lördag 21 september 2013

"Exakt så känner man. Vad fan?!"

(Fredric Andersson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det syntes tydligt mot Karlskrona senast och det var tydligt även mot Timrå under lördagskvällen – SSK har svårt att få till samlade anfall och då blir det tungt att försöka föra matchen.

– Vi måste få in i skallarna på var och en att vi måste åka som en enhet över isen, konstaterar Fredric Andersson.


Det var lagkaptenen som såg till att skjuta hem bonuspoängen mot Timrå efter att SSK haft 2-0, tappat ledningen och sedan vunnit straffläggningen.

Straffen satte Andersson distinkt, bredvid plocken i den fjärde straffomgången. Innan dess hade Per Hallin inlett med att göra mål, Damien Fleury, Johan Porsberger sköt rakt på Mika Norja respektive Niklas Lundström.  Jesper Thörnberg försökte en dragning som inte gick hem, Oscar Johansson sköt rätt på Lundström, Linus Fröberg kvitterat och Andre Hult skjutit rätt på Lundström även han.

– Ja Thörna försökte finta, jag tyckte han hade den lite men han tappade pucken på slutet. Och sedan fick Fröberg in pucken under dämpen, det sa han redan innan att han skulle göra så det vart ju bra, säger Andersson med ett leende.

Men visst gnager den tappade poängen lite.

Vad tänker man efter att ha haft 2-0  en bit in i tredje sedan kommer 2-1, 2-2 och vad fan?
– Ja exakt så känner man. Vad fan?! Också. Man känner att vi vill ha tre och vi skulle ha haft tre men samtidigt så åker vi inte hem med lika hängiga huvuden som vi gjorde efter Moramatchen (där Mora vann straffläggningen). Utan nu är huvudena uppe, vi vann och fick med oss två poäng och vi fick jubla efter matchen. Det kommer vi ihåg på måndag.

På måndag måste det också in mer samlade anfall. De existerade inte mot Karlskrona och inte heller mot Timrå och att komma en och en funkar inte. Det blir enstaka lyckträffar men tar oftast tid, energi och ger frustration.

– Exakt. Det är ju det enda vi vill egentligen – att komma samlat och spendera tid i deras anfallszon, det är det vi tränar på. Och det var det som vi pratade om – speciellt – efter Karlskrona matchen – att oavsett vad det står, så kan vi inte hålla på och jobba en och en utan vi måste komma samlade och hjälpa varandra. Men det går lite upp och ner ibland. Vi måste tänka igenom vad vi måste förbättra och sedan verkligen göra det – på match. Vi måste få in i skallarna på var och en att vi måste åka som en enhet över isen.

Är det kommunikationen som inte funkar eller var brister det?
– Kommunikationen måste upp! Absolut, både på träning och match. Vi måste börja snacka mer med varandra, vi måste berätta var vi har varandra och vad som finns runtikring en. Det blir så oerhört mycket enklare då. Så det är en orsak till att vi inte kommer i samlade anfall så mycket. Men jag tror det är mest det här att sluta åka själva med pucken, vi måste passa, ta ny position och göra det svårt för motståndarna. Det är ju det. Det är fruktansvärt oskönt (för motståndarna) att försvara när nån får ta ny position, passa, ta ny position och snurra runt.

Litar man inte på att de andra ska finnas där eller?
– Nej så är det inte, men det är mer att man kommer stillastående till pucken, man har lite feltajming och då kan det bli jobbigt också. Man kan få mjölksyra rätt snabbt om man kommer fel till pucken en eller två gånger. Då är det ett krig och då är det byte.

Och då är det svårt att få flytet i spelet?
– Ja exakt så man måste få med sig det där från början, man måste få tajmingen i linan. Vi måste jobba tillsammans, upp och ner, hela tiden. Från början.

Första passen var sådär både senast och nu?
– Ja de kan bli bättre. För det är där det börjar. Förstapassen är ju starten på anfallen, speciellt när vi är i egen zon. Funkar inte det så måste man ner och ta ny fart, vilket tar kraft och sedan, blir det svårarer och svårare om man inte får det att funka direkt, säger Fredrik Andersson.

Lagkaptenen vill även se mer resolut spel. Första perioden var usel från båda lagens sida, det var trevande, avvaktande och inget vettigt spel någonstans egentligen förutom SSK:s 1-0 mål då Alexander Rindal plötsligt tog tag i pucken och på egen hand jobbade in ledningsmålet.

– Ja, vi sa att vi kan inte hålla på som vi gör och dutta med pucken utan vi måste lira mer rejält. Och det gör inget om man slår en icing, vi var tvungna att komma upp på den nivån. Sedan lyckas de ändå göra två baljor. Det var fruktansvärt irriterande på grund av att det blev lite likt Mora matchen och för att vi så gärna ville ha tre poäng.

Vid 2-2 står Norén och verkligen bombar in pucken, det kan inte vara lätt att ta den?
– Nej, de skjuter från förlängda mållinjen, det är svårt för vår keeper att göra något på returen där. Den åker rätt ut i banan och han (Norén) får stå och nästan skjuta ett straffslag där, skjuter stenhårt, bredvid stolpen. Så det… men vi måste få ut pucken tidigare. Vi måste behandla pucken bättre. Och har vi inget så måste vi börja lägga ut den.

 (Jubel efter avgörande straffen. FOTO RICHARD HIMBERG)

Nu har det ju bara spelats tre matcher för SSKs del. Och det finns ljus i mörkret också, förutom att man vände tillbaka matchen och tog två pinnar:

– Det som har varit bra är att vi är ett lag som jobbar hårt. Alla grabbar sätter laget före jaget och det är viktigt med såna killar. Sedan så måste man göra rätt saker. Man kan ha hjärtat på rätt ställe men man kan ha huvudet på rätt ställe också. Vi måste använda huvudet lite mer tycker jag, ha, ha,

Ni har Mario Valery Trabucco (uttänjt ledband), Jay Gregoire (klämd disk) och Fredrik Sonntag, på skadelistan. Hur mycket inverkar det på spelet?

– Det är klart vi vill ha tillbaka dem. De är kreativa spelare. Jason gjorde många mål på försäsongen, Mario – såg vi innan han vart skadad – är skicklig och kan bli viktigt i powerplay, i både fem mot tre och fem mot fyra. Sedan får vi inte glömma Sonntag, han är en hård och stabil back som vi saknar nu i egen zon. Får vi tillbaka de tre så får vi lite mer tyngd i laget och lite mer bredd. Nu tycker jag att vår fjärdeline gör det riktigt bra i den här matchen, men det är inte så lätt att sitta några byten och komma in med kalla ben. Så de pumpar på bra men man får in lite mer bredd i truppen om de andra kommer tillbaka.

2 kommentarer:

Johan sa...

Fröden är skadad, Fröberg ska det vara...

Marie Hallman sa...

Johan: Sorry! Ska ändra,bra att du sa till!