döms mål ändå. Skandal är bara förnamnet.

Marie Hallman sa...

Ubbe:
Sant men det är faktiskt lite ändrat numera, det ska till att målvakten hindras för att dömas interference i målgården. Men här blir ju målvakten definitivt störd... då väljer domarna att se det som att AIKspelare orsakat detta därav domslutet. Som kan diskuteras!

Ken sa...

Det är simpelt att förstå varför, om en försvarande spelare tacklar in en motståndare i sin egen målvakt så blåser domarna aldrig av, då får man stå sitt kast liksom. Fan vad det ska gnällas. Så trist med fanbloggar.

Anonym sa...

Läs regel 470 punkt 4;
Ett mål ska dömas om "En anfallande spelare blivit fysiskt hindrad av en försvarande spelare i avsikt att få den anfallande spelaren att bli kvar i målområdet och pucken
skulle gå i mål medan den hindrade spelaren fortfarande är kvar i målområdet, utom om enligt domarens uppfattning, anfallsspelaren haft tid
att ta sig ur målområdet"

Enough said!

För övrigt fick Carlsson 2+10, inte 2+2.
10:an var för "Abuse of Officials"

Anonym sa...

Ja, då var vi väl kvitt då, efter alla bortdömda mål på Hovet!

Palle sa...

Men nu var det ju så att Ericsson och den andra spelaren som var i målområdet inte ens gjorde några försök att ta sig därifrån. Kolla på reprisbilderna. Ericsson valde i stället att trycka hela sin kroppstyngd mot Larsson.

Nuff said.

Anonym sa...

Ericsson är en H**unge

Enough said.

Anonym sa...

Domaren förklarar
Efter matchen förklarade Christoffer Karlsson varför målet godkändes.
– I förstaläget vill vi givetvis kolla om pucken har gått över linjen, vilket vi kan konstatera att den har på bilderna. Sedan vill vi konstatera huruvida Jimmie Ericsson är inne i målområdet före pucken. Det är han inte, utan pucken är inne före Jimmie. Och den tredje situationen, huruvida han hindrar målvakten avsiktligt. Där kan vi konstatera att det är (Daniel) Josefsson som skickar in Jimmie över sin egen målvakt. Så länge vi har fått svar på de frågorna tycker vi att det är ett korrekt mål, säger Christoffer Karlsson.

Marie Hallman sa...

Man kan väl konstatera att AIK och Skellefteå hade olika åsikter om hur Jimmie hamnade på Larsson och om han låg kvar lite extra eller försökte ta sig därifrån.
Vem som tycker vad är väl rätt uppenbart.
Intressant diskussion blev det hur som helst.
Tack för era åsikter :))

(Men sluta med epitet som horunge. Inte ok oavsett vem det handlar om!)