lördag 28 september 2013

"Jag hörde hur de stod och vrålade mitt namn"

(Jonas Liwing. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Premiärmatchen mot HV71 var snäppet bättre spelmässigt men efter ett par tunga matcher kom nu säsongens första trepoängsvinst. Passande nog på Hovet, mot Örebro.

– Det är en väl genomförd match förutom första perioden men när vi tar ledningen i dag så håller vi det så det är kanon, säger Jonas Liwing.


Och det finns en poäng där. Spela bra är en sak, att hålla ihop det, hela matchen, och vinna vid full tid är en annan. AIK tappade ju en poäng mot HV i premiären, där man hade 4-2 men tappade till 4-4 i tredje och sedan vann på straffar. Härom veckan hände det igen – AIK hade 2-1 på LHC på hovet, men tappade till 2-2 i tredje i slutet av tredje perioden. Den här gången höll man matchen ut.

– Vi har pratat om att vi ska kunna stänga matchen på ett bättre sätt och det gör vi exceptionellt bra idag tycker jag. De kommer knappt åt några chanser alls i tredje perioden medan vi kämpar och sliter och ger allt för varandra. Åkningen sitter som den ska, vi ligger rätt i banan, vi är noggrannare med detaljer, det ligger en tredje gubbe högre upp kanske – det var en bra tredjeperiod som vi använde för att stänga matchen. Det är riktigt kul att se.

Jonas Liwing hade öppet mål redan tidigare i matchen men sköt utanför då så när han gjorde 3-1 på ett stenhårt direktskott 13.13 in i tredje förseglades matchen. Örebro försökte men kunde inte bryta isär AIKs spel samtidigt som Daniel Larsson spelade stabilt och säkert längst bak.

– Det var en bra träff så det var kul, ha, ha. Det är inte så mycket att säga (om skottet) men Frasse (Rikard Franzén, tränaren) sa innan matchen att vi har haft för lite avslut i power play så när jag fick pass av Esa tänkte jag bara att nu testar jag och det gick vägen.

(Oscar Ahlström jublar efter sitt första mål för säsongen. FOTO WWW.JESPER ZERMAN.SE)

Ni har haft lite tungt i pp och det gick sådär nu med?
– Ja, det har sett tungt ut, så pp är något vi har jobbat med och måste jobba ännu mer med. Vi har väl inte fått det riktigt att klicka än. Men det är viktigt att få igång det för pp är en spelform som avgör matcher.

Ni har svårt att få till ett pp-uppställ tycker jag?
– Ja, vi kan komma över blå, sedan tappar vi pucken så får vi åka ner och hämta den igen så det måste vi jobba ännu mer på.

När Liwing bombade in 3-2 gjorde han en hälsning upp mot VIP-hyllan där hans allra gladaste supportrar hälsade tillbaka:

(Liwing krutar på FOTO WWW.JESPER ZERMAN.SE)

– Det satt ett gäng sköna grabbar där som var här och tittade. Det var en 8-10 stycken och jag vet att de blev glada så jag passade på och peka på dem också, ha, ha. De är här och tittar i stort sett varje match och idag var de extra många. Det var kul och jag vet att de blir glada, så… de brukar sitta på vanliga läktaren annars men nu hörde jag hur de stod och vrålade mitt namn när jag kom ut på isen inför andra perioden så jag visste vad det var. Det var kul, de blev nog glada, säger Jonas Liwing.
Och om nu pp har kärvat lite i säsongsinledningen så har det gått desto bättre i boxplay med två gjorda mål i short hand samt 87,10 i boxplayprocent. Mot Örebro var Fredrik Hynning nära att sätta AIKs tredje mål i boxplay:

– Ja Hynning kom som en raket där men sedan fastnade pucken mellan benen på målvakten så det var synd.

Ni sticker ofta på mål i boxplay och det var nära ett tredje nu, ingår det i taktiken eller är det bara en slump?
– Det får du fråga Hynning eller Janmark som är forwards i boxen o. Det är de som sticker på de där, men de gör det bra. Det gäller att ta chansen när man får den och avväga när man väl ser en chans så man inte går bort sig. De gör det jättebra och jag tycker att boxplay spelet är jättebra överhuvudtaget.

För AIK har det varit en svängig vecka. Blytunga 1-5 mot Skellefteå byttes mot seger (3-2) på straffar mot Brynäs och nu en trea.

 Det är svårt att säga varför det blir sådär men det är hockey! Det går inte att förklara allt. Men vi har pratat om det som hände i Skellefteå och har enats om att vi får inte tappa fokus på det vi ska göra på isen. Alla kände nog samma sak och alla var delaktiga att skrika på domaren (i Skellefteå) men nu har alla skärpt till sig de här två senaste matcherna och har fokuserat på isen, det som händer där, och inte på domaren.

Nu gäller det för AIK att rida vidare på dem här vågen:


– Danne gör en kanonmatch igen och det här var en krigarseger. Vi har spelat många matcher på få dagar så det är klart att det gav energi till matchen idag. Varje trepoängsseger ger bättre humör i omklädningsrummet och nu ska vi vila i två dagar sedan är det bara komma tillbaka och jobba hårt igen. Vi har två träningar före nästa match då ska vi väl prata igenom lite saker sedan gäller det att leva på den här känslan och hoppas att vi kan ta med oss den glädjen och kämpainsatsen som vi gör idag, för den var kul.

Inga kommentarer: