fredag 6 september 2013

Mattias Janmark: "Det känns ganska tryggt i spelet"

(Janmark, Ramstedt och Melin hittade varandra direkt. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)

Vinst mot SSK i onsdags (4-0) och en ännu större vinst mot samma lag i kväll (fredag). AIK har fått en välbehövlig självförtroendebost inför premären på lördag. Men – Mattias Janmark nöjer sig inte med det.

– Det är klart att det är skönt att vinna två matcher innan premiären men vi vet att det kommer vara helt nya matcher med en helt annan intensitet och ett helt annat tempo, säger AIK-forwarden och fortsätter:


– Det kommer vara två helt olika matcher, två olika världar. Men jag hoppas att vi kan dra fördel av de här vinsterna och vara laget som är hetast på lördag mot HV71. För då blir det mycket tuffare.

 Janmark fick spela med nye finländaren Teemu Ramstedt (blev helt klar för spel i AIK kommande säsong, i natt) och Björn Melin. Kedjan var inblandad i det mesta. Ramstedt gjorde två mål samt hade tre assist motSSK (och är nu uppe på 4+3 på två matcher), Björn Melin gjorde ett mål och hade två assist, Mattias Janmark hade 1+1 i matchen.

– Det kändes bra, fast jag var lite halvseg. Men det funkade bra i spelet och det var bra att vi lyckades komma tillbaka efter att vi var lite sämre i andra perioden.

Halvseg?
– Ja jag var lite halvtrött innan kände jag men det kändes bra i spelet. Och det funkar bra mellan oss (i kedjan). I andra fick väl SSK ett mål och var lite bättre efter det, men det redde vi ut och drog ifrån i ledningen igen sedan så det vara bra gjort av oss.

Vad är det som gör att du, Melin och Ramstedt passat så bra ihop under de här två matcherna där ni varit i samma kedja?
– Jag vet inte och det är säkert lite tillfälligheter som gör att puckarna har trillat in. Man han (Teemu Ramstedt) hittar bra passningar och Björn (Melin) med. Båda kan avsluta och alla tre funkar bra ihop. Jag hoppas vi kan fortsätta så när serien börjar för då blir det säkert annorlunda matcher.

 Hur tycker du att försäsongen har varit annars då? För dig personligen?
– Först var det lite hackigt. Jag spelade två, tre matcher här och åkte sedan till landslaget så jag har väl inte hunnit spela så mycket. Men det var jättekul att vara med där borta (Czech Hockey Games) och det är skönt att spelet här (i AIK) har funkat bra.

Om du ser till hela lagets insats då – i de matcher där du har varit med, du har ju missat några på grund av Tre Kronor?
– Ja i de första matcherna så var det lite knackigt, det var många bra och många dåliga saker men det var inte så konstigt så är det på försäsong. De sista två matcherna har känts väldigt bra, jag hoppas vi kan jobba vidare på det vi har gjort i dem här matcherna. Vi har rett ut det mesta i vårat spel – känns det som men det kommer som sagt vara helt nya och annorlunda matcher i serien så det gäller att vi jobbar hårt på träningarna fram till premiären. Försäsong är ändå en sak och serien en annan – det vet vi om och det vet alla andra lag också.

Vad tycker du känns bra inför premiären?
– Att det känns ganska tryggt i spelet. Vi har haft mycket puck, ett bra anfallsspel och ett bra försvarsspel också uppenbarligen i och med att vi bara har släppt in ett mål. Det känns homogent.

Vad behöver ni jobba på inför premiären?
– Det är mycket! I vissa perioder i matcherna till exempel så behöver vi lugna ner oss och hitta tillbaka till ett bra försvarsspel och sedan måste vi förbättre det mesta till exempel uppspel och alla såna faser i spelet.

Det här blir din andra säsong i elitserien, hur bra är du nu jämfört med förra året vid den här tiden?
– Nja… det är klart att jag har en lite annan och mer framskjuten roll nu än vid den här tiden förra året men det gick bra sett över hela säsongen så jag vet inte om jag är så mycket bättre nu utan det gäller bara att jobba lika hårt som förra säsongen.

MATCHFAKTA SSK-AIK på Hovet, träningsmatch  1-7 (0-2, 1-1, 0-4)

FÖRSTA PERIODEN
0-1  (10.50) Teemu Ramstedt (Björn Melin)
0-2   (18.49) Oscar Ahlström (Mark Hurtubise)

ANDRA PERIODEN
1-2 (12.15) Fredric Andersson (Robin Press, Sebastian Idoff)
1-3 (17.05) Björn Melin (Mattias Janmark, Teemu Ramstedt)

TREDJE PERIODEN
1-4 (04.24) Teemu Ramstedt (Derek Joslin, Victor Ahlström)
1-5 (04.41) Mattias Janmark (Björn Melin, Teemu Ramstedt)
1-6 (11.30) Esa Pirnes (Derek Joslin, Christian Sandberg) Spel 5 mot 4
1-7 (17.00) Marcus Nilsson (Teemu Ramstedt)

Skotten: 21-27 (4-9, 7-6, 10-12)

Målvakterna: Sebastian Idoff , SSK, 74,07 % och Daniel Larsson, AIK, 95,24 %

AIK:S SKYTTELIGA UNDER FÖRSÄSONGEN

Fyra mål: Teemu Ramstedt
Tre mål: Victor Ahlström,  Oscar Ahlström, Mattias Janmark, Esa Pirnes
Två mål: Michael Lindqvist, Björn Melin, Marcus Nilsson.
Ett mål: Christopher Aspeqvist, Dennis Nordström, Christian SandbergInga kommentarer: