lördag 14 september 2013

Hamberg: "Vi krigar verkligen"

(Alexander Hamberg. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sent inhopp, insläppt baklängesmål efter sex sekunder men sedan hjälte i straffläggningen. Alexander Hamberg fick några svettiga minuter i AIK-kassen:

– Huvudsaken är att vi vinner. Sedan är det bara att gå in och köra. Det är inte så mycket att tänka på under en straffläggning, utan det är bara att fokusera på pucken och se var den tar vägen någonstans, konstaterar Alexander Hamberg.


(Båsdörrsvakt fram till 19.33 i tredje. FOTO: WWW.JESTERZERMAN.SE)

AIK var i 4-3 ledning med 27 sekunder kvar till full tid. Då tvingades Daniel Larsson att bryta på grund av kramp. In kom Alexander Hamberg och fick en tung start med insläppt mål bakåt och kvittering 4-4 efter bara sex spelade sekunder:

– Straffarna var väl godkänt men annars är det lite oturligt. Det är lite flipperspel framför kassen (vid 4-4 målet), sedan får han en jättebra pass som han trycker dit. Jag tror den touchar mig också så det är lite otur.

Jag tycker den går i ribban också, både du och ribban är på den.
– Jasså, ja, det är som sagt flipperspel där men det är bara att släppa och gå vidare.

Hur förberedd var du på att hoppa in?
– Davva (AIKs ena materialare, David Engblom) kom och varnade mig när det var ungefär tre minuter kvar av tredje att han hade känningar, i låret och jag såg det även på Danne lite att han haltade liksom.

Så det var inte när han var ute och täckte pucken som var problemet?
– Nej, han svettas väldigt mycket och jag tror hans reserver var slut där, då fick han kramp, berättar Alexander Hamberg.

Han revanscherade sig snabbt efter kvitteringsmålet, tog de två skott han fick på sig i förlängningen och tog sedan två av tre straffar under straffläggningen.

– Den första straffen – han (Jason Krog) gjorde inte så mycket på den. Han åkte in och letade en lucka. Vid andra straffen (Brett Sterling) vart det att jag gick ner lite tidigt och tappade balansen, det var inte så bra. Vid tredje försökte han (Ted Brithén) göra något liknande, men den tog jag, så det är bara lära sig av sina misstag.

Var du nervös efter den tuffa starten?
– Nej det är egentligen bara att släppa. Man får se vad det är för läge också. Och det var som sagt ett fifty/fiftyläge, han (Elias Fälth) får en bra chans så det är bara att släppa det och gå vidare, säger Hamberg.

(AIK spelade fysiskt... FOTO: WWW.JESTERZERMAN.SE)

Som även hann glädjas åt det fina spelet. AIK hade hög fart, hög intensitet, spelade fysiskt och med aggressiv forechecking och kom ofta i samlade anfall – som planerat och tränat.

– Jag är jätteimponerad av grabbarna, vi krigar verkligen. Och när vi åker skridskor då är det jättebra, då tycker jag inte att HV har så mycket att säga till om. Så fortsätter vi med sån här skridskoåkning och den här aggressiva spelstilen som vi har – puckla på och tuffa närkamper och sådär då kommer det gå riktigt bra för oss i vinter tror jag.

Vad tycker om den här matchen jämfört med träningsmatcherna?
– Jomen träningsmatcherna -de är till för att träna på saker men jag tycker att vi har spelat bättre och bättre. I de sista träningsmatcherna (två stycken) mot Södertälje så har vi spelat riktigt bra och det spelet tog vi med oss nu till SHL-premiären.

Hur mycket självförtroende fick ni med er efter de matcherna?
– Mycket, det tror jag. Grabbarna kände att de kan göra mål och de mål vi gör i dag är helt fantastiska. Björn Melin lägger såna drömmackor så det är öppna kassar. Det syns att grabbarna har självförtroende när det handlar om att göra mål, säger Hamberg.

 (FOTO: WWW.JESTERZERMAN.SE)

AIK-målvakten hyllar mer än gärna Mattias Janmark också. 20-åringen gjorde två mål under ordinarie speltid (1-0 och 4-2) samt spelade fram till Teemu Ramstedts 3-2-mål. Och avgjorde alltså sedan genom att sätta AIKs tredje straff.

– Han är grym. Grym! Det finns inte så mycket mer att säga mer än att han är för jävla bra alltså.

Han kommer i hög fart och stänker in straffen. Är det svårt som målvakt att ta den straff han lägger?
– Ja jag tror det är lite flyt också. Jag tror pucken studsar och studsar över bladet också och då är det som målvakt lite svårt att läsa och det kan gå hur som helst. Nu studsade pucken till så jag tror inte ens han träffade den utan den studsar in i mål bara.

Jag (Marie) kollade läget med Daniel några timmar efter matchen. Han mådde ok då och sa att han kan spela på tisdag, om han blir uttagen till spel så klart. Och Hamberg förväntar sig att Larsson står.

– Jag får räkna med att Daniel är etta så här från början. Han är en erfaren SHL-målvakt, har rutinen men det är bara att kriga på och göra sitt bästa på träning så kanske man får sin chans till slut.

Vad behöver du bli bättre på?
– Allt! Jag kan bli bättre på allt.

Vad är du bra på då?
– Jag är ganska stor i målet men ändå rörlig i sidled. Har bra vinnarskalle tror jag

Bra att ha i såna här lägen?

– Ja det är bara gå in och köra.

Inga kommentarer: